TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Gyors, pontos, biztonságos – Az ISM Technology Kft. találmánya forradalmasítja a drónos növényvédelmet

Gyors, pontos, biztonságos – Az ISM Technology Kft. találmánya forradalmasítja a drónos növényvédelmet

Hírek - 2023.04.11

A Drone Field Base az ISM Technology Kft. digitális szabályozású rendszere, amely új korszakot nyit a drónos permetezés gazdaságosabb és biztonságosabb nagyüzemi kivitelezésében.

A cég fejlesztése új korszakot nyit a drónos permetezés gazdaságosabb és biztonságosabb nagyüzemi kivitelezésében

A DFB alkalmazása számottevően képes lerövidíteni az inputanyagok szünetmentes, pontos, minden esetben megbízható utánpótlását, valamint biztosítja azok stabil keverési arányát és homogenitását. A gyorstöltő rendszerrel így merőben nyereségesebbé, szervezettebbé és áttekinthetőbbé válik a munkafolyamat.

A Sárrétudvariban található ISM Technology 2017-ben Európában az elsők között vágott bele a drónos permetezésbe. A munka az összes lehetséges munkafázisra kiterjedő kutatással és a különböző növénykondicionáló szerek hatásvizsgálatával indult. A kutatásokat a lehető legpontosabb eredmények érdekében többféle dróntípus bevonásával végezték. Az elmúlt öt év kutató-fejlesztő tevékenységének eredményeként, négy év permetezési időszakot átölelő terepi tesztelés és üzemi szintű éles bevetés tapasztalataira támaszkodva, több finomhangolást követően sikerült megalkotnia az ISM Technology csapatának a világon egyedülálló, tisztán magyar fejlesztésű digitális keverőplatformot.

A most piacra lépő modell gyártása a FARMGÉP Kft.-vel szoros együttműködésben valósult meg, melyben kiemelkedő szerepe volt a gépgyártó permetezéstechnológiában kiemelkedő tudásának.

Tankoló- és keverőplatform a rendszer alapja

„A drónos permetezésnek csak akkor van létjogosultsága, ha az gyors, pontos és biztonságos – szögezi le Kovács László, az ISM Technology stratégiai és fejlesztési igazgatója. – Ezt a három feltételt pedig csak egy digitális keverőberendezéssel lehet teljesíteni. Világos, hogy egy permeteződrón akkor dolgozik, amikor kezelendő kultúra fölött munkát végezve repül. Annak érdekében, hogy az állási időt minimalizáljuk, a digitálisan szabályozott keverő- és tankolóplatform villámgyors feltöltést tesz lehetővé. A rendszer kiváló működését bizonyítja, hogy az ISM drónjai a permetezési feladatok során minimális időt töltenek a földön. Másrészt senkitől sem várhatjuk el, hogy szemmértékkel pontosan bekeverje a permetlevet. Ezt a terhet tehát le kell venni a kiszolgálószemélyzet válláról! A Drone Field Base a digitális szabályozásnak és a mérhető átfolyásnak köszönhetően pontos permetlé-előkészítést és -adagolást tesz lehetővé. További előnye a különböző permetszerek homogenitásának és együttes használatának biztosítása, az emberi hiba lehetőségének kiküszöbölése, a smart rendszer pedig a keverési és permetezési feladatok naplózására is képes.

Mivel a permetezés koncentrált permetszerekkel történik, kulcsfontosságú, hogy a kiszolgálószemélyzet és a növényvédő szerek érintkezése minimalizálva legyen! A keverő segítségével a kezelő érintésmentesen tudja betölteni az anyagot a rendszerbe, abból pedig közvetlenül a drónba. Ez a fajta biztonság azért is nagyon fontos, mert a hagyományos módszerrel a drónkezelő nagymértékben ki van téve a növényvédő szereknek, melyek súlyos egészségügyi károsodásokat okozhatnak.”

Gyors, pontos, biztonságos – Az ISM Technology Kft. találmánya forradalmasítja a drónos növényvédelmetKovács László, az ISM Technology stratégiai és fejlesztési igazgatója

Kovács László hozzátette: a munkafolyamatok ellenőrzése érdekében létrehozott, felhőalapú okosrendszerük digitális felügyeletet tud biztosítani a felhasználó, a növényorvos és akár a hatóság számára. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a műszaki lehetőségek optimalizálása mellett a kezelőszemélyzet megfelelő felkészítése is szükséges a technikai háttér kiszolgálásához. Ennek érdekében az ISM a kutatási eredményeire alapozva kidolgozta elméleti és gyakorlati oktatási programját és létrehozott egy olyan bemutató-, oktató- és kutatóbázist, amely elengedhetetlen a permeteződrónos iparág igényeit valóban kielégítő humán erőforrás teljes körű képzéséhez.
 

Környezetkímélő kijuttatási forma

Az ISM-nél azonban a Drone Field Base piacra vitele után sem áll meg a kutatás-fejlesztés, most a magasabb koncentrációban kijuttatott növényvédő szerek környezeti hatásainak vizsgálatára fókuszálnak. Ezzel kapcsolatban az igazgató kifejtette, hogy jelenleg a szántóföldi permetezés során hektáronként 150–400 liter lémennyiséggel történik a permetezés, pilótával rendelkező légi jármű esetében már csökkentett mennyiségben juttatják ki a növényvédő szereket, a permeteződrón pedig hektáronként mindössze 8-20 literrel végzi el a műveletet. Ez a módszer tehát koncentráltabb kijuttatást eredményez, esetlegesen eltérő környezeti hatással.

„E vonatkozásban kezdtünk bele az újabb kutatásokba, melyek azt szolgálják, hogy a kijuttatások mind a környezetre, mind a felhasználóra és a termény későbbi fogyasztójára nézve is biztonságosak legyenek” – zárta mondandóját Kovács László.

A szántóföldi permetezés során hektáronként 150–400 liter lémennyiséggel történik a permetezés, a permeteződrón viszont hektáronként mindössze 8-20 literrel végzi el a műveletet.


Szerző: AgrárUnió

Címkék: drone field base az ism technology kft., drón, permetezés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Biztos út a toxinmentes kukoricához – Hatékony védekezés a ...

A szántóföldi növénytermesztés fontos kultúrája a kukorica, amelynek kártevői egyre nagyobb fenyegetést ...