TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Együtt a jövő szakmai elitje

Együtt a jövő szakmai elitje

Hírek - 2023.02.28

Az agrárképzést folytató hazai felsőoktatási intézmények 90 PhD-hallgatója mutatta be kutatási eredményeit a Magyar Agrártudományi Doktoranduszok I. Szimpóziumán, melyet a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán tartottak. A debreceni agrárkart 23 fiatal kutató képviselte.

A hazai agrártudományi doktoranduszok kétnapos konferenciáján 7 szekcióban több mint 70 előadás hangzott el állatorvosi, állattenyésztési, élelmiszertudományi, erdészet és vadgazdálkodási, környezet- és természetvédelmi, valamint növénytermesztési és kertészeti tudományok területén.

A Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztálya első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a tudományos tanácskozást.

Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese nyitóbeszédében azt mondta: reményeik szerint a konferencia az agrárkutatók együttgondolkodását indíthatja el, amely révén a szakemberek a mezőgazdaság előtt álló kihívásokat komplexitásukban tudják vizsgálni. Mint rámutatott: a jövő kutatóinak nem elég, ha a tudományos kérdésről egyedül gondolkodnak, a válaszokat csakis közösen fogalmazhatják meg.

Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja (képünkön) a tudományos utánpótlás fontosságát hangsúlyozta a szimpózium megnyitóján.

Mint mondta, a mezőgazdaság jövője szempontjából meghatározó a jelen doktoranduszainak munkája. Az agrárképzést folytató felsőoktatási intézmények feladata, hogy támogassák és segítsék ezt, valamint olyan életpályát mutassanak, amellyel tudományos tevékenységük folytatására ösztönzik őket.

A Debreceni Egyetem 25 doktori iskolájában mintegy 1300 PhD-ösztöndíjas hallgató tanul. Közül 123 fiatal végzi tudományos munkáját a DE Agrártudományi Doktori Tanács támogatásával, a Táplálkozás- és Élelmiszertudományi Doktori Iskola, az Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola és a Kerpely Kálmán Doktori Iskola keretein belül.

- A szimpózium fő célja, hogy a PhD-ösztöndíjas agrárhallgatók megismerjék egymás kutatásait, annak érdekében, hogy a későbbiekben különböző együttműködések is kialakulhassanak – emelte ki Hajdú Péter, a DOSZ Agrártudományi Osztályának elnöke.

A kétnapos program keretében kerekasztalbeszélgetést is tartottak, ahol szó volt többek között a doktoranduszok ösztöndíjrendszerének helyzetéről, a doktori képzésben részt vevő hallgatók hitelképességének javításáról, valamint a képzés idejének nyugdíjba történő beszámításáról is. 
Forrás: Debreceni Egyetem

Címkék: debreceni egyetem, tanácskozás, doktoranduszok
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fertőzésveszély napraforgóban és szójában

A hosszan tartó aszályos időszakok kedveznek a trópusi-szubtrópusi gombakórokozók megjelenésének és ...