TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Fogy a foszfor, eljöhet a „foszfogeddon”

Fogy a foszfor, eljöhet a „foszfogeddon”

Hírek - 2023.03.20

Aggódnak a kutatók, hogy túlzásba vitt használata miatt nem marad elegendő foszfor a műtrágyagyártáshoz, ami veszélyeztetheti a világ élelmiszerellátását.

Ezzel egyidőben azonban a földekből kimosódó foszfát kiterjedt területeken hoz létre algavirágzást, az érintett vizeket halott területekké téve a halállomány szempontjából – írja a The Guardian. Ha ez még nem lenne elég nagy baj, a túlzó foszforhasználat metángáz kibocsátásához vezet, ez pedig tovább gyorsítja a légkör felmelegedését.

"Kritikus fordulóponthoz érkeztünk. Lehet, hogy van még visszaút, de ennek érdekében tennünk kell, sokkal okosabban kell használnunk a foszfort. Ha ez nem következik be, katasztrófahelyzet elé kerülünk: eljön a foszfogeddon" – mondta Phil Haygarth professzor a Lancaster Egyetemről.

Keveseb tudják, hogy a foszfor szerepe az élet fenntartásában kulcsfontosságú. A csontok és a fogak nagyrészt kalcium-foszfátból állnak, de ez az elem biztosítja a DNS cukor-foszfát gerincét is. Penny Johnes, a Bristoli Egyetem szakembere szerint foszfor nélkül nincs élet.

Globális léptékben évente 50 millió tonna foszfáttartalmú műtrágyát használunk fel világszerte, mely hozzájárul a Föld nyolcmilliárd éhes szájának jóllakatásához.

Jelentős méretű foszforkinccsel ugyanakkor csak alig néhány ország rendelkezik. Marokkóban és a Szahara nyugati részén rejtőzik a legtöbb belőle, majd Kína és Algéria következnek.

"A hagyományos kőzetfoszfát-készletek viszonylag ritkák, és a műtrágyagyártáshoz szükséges kitermeléssel párhuzamosan kimerültek" - tette hozzá Johnes.

A világ így néhány éven belül eléri a "foszforcsúcsot": a készletek ezután csökkenni fognak és sok nemzetnek kell majd küzdenie azért, hogy elegendő mennyiséget tudjon beszerezni a lakosság élelmezéséhez. Elemzők szerint kartellek tehetik rá kezüket a foszforra és bekövetkezhet az, amiről Isaac Asimov is írt: a növekedés megáll, amint a foszforforrások kimerülnek.

Emellett a kimosódott foszfát számos területen okoz vízszennyezést, hogy a probléma még összetettebbé váljon. Az oroszországi Bajkál-tó, az afrikai Viktória-tó és az észak-amerikai Erie-tó is érintett. Az algavirágzás kevés élőlény számára teszi lehetővé a túlélést: az ilyen válságok pedig más környezeti problémákat is okoznak.

"Az éghajlatváltozás miatt kialakult melegebb körülmények mellett egységnyi foszfátszennyezésre vetítve több algavirágzás lesz. A probléma az, hogy amikor az algák elpusztulnak, bomlásuk során metán keletkezhet. A virágzás növekedése azt jelenti, hogy több metán kerül a légkörbe – és a metán 80-szor erősebb a szén-dioxidnál a légkör felmelegedésében. Ez komoly aggodalomra ad okot" – mondta Bryan Spears professzor, az Egyesült Királyság Midlothianban található Ökológiai és Hidrológiai Központjának munkatársa.

Hogy ebben a helyzetben mit lehet tenni? Felvetődhet a foszfor újrahasznosításának növelése, illetve ha olyan táplálkozásra állunk át, amely alacsonyabb foszforlábnyommal jár. Ha azonban nem változtatunk és semmit sem teszünk, az hosszú távon a bolygó pusztulásával jár.
Forrás: Infostart

Címkék: foszfor, alga, műtrágya, foszfogeddon
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Erdészeti támogatások 2024-ben

Telepítés, fásítás, ápolás, fiatalítás – pályázatok erdőgazdálkodók részére