TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,88
USD: 371,93
CHF: 407,19
GBP: 462,57
Hirdetés
Ukrajna uniós tagsága a halálos ítéletet jelentené

Ukrajna uniós tagsága a halálos ítéletet jelentené

Hírek - 2023.02.20

Vajon miért tud hatékony és olcsóbb lenni az ukrán mezőgazdaság? Több okból is, és ezek közt van, ami nem jó hír az élelmiszerbiztonságért aggódók számára. Az viszont tagadhatatlan tény: Ukrajna agráriumát az USA pénzeli ezerrel, az ország uniós tagsága pedig a halálos ítélettel lenne egyenértékű a közép-európai mezőgazdasági szektor számára.

A Föld legjobb minőségű termőföldje a magas humusztartalmú csernozjom, amely a világon nagyrészt a kelet-európai sztyeppén található. Ukrajna a világ csernozjomterületének körülbelül a negyedét birtokolja, aminek köszönhetően a világ negyedik legnagyobb gabonaexportőre- írja az Index.hu.

Műholdképeken jól látható, hogy az ukrán termőföldek tele vannak egy-két kilométer átmérőjű, szabályos körökkel. Ezek nagy része Herszontól északra, Ukrajna déli és középső termőterületein található. Vámosi Gábor, a Cornmill Hungary Kft. ügyvezető igazgatója az Index megkeresésére elmondta, hogy ezek amerikai típusú centrális öntözőrendszerek, Európában általában nem ilyeneket használnak. A kontinens országaiban elsősorban a lineár öntözési forma terjedt el.

Az ukrán mezőgazdaság a befektetett amerikai tőkének köszönhetően elképesztő technológiai fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben mind a gépesítés, mind az öntözés terén. Iparági szakértők szerint előbbi mértéke a magyarországit egyelőre nem haladja meg. Az ukrán mezőgazdasági szektor felépítésével kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a termőföldek méretei miatt az ottani gazdaságok nagyobbak, a termelők akár több ezer hektáron, 20-30 kombájnnal is dolgoznak.

A probléma azonban nem ezzel van, hanem az alkalmazott növényvédő készítményekkel. A Cornmill Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, a génmódosított (GMO-s) takarmánynövények olyan toxinokat termelnek, amelyek megölik a kártevőket, és ezáltal kevesebb növényvédő szert kell használni a termesztés során. Mivel azonban a GMO-s gabona Ukrajnában és az EU-ban is tiltott, ezért maradnak a vegyszerek.

Ugyanakkor az Ukrajnában használt szerek jelentős része az Európai Unió területén tiltólistán van.

Umenhoffer Péter, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület elnökségi tagja szerint az eltérő termesztéstechnológia miatt fenntartásokkal kell kezelni az ukrán terményfelvásárlást. A szakértő hozzátette, a hazai szabályozás és minőség nem összehasonlítható az ukrajnaival, a miénk sokkal szigorúbb, ami végső soron a fogyasztó előnyére válik.

Vámosi Gábor azonban úgy véli, az ukrán gabona importját a szigorúbb ellenőrzésekkel sem lehet megállítani, hiszen az piaci alapon működik. Az üzletember megjegyezte, azzal, hogy az Ukrajnából érkező gabonát átvizsgálja a Nébih, nem vagyunk előrébb, hiszen például az ukrán búzából készült liszt, amelynek a vegyszermaradéka nagyobb, sokszor egyenesen a pékségekbe kerül.

Vámosi Gábor kiemelte, az ukrán termelők költségszerkezete alapvetően más, mint a közép-európaiaké. A különbség abból fakad, hogy az uniós szabályozás miatt az EU-ban kevésbé toxikus növényvédő szereket kell használni, azonban mivel ezek nem annyira hatékonyak, többet kell belőlük vásárolni, ami a termelésre fordított költségeket jelentősen növeli. A másik ok az, hogy az energiaköltségek rendkívül megemelkedtek Európában, és ez a mezőgazdaságra is kihat, bár hozzá kell tenni, hogy ezek Ukrajnában mindig is olcsóbbak voltak, ahogyan a munkaerő is. Vámosi elmondta azt is, hogy jelenleg az ukrajnai mezőgazdasági termelés hektáronként 100-150 ezer forinttal olcsóbb, mint Magyarországon.

Fontos tényező, hogy a mezőgazdasági terményekre vonatkozó vámok Ukrajna tagjelölti státuszával megszűntek. Ezért van az, hogy az ukrán gabona eláraszthatja Európát és a magyar kormányzatnak ennek szabályozásában csak igen korlátozott mozgástere van. Ez rendkívül negatív hír az egész európai mezőgazdaság számára, addig pedig nem is látszik ebből a csapdából kiút, amíg a termelési költségeket az Európai Unió szabályozásai ilyen magasan tartják. Vámosi Gábor elmondta azt is, hogy Ukrajna uniós tagsága a földalapú támogatások miatt a halálos ítéletet jelentené a magyar és a közép-európai mezőgazdaság számára. 
Forrás: Index.hu

Címkék: Ukrajna, európa, gabona, költségszerkezet
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tartsuk a vizet a tájban! Vízigény-felmérés mély fekvésű ...

Országos vízigény-felmérést végez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász-hálózata márciusban. Az ...