TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Rovartrágyával a körforgásos mezőgazdaságért

Rovartrágyával a körforgásos mezőgazdaságért

Hírek - 2023.04.21

Szerzőnk partnereket keres a külföldön már bevált, környezetbarát rendszer hazai alkalmazásához

Fontos dátum 2050, mert az Európai Bizottság stratégiai célként fogalmazta meg a biomassza-alapú, klímasemleges zöldgazdaság kialakítását. Cél az, hogy az éghajlatváltozás egzisztenciális veszélyének kezelése közben az EU a gazdasági növekedést jobb munkahelyek teremtése és az emberek jólétének javítása érdekében folytassa.

A biomasszára alapuló gazdaságban az erőforrásokat megtermeljük, ezeket és a képződött hulladékot, mellékterméket egy másik folyamatban használjuk fel. Ez lehet élelmiszer- és takarmány-előállító, energiatermelő folyamat, de egyéb biológiai alapú termékek előállítása is. Így a gazdálkodás a fenntarthatóságot és az újrahasznosítást tartja az elérendő célnak. Az Európai Bizottság az Európai Zöld Megállapodásban foglalja össze a célokat és a feladatokat. Ennek része a termelőtől a fogyasztóig (F2F) tartó stratégia, ami számos szigorítást tartalmaz a növényvédő szer és a műtrágya felhasználásával kapcsolatban. A bizottság legalább 50%-kal kívánja csökkenteni a tápanyagveszteségeket is, ügyelve arra, hogy a talajok természetes állapota és termékenysége ne romoljon. Ezeknek az előírásoknak maximálisan megfelel a fekete katonalégy (Hermetia illucens) Protix által előállított és a Detropin által forgalmazott trágyája.

A rendszer minden eleme hasznosul

A Protix 2009-es indulása a fenntartható takarmányok fejlesztésére irányult, első koncepcióként a halliszt fenntartható helyettesítőjét kutatták, és sikerült a rovarok kereskedelmi célú tenyésztését kidolgozniuk. 2019-ben egy saját fejlesztésű, többszintes termesztési rendszert fejlesztettek ki, amelyben a termelés nagymértékben automatizált.

Rovartrágyával a körforgásos mezőgazdaságért

Willem-Alexander holland király a Protix új létesítményének hivatalos megnyitóján

A fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárvái ezekben a termelőépületekben különböző mezőgazdasági növényi eredetű mellékterméket fogyasztanak, teljesen kifejlődnek – általában nyolc nap alatt –, majd feldolgozzák őket fehérjelisztnek, folyékony zsírnak és pürének, amit az állatok takarmányozására használnak fel. A lárvabőrt és az ürüléket szintén hasznosítják, rovartrágyává dolgozzák fel. Ezzel megvalósítják a körforgásos gazdálkodást, ugyanis új termékeket állítanak elő, amivel új folyamatot indítanak el. A Protix összehasonlító fenntarthatósági adatokat tett közzé termékeire vonatkozóan a Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik (DIL e.V.) által végzett Life Cycle Assessment (LCA) alapján. Az elemzés kiemelkedő pontszámokat mutat a Protix rovaralapú termékeire vonatkozóan, amelyeket az élelmiszer- és takarmánygyártók, trágya-előállítók felhasználhatják ökológiai lábnyomuk csökkentésére, miközben kielégítik a fenntarthatóbb táplálkozás iránti igényt. A rovarliszt (1,149 kg-os CO2-egyenértékben) csaknem hétszer kisebb CO2-lábnyommal rendelkezik, mint a szójafehérje-koncentrátum (7,5 kg-os CO2-egyenérték), emellett 330 literrel csökkenti a vízfogyasztást (190 liter a szójafehérje-koncentrátum 520 literével szemben). A rovartrágya mindössze 0,02 kg CO2-egyenértéket mutat kilogrammonként. A kókuszolajat rovarzsírra cserélve az állati takarmányokban több mint 12 m2 szántó kerül vissza a természetbe minden egyes kilogramm rovarzsír után. Ezt az erőfeszítést 2020-ban díjazták: elnyerte az Amszterdami Üzleti Innovációs Központ Holland Innovációs Díját.

Rovartrágyával a körforgásos mezőgazdaságért

Fekete katonalégy (Hermetia illucens)

A feldolgozott növényi hulladék alapanyagként való felhasználásával fehérje állítható elő alacsony vízfelhasználás mellett, programozottan, és a keletkező gyártási hulladékot talajerő-utánpótlásra használjuk.

Rovartrágyával a körforgásos mezőgazdaságért 

Lárvák

A rovartrágya használatával csökkenteni lehet a környezeti leépülést, a természetes anyagok trágyaként történő bevonásával. Kiépíthető a körkörös gazdaság. Jobban kihasználható a természeti erőforrás alacsonyabb termelési értékű földeken, esetleg termelés alól kivont területeken meg lehet találni azt a kultúrát, amivel maximálni lehet a termőföld alapanyag-termelési kapacitását. A légytrágya javítja a termőföld struktúráját, biodiverzitását, csökkenti az eróziót, csökkenti a föld szennyezettségét, ezáltal javítja a helyreállítását. A jobb talajszerkezet jobb vízmegtartó képességet biztosít, ami csökkenti az elsivatagosodás mértékét, ezáltal a talaj természetes szénmegtartó ereje javul.

Teremtsünk együtt értéket!

Ezen fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok bevezetése segít a biodiverzitás megőrzésében. Területemen az ökológiai gazdálkodás lehetővé teszi az élelmiszer-termelést a környezet védelme mellett. Ehhez kapcsolódik a Protix/Detropinnal közös programunk, amely arra koncentrál, hogy a hosszú szállítási láncú (alapvetően szójaalapú) állati takarmányokban megjelenő fehérjét helyi előállítású, igen kedvező körülmények között előállított fehérjére cserélje, amelyben egyben vízgazdálkodási és teljes termékpályamodellre ad megoldást a növénytermesztési és állattartási folyamatokban. Ugyanis a feldolgozott növényi hulladék alapanyagként való felhasználásával fehérje állítható elő alacsony vízfelhasználás mellett, programozottan, és a keletkező gyártási hulladékot talajerő-utánpótlásra használjuk, ezzel a teljes körforgásos gazdálkodás alapjait kihasználva és alkalmazva.

Erre alapozva a Protixszal és a Detropinnal közösen vizsgálni fogjuk Nagykállóban, szántóföldi körülmények között a rovartrágyát. Ehhez a folyamathoz olyan partnereket keresek, akik a termékpályamodelljükbe innovatív technológiát kívánnak beilleszteni!


Szerző: Dankó Róbert András

Címkék: rovartrágya, biomassza, klímasemleges, zöldgazdaság, fekete katonalégy
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Különös magyar megfigyelés segítheti az aranysakál gyors ...

Párja pusztulása után egy nappal új nőstény szegődött egy hím aranysakál mellé Somogy megyében – derítették ki ...