TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Tiltott szerekkel is kezelhetik az ukrajnai gabonát

Tiltott szerekkel is kezelhetik az ukrajnai gabonát

Hírek - 2023.02.21

Az ukrán gabona termesztéstechnológiája merőben más, mint a miénk, számos olyan növényvédőszert használhatnak a gazdák, amelyek az EU-ban már jó ideje tiltólistán szerepelnek. Az olcsó gabona azonban sokak számára jelent csábítást: a tárolók és a malmok is keverhetik az ukrán importot a szabványos magyar terménnyel, ezzel a tiltott szermaradvány-szintek a törvényileg károsként kezelt határérték alá vihetők. Az import huzamosabb ideje tart, tehát ez a gabona bizony, mostanra már bekerülhetett a hazai élelmiszerellátásba is.

Lapunk, az AgrárUnió mellett más médiumok is megírták, hogy az Ukrajnából Záhonyon át érkező óriási mennyiségű gabona nemcsak letöri a hazai árakat és tönkreteszi a termelőket, hanem olyan növényvédőszerekkel is terhelt, amelyek az Európai Unióban már tiltólistán vannak. Szentkirályi Balázs, a G7 újságírója szintén felhívta a figyelmet a visszás jelenségre, s cikkére kapott hideget-meleget: volt, aki orosz propagandának minősítette az információkat. Ezért a szerző úgy döntött, folytatja a cikket, s egy újabb írásban bizonyítja be, hogy 1: tényleg sokkal több ukrán gabona érkezik és marad az országban, mint korábban; 2: a termelés során használt tucatnyi hatóanyag, köztük az Ukrajnában legelterjedtebbek (paraquat, acetoklór, klórpirifosz, tiametoxám, klotianidin) közül több is tiltólistán van idehaza.

Mint azt írta: egy névtelenséget kérő hajdúsági termelő szerint naponta öt-hat vasúti szerelvény érkezik a határátkelő magyar oldalára, amit egy néhány kilométeres körzetben kamionokra rakodnak át. Ezt egyébként lapunk is megírta, a mi informátoraink is hasonlóról számoltak be.

Komoly probléma lehet abból, hogy nem csak bioetanolos cégek veszik az ukrán terményeket. Mint azt Szentkirályi Balázs írja: a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) szerint Debrecen környékén, sőt, az egész Hajdúságban és a Nyírségben nagyon sok magtár dugig van, több ukrajnai szállítmány pedig már a malmokba került. A tárolók és a malmok is keverhetik az ukrán importot a szabványos magyar terménnyel, ezzel a tiltott szermaradvány-szintek a törvényileg károsként kezelt határérték alá vihetők. Az import huzamosabb ideje tart, tehát ez a gabona mostanra bekerülhetett a hazai élelmiszer-ellátásba.

A G7 újságírója kollégájával, Németh Dániellel felkerekedett és elutazott Záhonyba, ahol fényképeket és drónos filmfelvételt készítettek. Utóbbin az látható, hogy a határátkelőtől néhány kilométerre, egy rakodótelep közterülettől jól elzárt hátsó udvarán teherautóra rakják át egy vasúti kocsiból a gabonát.

Ami az országba bekerülő brutális mennyiséget illeti: a háború előtt, 2021-ben mindössze 16 ezer tonna ukrán kukorica érkezett Magyarországra, 2022-ben viszont november végégig 846 ezer tonna (ez szerepel az alábbi grafikonon), és a KSH szerint a teljes éves mennyiség várhatóan bőven meghaladja az egymillió tonnát.

Tiltott szerekkel is kezelhetik az ukrajnai gabonát

Persze, az aszályos nyár után szükség is volt/van a többletre, a magyar import más országok felől is nőtt. A hazai feldolgozóiparnak évente 5 millió tonna kukorica kell, ehhez képest szeptember-októberben csak 2,8 millió tonnát tudtak betakarítani idehaza. Az viszont már más tészta, hogy az Ukrajnából érkező gabona termesztéstechnológiája nem felel meg az uniós előírásoknak a fentebb már említett növényvédőszerek miatt.

Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára a lapnak megerősítette az értesülést: Ukrajnában számos olyan növényvédőszert és egyéb anyagot használnak, amelyek az Unióban már évtizedek óta tiltólistán szerepelnek. Az Agrárminisztérium február 6-án közölte, hogy nagyon szigorú ellenőrzések várhatók az ukrán gabonára, az import minőségéért (a szabályok betartásáért) az importáló vállalkozások (a kereskedők vagy közvetlenül a feldolgozók) felelnek. Ők csak az uniós és a hazai szabályoknak megfelelő gabonát használhatnak fel, és ezt vizsgálni fogja az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság.

„Mindebből arra következtethetünk, hogy a probléma valós és összetett, meg sajnos arra is, hogy eső után köpönyeg-helyzetben vagyunk ezzel az egésszel. Nagy István mindenért Brüsszelt korholva segítséget ígért a magyar gazdáknak – de csak nemrég, február elején.” – fogalmazott cikkében Szentkirályi Balázs.

Folyamatos az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzése, eddig 156 élelmiszeripari vállalkozásnál történt vizsgálat – közölte a minap újabb sajtóközleményben Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető kiemelte, az Ukrajnából Magyarországra érkező gabonák esetében a szigorú ellenőrzésekre azért van szükség, hogy megvédjék a magyar gazdák érdekeit. Hozzátette, az Európai Bizottság továbbra is tétlenül nézi, hogy a Szolidaritási Folyosón Észak-Afrikába és a Közel-Keletre szánt ukrán gabona Európában ragad komoly piaci zavarokat okozva ezzel. Az ukrán gazdák alacsony termelési költségekkel, az Európai Unióban nem használt termelési gyakorlatokkal állítják elő ezt a gabonát, így az nyomott áron érkezik térségünkbe. Éppen emiatt az ukrán gabonát szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzésnek vetik alá Magyarországon – hangsúlyozta Nagy István.

A miniszter emlékeztetett, Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária már korábban az Európai Bizottsághoz fordult, hogy tegyen valamit az Ukrajnából beáramló gabonaimport megfékezéséért, ám konkrét intézkedést azóta sem javasolt a Bizottság a kialakult helyzet kezelésére. Kifejtette, az Ukrajnából nyomott áron érkező méz és baromfihús is a hagyományos exportpiacainkról szorítja ki a magyar termékeket. Hozzátette, Magyarország több tagállammal együtt sürgeti azt is, hogy egyértelmű eredetmegjelölés kerüljön a méztermékek csomagolására. Európában ugyanis olyan, harmadik országokból származó, rendkívül olcsó méztermékek lepték el a piacot, amelyek kiszorítják a jó minőségű magyar mézet.Nagy István közölte, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által koordinált ellenőrzések folyamatosan zajlanak. Az ukrán gabonát felhasználó magyar vállalkozásoknak közvetlen jogszabályi alapfelelőssége, hogy kizárólag az uniós és a hazai előírásoknak megfelelő alapanyagot használjanak fel. Ezt is vizsgálja az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság. A tárcavezető leszögezte, hazánk, ahogy eddig is, továbbra is minden segítséget és támogatást megad ahhoz, hogy a Szolidaritási Folyosó megfelelően működjön, és eljusson az ukrán gabona a harmadik országokba és a Közel-Keletre, de a magyar gazdák érdekeit is megvédi. 


Forrás: G7/AM, Fotó: Németh Dániel

Címkék: Ukrajna, gabona, záhony, nagy istván
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Biztos út a toxinmentes kukoricához – Hatékony védekezés a ...

A szántóföldi növénytermesztés fontos kultúrája a kukorica, amelynek kártevői egyre nagyobb fenyegetést ...