TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,15
USD: 355,93
CHF: 389,93
GBP: 453,06
Hirdetés
Elkerülhető a kiskakasok levágása a nagyipari baromfitenyésztésben

Elkerülhető a kiskakasok levágása a nagyipari baromfitenyésztésben

Hírek - 2023.04.18

A kiskakasok nem sok hasznot hoznak a baromfitenyésztőknek, mivel termelés szempontjából a húsuk nem annyira jelentős, és tojást sem tojnak. Becslések szerint csak az Európai Unióban évente 330 millió hímivarú csirkét vágnak le, szinte közvetlenül a kikelésük után.

Az állatjogi aktivisták tiltakozása miatt több tagállam kezdeményezte ennek betiltását egész Európában, ennek eredményeként Németországban és Franciaországban már tilos is ez a fajta szelektálás.

Will Stuttherheim és Wouter Bruins holland orvosbiológiai hallgatók és vállalkozók küldetésüknek tekintik több milliárd kiskakas megmentését a globális baromfiipar mészárlásától. 2013-ban megalapították In Ovo nevű cégüket, amelynek célja humánusabb megoldások keresése a baromfiágazatban.

Ennek eredményeként 2016-ban sikerült egy olyan biomarkert azonosítaniuk, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan és hatékonyan tudják megállapítani a tojás nemét. A módszer egyszerű: kis lyukat fúrnak a tojásba, kivesznek egy kevés folyadékot, és a gyors szűrési módszerrel azonosítják, hogy tojó vagy kakas fog-e kikelni belőle.A kutatók 2020-ban uniós támogatással a felfedezésüket InOvotive projekt néven tovább bővítették, melynek eredményeként meg lehet akadályozni a hím ivarú kiscsirkék millióinak elpusztítását. A módszer annyira gyors, hogy képes egy másodperc alatt több száz tojás nemét azonosítani – meséli Stutterheim és Bruins.

Miután a biomarker segítségével azonosítják az embrió nemét, a tojásokat megjelölik, és szétválogatják, nincs szükség semmilyen más beavatkozásra. Ha nőivarú, akkor a tojás a keltetőben marad, hogy melegben legyen a kiscsibe kikeléséig. Ha kakas lenne a tojásból, kiveszik a keltetőből. Magát a tojást pedig takarmányban, kozmetikumokban, gyógyszerekben hasznosítják.A kiskakasok kikeltetésének elkerülése költségkímélő is, ugyanis a kakasok sokkal lassabban nőnek, mint a jércék, így több időre és takarmányra van szükség, mire teljesen kifejlődnek. A módszert Hollandiában már 2020 óta alkalmazzák, és hamarosan Belgiumban is kipróbálják. Azt tervezik, hogy minél több országba eljuttatják. Nagy az érdeklődés a baromfitenyésztők körében: Svájctól Németországon át, az amerikai kontinensen keresztül egészen Új-Zélandig kapnak megkereséseket a kutatók.

Egy izraeli ügyvéd is szívügyének tekinti a kiskakasok sorsát, Yehuda Elram vezetésével egy izraeli startup olyan speciális optikai szkennert hozott létre, amely úgy azonosítja az embrió nemét, hogy nem tesz kárt a tojásban. Az eredmény ugyanaz: a kiskakasokat nem keltik ki, a tojásokat takarmányként, és egyéb módokon hasznosítják, miközben milliókat takarítanak meg a keltetési költségeken. Erre a fejlesztésre is nagy az érdeklődés.

Címkék: baromfi, kakas, csirke, tojás, baromfitenyésztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Öntözésfejlesztési pályázatok

Költségmegtakarítás, környezetvédelem, energiahatékonyság és fenntartható vízgazdálkodás