TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Kína szupercsordát épít, abnormális mennyiségű tejet adó teheneket klónoznak

Kína szupercsordát épít, abnormális mennyiségű tejet adó teheneket klónoznak

Hírek - 2023.02.12

Kína nagyban játszik, és a közel másfél milliárdos lakossága megfelelő élelmiszerellátása érdekében kénytelen is így tenni. Most például szuperteheneket kezdtek el nagyobb mennyiségben klónozni.

A tejelő szarvasmarhák esetében természetes dolog, hogy a gazdák a minél nagyobb tejhozamra törekednek, amelyet elsősorban a fajta, a tartásmód és a takarmányozás határoznak meg. Magyarországon a Holstein-fríz fajta a legkedveltebb ezen a téren, amelynek tejhozama az első laktáció során akár 40 kg is lehet naponta. A megfelelően tartott egyedek akár 10 ezer kg tejhozamra is képesek minden laktáció során, de nyugaton ez az érték a 11–12 ezer kg-ot is elérheti.

Kínában azonban még ennél is feljebb emelnék a lécet, legalábbis erre utal, hogy a közelmúltban bejelentették, miszerint sikerült klónozniuk 3 „szupertehenet” a kimagasló tejtermelés érdekében. Csak a miheztartás végett: nagyjából 10 ezer tehén közt van 3–5 olyan egyed, amely képes ilyen kiemelkedő produkcióra. A kínai sajtó a közelmúltban adta hírül, hogy a január 22-én kezdődött holdújév előtt jöttek világra a kísérleti példányokként szolgáló klónozott borjak Ninghszia tartományban.

A helyi szakemberek abban bíznak, hogy az állatok ugyanolyan „abnormális” mennyiségű tejtermelésre lesznek képesek, mint a tehenek, amelyekből klónozták őket. Mennyit is jelent ez? Évente 18 ezer litert, illetve 100 ezer litert a teljes életútjuk során, ami valóban elképesztő mennyiség, mintegy 50 százalékkal múlja felül az eddigi rekordereket, bár az angol szaklapok emlékeztetnek rá, hogy tavaly 8206 liter volt az éves átlag az Egyesült Királyság teheneinél.

A klónozás technológiája Európában, illetve a nyugati világ egészében igen szigorú szabályozásnak esik alá, már csak az egészségügyi aggályok miatt is. Kínában azonban ezeken a témákon könnyebben túllépnek, többnyire arra hivatkozva, hogy az ázsiai szuperhatalom 1,44 milliárd állampolgárát merőben újfajta technológiákra alapozva lehet csak megfelelő módon élelmezni.

A kínaiak terve most az, hogy 2-3 év alatt 1000 egyedből álló „szupercsordát” építenek fel a klónozás révén, és ez szolgál majd tesztcsoportként a későbbi, nagyobb volumenű tenyésztéshez. Kína jelenleg a Föld harmadik legnagyobb tejtermelője, de a hazai szükségleteknek így is csupán a 70 százalékát képesek kielégíteni, és nagyban függenek az európai importtól.

 

 

Címkék: állattenyésztés, tejtermelés, szarvasmarha, szupertehén, klónozás, kína
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A sebesség minden, csak nem állandó

Maximalizálja körforgója potenciálját