TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Csak pontosan, szépen, ahogy a drón halad az égen

Csak pontosan, szépen, ahogy a drón halad az égen

Hírek - 2023.04.12

A szakember szerint egyes szegmensekben a célzott légi növényvédőszer-kijuttatás jelentheti az üdvözítő megoldást

Ha döcögősen is, de jó irányba halad a drónok, azon belül a növényvédelmi drónok legális alkalmazásához szükséges jogi környezet kialakítása. A budapesti székhelyű Légtér.hu Tanácsadó Kft. sok mindenben tud segíteni azoknak, akik drónos szolgáltatóként szeretnének sikeresen, szakmailag megalapozottan tevékenykedni ebben a dinamikusan növekvő szektorban. Márpedig jelenleg sokféle követelményt kell teljesítenie annak, aki legálisan akar működni.

Csak pontosan, szépen, ahogy a drón halad az égen A Légtér.hu Kft.-t 2015-ben alapította Csipak-Török Ágnes közlekedésmérnök, Tuzson Gergely informatikai, elektronikai és szoftverfejlesztő szakember, cégtulajdonos és Sándor Csaba építőmérnök, térinformatikai szakmérnök, geoinformatikai fejlesztő, elemző. A cég az egyedülálló Légtérkereső térinformatikai rendszerrel vált ismertté a légtérfelhasználók körében, mára azonban a drónszektor meghatározó szereplőjévé is lett. Teljes körű megoldást kínál a drónszabályozásnak való megfeleléshez, a hobbifelhasználók és a professzionális ipari szereplők számára egyaránt. Partnereinek biztosítja az engedélyeztetési eljárások teljes körű lefolytatását, illetve térképes felülettel segíti a legális drónhasználatot. A vállalkozás piacvezető a távpilótaképzés területén is.


 

Kiből lehet mezőgazdasági drónpilóta?

„Mostanság éppen a képzésekre, különösen a drónos képzésekre fektetünk nagy hangsúlyt – bocsátotta előre Csipak-Török Ágnes, a cég ügyvezetője. – Nálunk valamennyi képzést el lehet végezni, ami szükséges ahhoz, hogy valaki drónnal tevékenykedjen. Tavalyig, mint mindenki, mi is az alapot jelentő A1/A3 és a már kicsit komolyabb A2 típusú képzéseket vittük, de 2022-ben új követelményként jelent meg a pilóta nélküli légijármű-irányító igazolvány megléte. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint ha valaki mezőgazdasági drónpilóta, tehát növényvédő szert vagy akár növényvédő szernek nem minősülő más készítményt juttat ki, akkor a felkészültség, tudás szintjén három képzésre van szüksége. Az egyik a már előbb említett pilóta nélküli légijármű-irányító igazolványhoz kapcsolódó tanfolyam, a másik a növényvédelmi drónpilóta-, a harmadik pedig egy 80 órás növényvédelmi alapképzés, melynek eredménye az úgynevezett zöld könyv. Ez azonban még nem elegendő, ahhoz, hogy valaki drónnal permetezhessen, fel kell vetetnie magát a mezőgazdasági drónpilótákat egybegyűjtő nyilvántartásba, sőt, megfordítanám, igazából ez nem lehetséges a képzések elvégzése nélkül. Az említett képzések most már nálunk is abszolválhatók.

Ejtsünk pár szót a légtérhasználatról is: a drónos permetezéshez az érintettnek rendelkeznie kell úgynevezett műveleti engedéllyel vagy könnyű UAS üzembentartói tanúsítvánnyal. S van egy további fontos tényező: a legtöbb magyarországi növényvédőszer-engedélyező okiratában a pilóta nélküli légi járművekről történő kijuttatás lehetősége ugyan még nem szerepel, de szükséghelyzeti engedély bármelyiknél kérhető.”

„A legtöbb magyarországi növényvédőszer-engedélyező okiratában a pilóta nélküli légi járművekről történő kijuttatás lehetősége ugyan még nem szerepel, de szükséghelyzeti engedély bármelyiknél kérhető.”

Nincs egységes uniós szabályozás

Csipak-Török Ágnes hozzátette: nagyon bízik abban, hogy a szezonra a helyzet teljesen rendeződik, és a megfelelő végleges szabályozás kialakításával még könnyebbé, egyszerűbbé válik az ezzel kapcsolatos ügymenet – mindenesetre az irány jó. A kedvező tendenciát igazolja az is, hogy míg korábban személyi oldalról alapfeltétel volt az érettségi vizsga megléte, a módosítások után már elegendő szakmunkásvizsga is.

„Azt gondolom, Magyarország nincs elmaradva a nyugat-európai államoktól a drónos növényvédelem tekintetében, sőt. A növényvédő szerek esetleges elsodródása miatt mindenhol kiemelt figyelem övezi ezt a szegmenst, és mások is küzdenek a saját jogi környezetük nehézségeivel – magyarázta az ügyvezető. – Ha már itt tartunk, fontos tudni, hogy a szükséges hazai előírások teljesítése, a képzések elvégzése külföldi munkavállalásra nem jogosít fel, nagyon is elképzelhető, hogy az egyes államokban további képzést, képzéseket is el kell végezni, ez országonként eltérő, és a szabályozása nemzeti hatáskörbe tartozik.

Nagy az érdeklődés

Csipak-Török Ágnestől azt is megkérdeztük: mostanában boldog-boldogtalan drónpilóta akar lenni, az emberek megérezték az üzleti lehetőséget ebben a szegmensben – vajon nem lesz így túlkínálat a piacon?

„Úgy tudom, hogy az elmúlt hónapokban több száz drónt értékesítettek a forgalmazók, ami valóban nagy szám, de nyilvánvalóan, nem lehet és nem is kell mindenhol drónnal permetezni – válaszolta a szakember. – Vannak területek, ahol különféle adottságok miatt ez az egyedüli üdvözítő megoldás. Azt gondolom tehát, hogy ahol lesz létjogosultsága a drónos növényvédelemnek, ott a piac több szolgáltatót is el tud tartani, ahol pedig nem, bizonyosan ki fognak páran hullani. A kereslet megoldja ezt a kérdést.”

„Ahol lesz létjogosultsága a drónos növényvédelemnek, ott a piac több szolgáltatót is el tud tartani, ahol pedig nem, bizonyosan ki fognak páran hullani.”Címkék: rónpilóta, drón, permetezés, légi növényvédőszer-kijuttatás, légtér.hu kft
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hogyan reagált a mezőgazdaság az infláció kihívásaira?

Magyarországon az EU tagállamok között és az eurózóna országait nézve is kiugróan magas, kétjegyű volt az infláció az ...