TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Nőtt a medvék száma Romániában, gyakoribbak a vadkárok, bejelentések

Nőtt a medvék száma Romániában, gyakoribbak a vadkárok, bejelentések

Hírek - 2023.04.11

Továbbra is sok a medve Romániában, szigorúbb intézkedésekre van szükség. Az új rendelettervezet több nagyvad kilövését engedélyezné, és nagyobb hangsúlyt fektetne a védekezésre.

Táncos Barna környezetvédelmi miniszter ismertette a medveállomány felméréseit: jelenleg több mint 7500 lehet a barnamedvék száma, százezer négyzetkilométerre bontva 11 egyed jut átlagban egy ekkora területre. A nagyvad leggyakoribb előfordulási helye a Kárpátkanyar, ebben a térségben az átlagnál jóval több medve él. Beszámolt arról is, hogy egyre gyakrabban jelennek meg a medvék lakott területeken is, a legtöbb bejelentést a két székelyföldi megyéből kapják. Romániában több mint öt éve nem mérték fel a medveállományt, 2016-ban, nagyjából 6500-ra becsülték a számukat. Ez arra enged következtetni, hogy a medvék száma jelentősen nőtt, alátámasztja ezt az egyre növekvő bejelentések mennyisége, jelentős vadkárokról és medvetámadásokról. Hargita és Kovászna mellett főleg Brassó, Prahova, Arges és Bakó megyében jelent gondot a medvék jelenléte, de egyre több településen bukkannak fel - mondta.

A román kormány 21 millió lejt, (több mint másfél milliárd forint) fizetett ki a gazdáknak kárpótlásul az elmúlt években. „A medve vadállat, természetes élőhelyén kell védeni, nem a kukoricásban vagy a faluban” – mondta a miniszter, kiemelve, hogy az emberi élet fontosabb, ezért szigorítani kell a megelőző intézkedéseket is. A rendelet, melyet idén május 15.-én terveznek aláírni, 400 -nál több egyed kilövését engedélyezné, a tavalyi 140 helyett. A kvótát a bejelentések alapján és a medveszám sűrűsége szerint osztanák le megyénként. Hangsúlyozta, a szigorú szabályozással a trófeavadászatot is megakadályoznák.

Az előző évek tapasztalatai alapján beszámolt arról is, hogy egy kétéves szabályozás értelmében, a helyi önkormányzatok intézkedhetnek, ha medve támadásról érkezik bejelentés lakott területről, így közel ötszáz alkalommal sikerült elkergetni, több mint hatvan esetben pedig áthelyezni őket, és 25 nagyvadat kellett kilőni. A medvék távoltartásának projektje Tusnádfürdőn a legeredményesebb, itt történt a legtöbb áthelyezés.

Lehetőség van támogatást kérni villanypásztorok felszerelésére a környezetvédelmi alapból, melyre a gazdák és vállalkozások mellett, intézmények is pályázhatnak - tájékoztatott Tánczos Barna, de kitért arra is, hogy lehetetlen minden kukoricaföldet bekeríteni a medvék elől.

A miniszter elmondta, hogy a romániai medveállományról most kaptak pontosabb képet 2016 óta, és ez azt bizonyítja, hogy nincs a kihalás szélén a barnamedve, nem veszélyeztetett a fennmaradása, Románia uniós vállalásának eleget tesz, de az egyre növekvő egyedszámokat muszáj szabályozni az emberélet védelmében és a vadkárok csökkentése érdekében.


Forrás: MTI, Fotó: Pixabay

Címkék: medve, vadkár, villanypásztor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ultrasekély tarlóhántás - LEMKEN Koralin 9

A humuszban gazdag talajok tárolják a vizet és tápanyagokkal látják el a növényeket, azaz termékenyek. Ez biztosítja ...