TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Páratlan római kincsre leltek a Balatonnál, az egyik legértékesebb magyarországi lelet lehet

Páratlan római kincsre leltek a Balatonnál, az egyik legértékesebb magyarországi lelet lehet

Hírek - 2023.03.05

A föld mélye Magyarország területén is gazdag kincseket rejthet, hiszen az ókor óta népek átjáróháza volt ez a vidék. Nemrég római aranyra leltek a régészek.

A Római Birodalom egyik provinciája, Pannonia részben a mai Magyarország területét is magában foglalta. Az 1. század közepétől a 430-as évekig állt fenn, vagyis elég sokáig ahhoz, hogy az ókori hódítók kényelmesen berendezkedhessenek ezen a vidéken.

Az északról és keletről a Duna által határolt tartomány egyik ékessége a Balaton volt, amelyet a rómaiak Pelso néven emlegettek. Ennek a környékén találtak nemrég egy „verdefényes”, vagyis tökéletes állapotú arany pénzérmét a régészek, amelynek az értékét legalább 5 millió forintra becsülték. A kutatások tovább folynak a helyszínen, amelyet pontosan nem határoztak meg, nehogy illetéktelenek is felbukkanjanak ott.

Az aranyat Volusianus katonacsászár verette, aki 251 novembere és 253 augusztusa között uralkodott, és a zűrzavaros kor „szokása” szerint erőszakos halált halt, Róma városa közelében gyilkolták meg.

A Somogyban fellelt kincsnek alighanem lehet még párja, sőt akár temérdek pénz is rejtőzhet a földben, ha pedig előkerül, az Magyarország egyik legjelentősebb római kori leletegyüttese lehet. A csodás érme 5,6 grammos, körülbelül 23 milliméter átmérőjű, és dupla aranyként a középkori pénzeknél jóval nehezebb.

Hagyományos római érméről van szó abban az értelemben, hogy az egyik felén a császár képe és neve olvasható, és a címeit is feltüntették. A másik oldalán Libertas látható, a szabadságot megszemélyesítő nőalak, fején babérkoszorúval, baljában lándzsával és bőségszarvval. Bár efféle pénzeket már a Krisztus előtti 1. századtól vertek a Római Birodalomban, Volusianustól viszonylag kevés maradt fenn.

Képekért KATTINTSON ide!

(Fotó: Balla Krisztián)

Itt egy Volusianus-féle érme látható, de csupán ezüstből:Címkék: ókor, római, arany, érme, balaton, kincs
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ösvényen a hucul – Avagy egy kiváló fajta lehetőségei a ...

Készséges, biztonságos, szívós, szerény igényű, nyugodt idegrendszerű, kitartó. Mások szerint viszont makacs, ...