TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 593 Ft
Benzin ára: 573 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,59
USD: 355,01
CHF: 405,63
GBP: 445,79
Hirdetés
Egyre nagyobb gondokat okoz az ukrán gabona

Egyre nagyobb gondokat okoz az ukrán gabona

Hírek - 2023.02.17

Brüsszel semmit nem hajlandó kezdeni az olcsó ukrán gabonával, amibe lassan belefullad az Európai Unió agrárpiaca.

Ezért Magyarország saját kézbe vette a dolgot és szigorú ellenőrzésbe kezdett – írja a Magyar Nemzet a Mandinerre hivatkozva. A háború kitörése után az Európai Unió eltörölte az importvámokat Kijevvel szemben, így a termények szabadon és nyomott áron zúdultak rá Európára. Az eredeti ötlet az volt, hogy az uniós tagországok segítenek kijuttatni a szállítmányokat a világpiacra, elkerülve az ukrán gabonaexport csődjét; ám a brutális mennyiségű és vámmentes ukrán termények az európai piacon maradtak és elkezdték tönkretenni a tagállamok gabonakereskedelmét.

A 2021-es EU-s gabonaimport Ukrajna felől 287 ezer tonnát tett ki. Ez a szám tavaly már 2,8 millió tonna volt. A probléma egyre súlyosabbá vált, és akkor sem változott, amikor az ukrán kikötők újra megnyíltak. Az ukránoknak kényelmesebb és olcsóbb volt az Európai Uniót elárasztani terményeikkel, tudván: Brüsszel úgysem tesz semmit. Az ukrán gabonatömeg olyan piactorzító hatással jár, hogy a leginkább érintett tagországok, Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária közös nyilatkozatban fordultak Brüsszelhez segítségért. Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott: tiszteletben tartják az ukrán gabona világpiacra jutását segítő uniós intézkedéseket, de miután a jelenlegi szituáció inkább az EU-s piac tönkreveréséről szól, kötelességük a hazai és európai gazdák érdekeit védve megőrizni a belső piaci egyensúlyt.

Az agrárminiszter rámutatott: az ukrán gazdák azért is tudják ennyire nyomott áron adni a gabonát, mert rájuk semmilyen uniós rendelkezés nem vonatkozik a termesztési gyakorlatokkal, biztonsággal és előírásokkal kapcsolatban. Az áldatlan állapotok ellen Lengyelországban a gazdák már tüntetést is szerveztek, természetesen hatástalanul: ameddig Brüsszel teljesen semmibe veszi a saját maga által meghozott uniós piaci biztonságra vonatkozó szabályokat, a tagállamok maximum csak az Európai Bizottság impotens voltára hívhatják fel a figyelmet. 

 
Forrás: Magyar Nemzet, Fotó: Pixabay

Címkék: Ukrajna, gabona, dr. nagy istván
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Zöld feltételek és ami mögötte van – A 12% feletti lejtőn való ...

A mezőgazdasági támogatások rendszere napjainkban jelentős változásokon megy keresztül, melynek hátterében az EU ...