TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
 Már hagymából se vagyunk önellátók

Már hagymából se vagyunk önellátók

Hírek - 2023.02.28

A Fülöp-szigeteken néhány hete csempészet miatt indult eljárás tíz stewardess ellen. Az állami légitársaság utaskísérői 27 kiló hagymát próbáltak átcsempészni a határon. Ebből is látszik, lassan mennyire kurrens zöldségféle lesz (ott már az is) a hagyma.

A magyarázat a hagyma árrobbanása, ami az ázsiai szigetországban a legbrutálisabb. A nettó importőr Fülöp-szigeteken most 4-5 ezer forint a hagyma kilója, vagyis az alapzöldség háromszor drágább, mint a baromfihús. Valójában markáns globális hatások állnak a háttérben, a hagyma ára minden kontinensen rekordokat dönt. Ugyanis több fontos termelő és importőr ország mezőgazdaságát sújtotta egyszerre extrém időjárás, vagy természeti katasztrófa 2022-ben: mindez negatívan hatott a terméshozamokra és jelentősen megdobta a világpiaci árat.

Ezt már érezhetjük Magyarországon is. A vöröshagyma fogyasztói átlagára a KSH kimutatása szerint egy év alatt 278-ról 432 forintra nőtt idén januárra, de az áremelkedés azóta is folyamatos. A nagy áruházláncokban most már 580-600 forint egy kiló hagyma, másfélszer annyiba kerül, mint a krumpli. De még mindig messze a vége: piaci várakozások szerint tavaszra 7-800 forint lesz a hagyma kilója.

A magyarországi hagymaár ugyanúgy a világpiaci folyamatoktól függ, mint máshol, hiszen a kilencvenes évektől bezuhanó hazai termelés már csak a hazai igények felét képes ellátni, januártól lényegében már csak importból (elsősorban Hollandiából és Ausztriából) lehet fedezni a szükségleteket. Szóval, már hagymából se vagyunk önellátók…

Elképzelhető, hogy a globális hagymahiány a műtrágya árrobbanásával is összefügg. Ám a válság messze nem csak egyetlen zöldségre terjed ki. A FAO, az IMF, a Világbank és a WTO közös figyelmeztetése szerint a globális élelmiszerkínálat 2023-ban várhatóan három éves mélyponton lesz, a szegénység és tápanyaghiány több évtizednyi javuló tendencia után újra súlyosbodik, az élelmiszerinfláció pedig magas, kétszámjegyű marad a világ számos országában. 
Forrás: G7, Fotó: Pixabay

Címkék: hagyma, drágulás, áremelkedés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bővülő megoldások a szabadföldi zöldségek kártevői ellen

A kertészeti ágazatok között hagyományosan fontos helyet tölt be hazánkban a szabadföldi zöldségtermesztés, amely ...