TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Változtatnunk kell a termelési módszereken

Változtatnunk kell a termelési módszereken

Hírek - 2023.03.02

Magyarország célkitűzése, hogy 2027-ig megduplázza a hazai ökológiai művelés alá vont területek méretét, elérve ezzel a 10 százalékos ökoterület-arányt – ezt Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára mondta a Neumann János Egyetem kecskeméti campusán tartott Ökológiai Gazdálkodás – Ágazati Konferencián.

A konferenciát immár 4. alkalommal szervezte meg az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi).

„2022 mindenki számára egyértelművé tette, hogy változtatnunk kell a megszokott termelési módszereinken. Akár a klímaváltozás hatásaira, az energia és inputanyag árakra, vagy a Közös Agrárpolitika 2023-tól induló magasabb környezeti elvárásaira gondolunk, azt látjuk, hogy az ökológiai gazdálkodók versenyelőnyben vannak. Példát tudnak mutatni, megoldásokkal tudnak szolgálni a nem ökológiai termelők számára is. Kiemelt jelentősége van ezért annak, hogy megosszuk egymással a jó gyakorlatokat, közösen átgondoljuk, hol és miben van szükség technológiai fejlesztésre, kutatásra, innovációra, és éljünk a lehetőséggel, amit a nehéz krízishelyzetek és a megnövekedett támogatási források megteremtenek: vigyük sikerre együtt a jövő ökológiai gazdálkodását!” – emelte ki a konferencia fontosságát és a részvételi kutatás jelentőségét köszöntőjében Dr. Drexler Dóra, az eseményt szervező Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője.

Juhász Anikó helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium kiemelten fontos kérdésként kezeli a biológiai sokféleség megőrzését, ezzel összefüggésben az ökológiai gazdálkodás támogatását. Segítségével csökkenthető a fokozottan veszélyes növényvédő szerek és a műtrágyák használata, és ezzel egyidejűleg biztosítható, hogy a talaj ne veszítsen termőképességéből. Elmondta, hogy az elmúlt években, a világ más országaihoz hasonlóan, Magyarországon is jelentősen nőtt az ökológiai művelésbe vont ellenőrzött terület nagysága és az ökológiai gazdálkodást folytató gazdaságok száma.

Változtatnunk kell a termelési módszereken

Juhász Anikó kiemelte, hogy a célkitűzésekhez – egyebek mellett – a támogatáspolitika is hozzájárul. A fenntarthatósági célok iránti elköteleződést mutatja, hogy 2022-től átlagosan 74 százalékkal növekedtek a támogatási összegek. Beszámolt arról, hogy a hazai ökológiai gazdálkodást célzó nemzeti cselekvési terv kiemelt figyelmet fordít a támogatási eszközök rendszerszintű összehangolására, a belföldi kereslet- és kínálatnövekedésre, valamint az oktatás-képzés feltételeinek biztosítására, a szaktanácsadói-szakértői hálózatra, illetve a legkorszerűbb ellenőrzési és tanúsítási rendszer bővítésére, az innovációs hálózat felépítésére és finanszírozására. Megemlítette, hogy a magyar agrár- és élelmiszerágazat szereplői fontos beszállítói és exportőrei a biotermékek piacának, de a cselekvési terv célja a teljes külkereskedelemben való megjelenés, ami a válság évei után nem egyszerű feladat, de előre lépést kíván – mondta Juhász Anikó.

Fotók: Pelsőczy Csaba

Címkék: agrárminisztérium, ökológiai mezőgazdasági kutató intézet, biotermékek
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bővülő megoldások a szabadföldi zöldségek kártevői ellen

A kertészeti ágazatok között hagyományosan fontos helyet tölt be hazánkban a szabadföldi zöldségtermesztés, amely ...