TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,26
USD: 369,47
CHF: 405,17
GBP: 457,03
Hirdetés
Életveszélyes anyag található a Holdon, szétvágja a többrétegű kevlárt is

Életveszélyes anyag található a Holdon, szétvágja a többrétegű kevlárt is

Hírek - 2023.04.01

Több oka is van annak, hogy miért látogatunk el viszonylag ritkán a hozzánk legközelebb eső égitestre. Az egyik visszatartó erő az ottani felszínt borító, pengeéles anyag.

Az ember az 1960-as évek legvégén meghódította a Holdat, de aztán hosszú évtizedekig ügyet sem vetett (tudományos értelemben) a hozzánk legközelebb eső égitestre. A szuperhatalmak mozgolódása a közelmúltban újra elkezdődött, ám a Hold számos olyan rejtett veszélyt tartogat, amiről a nyilvánosságnak nincs feltétlenül tudomása.

Alapvető probléma a Holddal kapcsolatban, hogy nincsenek rajta sokszínű felszínformáló erők. Míg a Földön a szelek, a vizek erodálják a kőzeteket, addig a Holdon legfeljebb a sűrű meteorbecsapódások végzik el ezt a munkát. De bár ne tennék! A hatalmas ütközési energia ugyanis megolvasztja a Hold homokját, és az üveghez hasonló szerkezetűvé teszi azt.

Az égitest felszínét borító anyag tele van pengeéles mikroszkopikus részecskékkel, emiatt egyáltalán nem kíméletes azokhoz a tárgyakhoz, amelyek hozzáérnek. Tapasztalatok szerint még az űrhajósok többrétegű kevlárcsizmáját is képesek átvágni, ráadásul sztatikus töltésűek, ezáltal szempillantás alatt hozzátapadnak a ruhához, és nem lehet lesöpörni, sőt még leporszívózni sem onnan.1969 és 1972 között 12 asztronauta lépett a Hold felszínére, és mindegyikük azt állította, hogy a holdhomok az első számú környezeti probléma az égitesten. A grafitszürke anyag gyakran olyan vastagon ráülepszik az űrhajósok ruhájára, mintha azok egy szénbányában játszadoztak volna. Az éles részecskék könnyen kilyukasztják a védőruhát, amiből aztán lassan elkezd szivárogni a levegő.

Azért is veszélyes a holdhomok, mert miközben a fehér ruha visszaveri a napfényt, addig a sötétszürke elnyeli azt, ezáltal az űrhajósok ruhájának életfenntartó rendszerei túlhevülhetnek. Amikor pedig az űrhajósok visszatérnek a fedélzetre, akkor ez a por, a parányi éles részecskék bekerülnek a levegőbe, majd az orron át a tüdőbe, és jelentős mértékben károsíthatja azt, légzőszervi problémákat okozhat, de a bőrre és a szemre is káros.

(Fotó: NASA)

Címkék: hold, űrhajós, emberiség, veszély, homok, éles, kevlár, védőruha
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 az innováció éve a növénytermesztésben!

Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.