TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Óriási a különbség az ecetek között, és ezt kevesen tudják

Óriási a különbség az ecetek között, és ezt kevesen tudják

Hírek - 2023.04.23

A vásárlók zömének, mikor kosarukba rakják, fogalmuk sincs arról, mekkora különbség van a természetes úton, biológiai erjesztéssel előállított, illetve az ipari körülmények között készült ecetek között.

Az utóbbit ipari alkoholból, leginkább mezőgazdasági eredetű alapanyagból vagy kőolajszármazékból készítik, az ún.  Frings-féle bükkfaforgácsos eljárással. Ennek előnye az, hogy gyorsan, nagy mennyiséget lehet előállítani.

A boltok polcain találkozhatunk olyan ipari előállítással készült ecetekkel is, melyeket tovább ízesítenek. Mivel azonban ezek nem valódi gyümölcsből készült ecetek, ezért tartalmaznak színezéket, hozzáadott adalékanyagot, például cukrot, amitől édesebb lesz a termék, vagy aromát, ízfokozót, amitől pedig megkapja a gyümölcsös jelleget az ecet. Ezért érdemes tehát mindig elolvasni vásárláskor a terméken lévő összetevőket.

Ezzel szemben a természetesen előállítottak nem tartalmaznak adalékanyagot, tartósítószert, hozzáadott cukrot és aromát. Biológiai ecetek előállíthatóak szinte minden olyan alapanyagból, ami erjeszthető szénhidrátot tartalmaz, így valamilyen alkoholos erjedéssel létrehozott alkoholtartalmú anyagból (például bor, pezsgő, sör), gyümölcsökből (például szőlő, alma, dinnye, körte, bogyós gyümölcsök, datolya, kókusz), gabonafélékből (például rizs), zöldségekből (például burgonya, cékla), mézből, cukornádból ecetsav-baktériumok segítségével.Az ecet készítéséhez csak meghatározott alap- és segédanyagok használhatók fel, előállításához szükség van etil-alkoholra vagy etil-alkoholt tartalmazó folyadékra (például borra vagy gyümölcsborra), kiegészítő tápanyagokra (például foszfor, nitrogén, ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok), kifogástalan minőségű ivóvízre, ecetsav-baktériumra, levegőre (oxigén) és erjesztő berendezésre.

A biológiai erjesztéssel történő ecetgyártás két lépésben történik, az első fermentáció az alkoholos erjedés, ahol az élelmiszer természetes cukortartalmából (szőlőcukorból) élesztő segítségével etil-alkoholt állítanak elő, szén-dioxid és hőfejlődés kíséretében.

A második fermentációban a keletkezett etil-alkoholból ecetsav-baktérium segítségével, elegendő oxigén jelenlétében ecetsav keletkezik, víz és hőfejlődés kíséretében. Az erjesztés addig történik, amíg az ecet alkoholtartalma kellően lecsökken.

(Fotó: Loyloy Thal/Pixabay)

Címkék: ecet, biológiai erjesztés, ipar, fermentáció, etil-alkohol
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A 2024-es búza kilátásai továbbra is kedvezőek

Ötmillió tonnával emelte a FAO a világ 2023/24-es gabonatermelésére vonatkozó előrejelzését, és jelenleg 2846 ...