A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis Green Max
Corteva Pioneer NF 15 eves nyeremenyjatek 2023 marcius
Terragro Klima febr
Hatékonyan, lépésről lépésre

Hatékonyan, lépésről lépésre

Hírek - 2023.03.13

A márciusi hőmérséklet emelkedése mellett a nappalok is hosszabbak, a természet láthatóan megmozdult, virágzik a mandula, a som. A biológiai nyugalmi időszak végén csak az időjárás szab határt a vegetáció indulásnak, amit kényszernyugalmi állapotnak hívunk.

Hatékonyan, lépésről lépésre


Az őszi vetéseknél az első fejtrágyák kijuttatásra kerültek. A hasznosulás a csapadékhiány miatt gyenge. A Yara N-Tester mérések alapján 40-90 kg/ha közötti a kalászosok nitrogénigénye, fajta, talaj, és csapadékellátás függvényében. A februári-márciusi fagyok látható nyomot hagytak főként a kalászosok levelein, de a hótakaró nélküli száraz hideg az őszi káposztarepcében is változó mértékű levélvesztést okozott.

2023 márciusában a kalászosok és repce tápanyagellátásánál két döntő tényezőt kell figyelembe venni: Az egyik a kijuttatott nitrogén fejtrágya hasznosulása, a másik, hogy ősszel történt-e alaptrágyázás, és ha igen, az növényigény szerint, vagy csökkentett mennyiségben juttattuk ki a foszfort és a káliumot. A tavaszi tápanyagellátás során vegyük figyelembe, hogy a makroelemek hatékonysága jelentősen növelhető a jól időzített mikroelem ellátással.

Az elmúlt napokban sokan kerestek meg, hogy milyen megoldással lehet a búza, repce nitrogén éhséget csökkenteni, ha nem lesz érdemi csapadék? Ez a kérdés nem csak nálunk vetődik fel, az európai kontinens nagy része újra csapadékhiánnyal küzd. A Yara kutatói folyamatosan dolgoznak a problémán, hogy hogyan és milyen mértékben pótolható az elmaradt fejtrágya hatás. Az irodalmi adatok és a nemzetközi tapasztalat alapján a talajon kiadott 30 kg nitrogén hatóanyag, 6 kg levélen keresztül kiadott mennyiséggel arányos. Ehhez a YaraVita Thiotrac-ot javasoljuk - ha korábban nem volt kén kijuttatva, - 5 l/ha dózisban. Egyéb helyzetben a YaraVita Safe N 10-20 l /ha mennyiségben lehet megoldás.

Az őszi vetésű növények fejlettsége erősebb a tavalyi állapotnál, de érdemes ásó próbával megvizsgálni a gyökérzetet, és levélanalízissel ellenőrizni a tápelem-ellátottságot. Ezek segítenek a döntésben, hogy a kijuttatáshoz melyik összetételt válasszuk. A fagy sokhelyen visszavetette a növényállományt, látható a levélvesztés, és sok kalászosnál lassú a bokrosodás, az új gyökérszőrök képződése lassú az alacsony talajhőmérséklet okán. A gyökérfejlődésben hatékonyan segít a magas foszfortartamú lombtrágya; a YaraVita Kombiphos vagy YaraVita Zeatrel 2-3 l/ha mennyiségben. A felvehető foszfor jelenléte a nitrogénhatékonyság miatt is fontos. Hiány esetén alacsonyabb a kijuttatott nitrogén termésre gyakorolt hatása.

Kalászosoknál a következő kijuttatás a növényspecifikus YaraVita Gramitrel legyen.  Már 2 l/ha dózissal 534 g Mg-t, 102g Cu-t, 176 g Zn-t, 300 g Mn-t, és 128 g N-t adunk a növénynek. Az őszi káposztarepcében a YaraVita Brassitrel Pro növényspecifikus lombtrágyát alkalmazzuk. A magas bór, magnézium, mangán, molibdén mellett az olajos növények számára fontos kalciumot is tartalmazza. A YaraVita Brassitrel Pro össz tápelemtartalma 444 g/l. Az olajos növények mellett szója, mák, bab, káposztafélék, és hagyma kultúrákban is javasolt alkalmazni.

A tavaszi vetésű növények alaptrágyázásához a YaraMila komplex műtrágyacsaládot javasoljuk. A magas hatóanyag, a széles mikroelemsor, és a kimagasló vízoldható foszfor-tartalom minden növény esetében könnyen felvehető tápanyagot biztosít. Kifogástalan a szórásképe, alkalmazható teljes felületre szórással, emellett vetéssel egymenetben történő kijuttatása kifejezetten javasolt.

A döntésnél vegyük figyelembe a műtrágyák közötti kémiai és fizikai különbséget, ami a hatékonyságot is alapvetően befolyásolja. Olyan műtrágyát válasszunk, amely a gazdasági szempontok mellett a növény igényével is találkozik. Ha kevés a csapadék tavasszal, a vízoldékonyság különösen nagy hangsúlyt kap a technológiában.

A termékcsalád tagjai széles P/K aránnyal rendelkeznek, ami lehetővé teszi a különböző talajtípusokra való adaptálását. Fontos szempont a magas hatóanyag. jó hír a termelőknek, hogy egyes összetételeknél az NPK tartalom 2023-ban tovább növekedett. A YaraMila 10-24-24-es 58 % hatóanyagtartalma kiemelkedő az összetételek között. A YaraMila 16-27-7-es ideális összetétel a tavaszi „kapás” növények start indításához. További összetétek: a YaraMila 8-20-28, 10-13-25, és 14-14-21.

A tavaszi vetéseknél, de különösen a kapásoknál a korai és osztott kijuttatás a kezdeti fejlődést segíti, ebbe a koncepcióba ajánljuk a Yara NP Starter-t (10,5 % nitrogén, 47 % foszfor) bór és cink kiegészítéssel.

A termékválasztásnál és döntésnél figyeljünk, hogy akció nélkül is lehet jó az ár. Beszerzéssel és árral kapcsolatban kérjük érdeklődjön kereskedő partnereinknél, egyéb kérdés esetén pedig keresse a Yara Hungária szaktanácsadóit. A Yara 2023-ban is világos választ ad a tápanyagellátás kérdéseire. További információk megtalálhatóak a www.yara.hu oldalon.
 

Tóth Gábor

+36 30 689 8094


 


Címkék: yara, műtrágya, tápanyagpótlás, tápanyagellátás, nitrogén

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...