TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A hangyák megelőzhetik a méhek kipusztulását

A hangyák megelőzhetik a méhek kipusztulását

Hírek - 2023.04.24

Több mint kétmilliárd kilogramm növényvédő szert használnak fel a gazdálkodók évente világszerte, írja egy tanulmány, melyek egyfajta bódultságot okoznak a méheknek, a központi idegrendszerükben jelentős károkat okozva. A vegyszer miatt képtelenek egyenes vonalban repülni tovább, s így nem tudnak táplálékot keresni.

A rovarokra káros peszticidek bár megvédik a növényt még a gombáktól és gyomoktól is, a méheket is elpusztítják. Mivel a méhek a virágok beporzásának nyolcvan százalékáért felelősek, kihalásuk sok más faj eltűnésével járna, s felborulna az ökológiai egyensúly. Ráadásul a mezőgazdaságban is jelentős a szerepük.

Az az olyan gyakran használt rovarölő szerek, mint a szulfoxaflor és a neonikotinoid imidakloprid, jelentősen ronthatják a mézelő méhek viselkedését, vizuális érzékelésük teljes megzavarásával" - mondja Dr. Rachel H Parkinson az Oxfordi Egyetem akadémikusa.

Kutatók úgy tesztelték a méheket, hogy videófelvételeket mutattak nekik mozgó akadályokról. A látvány repülésre késztette őket, így sikerült megfigyelniük, hogy a balra és jobbra kanyarodás között közel két és félszer nagyobb volt a szabálytalan eltérés, azoknál a méheknél akik kapcsolatba kerültek a permetszerekkel, vegyszerekkel. A peszticidek hatása alá került méhek agyában nagyobb arányban találtak elpusztult sejteket, amelyből arra következtettek, hogy a növényvédő szerek „agykárosodást” okoznak ezeknek a hasznos méztermelő bogaraknak.

"Eredményeink miatt joggal kezdhetünk aggódni, mert a méhek azon képessége, hogy megfelelően reagáljanak a vizuális információkra, döntő fontosságú repülésük és navigációjuk, és így túlélésük szempontjából."- teszi hozzá.

Szerencsére találtak egy kiutat, amely a fenntarthatóbb mezőgazdaság iránya felé mutat, bár a felfedezés nem annyira újkeletű: arra jöttek rá, hogy a hangyák ugyanakkora hatékonysággal képesek megvédeni a haszonnövényeket, mint a kifejlesztett vegyszerek, és jóval költség hatékonyabbak. A kutatók huszonhat hangyafajt vizsgáltak meg, és megállapították, hogy például a poloskák és hernyók ellen is remek védelmet nyújtanak, mindamellett, hogy alagútrendszerű járataikkal a talaj oxigén ellátását is növelik, amihez a növények pedig könnyebben hozzá juthatnak. Az is kiderült, hogy mindezt már a kínai citrustermesztők is használták évszázadokkal korábban, és nagyon eredményes volt ez a fajta biológiai védekezés. Bár fennáll a veszélye, hogy a hangyák „összedolgoznak” bizonyos kártevőkkel, mint például a levéltetvek és fehér legyek, mert az általuk termelt mézharmatot ők is szívesen fogyasztják, ezt ki lehet védeni azzal, hogy különféle cukorforrásokat biztosítunk nekik -írja a Journal Proceedings of Royal Society B folyóirat.

Fotó: Pixabayméh, méhpusztulás, hangya, rovarölő szer, peszticidek

Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

75 éve szolgálja az állategészségügyi diagnosztikát a Nébih ...

Alapításának 75. évfordulóját ünnepelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) debreceni ...