TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Évente 65 kilogramm élelmiszer megy a kukába

Évente 65 kilogramm élelmiszer megy a kukába

Hírek - 2023.03.03

Kiemelt cél, hogy a hazai friss és magas minőségű élelmiszerek megfizethető áron legyenek elérhetők mindenki számára – jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Zsendülés VIII. Kertészeti Konferencián Szegeden.

Az államtitkár a rövid ellátási lánc fontosságára hívta fel a figyelmet, mellyel a helyi termelők és a kereskedők is nyerhetnek, ugyanis csökkenthető a szállítás és raktározás költsége, így az ökológiai lábnyom is mérsékelhető.

Nobilis Márton ismertette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legutóbbi kutatásának eredményét, amely szerint a magyar termékek aránya a tíz legnagyobb hazai kiskereskedelmi láncnál pozitívan változott a gyümölcsök és zöldségek tekintetében. Ezen üzletek polcain ugyanis hetente legalább 150 féle friss zöldség és gyümölcs érhető el.

Az államtitkár kitért arra is, hogy Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, ami az összes élelmiszervásárlásnak a 10-11 százalékát teszi ki. Ennek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik.

A legfrissebb adatok alapján ez a mennyiség megközelítőleg 65 kilogrammot jelent fejenként, éves szinten. A becsült EU-s átlag ennél magasabb, 70 kilogramm fejenként.

Nobilis Márton emlékeztetett arra, hogy az élelmiszerhulladékok keletkezésének mérséklésére a Nébih kidolgozta a „Maradék nélkül” nevű programját. A kampány négy szakmai munkacsoportja olyan útmutatókat, segédleteket állított össze, amelyek iránymutatásul szolgálhatnak az élelmiszerhulladékok mérséklése érdekében.

Azt is elmondta: csak a Vidékfejlesztési Programból 750 milliárd forintot különítettek el az élelmiszeripari fejlesztésekre. Ennek célja a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításának ösztönzése, amelyre a külpiaci kereslet is magasabb, így a pályázati felhívásokban az innovációt, a fejlesztési komplexitást kiemelt szempontként veszik figyelembe. 
Forrás: Hirado.hu, Fotó: Pixabay

Címkék: élelmiszer, nébih, zöldség, gyümölcs
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Nyári repcepiaci szemle – Új repcehibrid-generációk a hazai ...

A 2022-es aszályos évet követően, az agrárium főbb növénykultúrái közt a repce 2023-ban betakarított mennyisége is ...