TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Brutális szélvihar és komoly fagyok jönnek, takarni kell az érzékeny növényeket!

Brutális szélvihar és komoly fagyok jönnek, takarni kell az érzékeny növényeket!

Hírek - 2023.02.03

Vasárnaptól hajnalonként az északkeleti országrészben (Szabolcs-Szatmár-Bereg), illetve a borsodi és a nógrádi völgyekben -10 foknál alacsonyabb minimum hőmérsékletek is várhatóak – hívja fel a figyelmet Facebook-oldalán Harcz Endre amatőr meteorológus, különleges növényekkel foglalkozó kertész.

Hirdetés

Mint azt írja: most a leghidegebbnek a kedd (02. 07.) hajnal tűnik, a völgyekben, sík területeken, fagyzugokban akkor -13,-15 fok is lehet a legalacsonyabb hőmérséklet. Ez azt jelenti, hogy a fügék, a múlt évben (2022) tavasszal ültetett káki (datolyaszilva), gránátalma és selyemmirtusz tövek, illetve az idei őszön ültetett kivik fagykárt szenvedhetnek. Ezért ezeket a növényeket szakszerű téli takarással be kell takarni, védeni kell az esetleges fagykártól. Ilyen alacsony hőmérsékletek csak a hóval fedett területek lesznek, ahol nem lesz hótakaró vasárnaptól, ott nem lesz ilyen hideg - kivéve a borsodi és a nógrádi völgyeket, mert ott hó nélkül is lehet -13,-14 fok. Főleg abban az esetben vannak veszélyben ezek a növények, ha nem tudtuk őket házfalhoz közel ültetni, nem város belsejében, épületekkel sűrűn beépített helyen, hanem falu szélén, kert végén, udvar végén állnak, ahol semmilyen plusz hőszennyezés nincs. Mivel erről a néhány éjszakáról van szó, utána már enyhülni fog az idő, ezért erre az egy-két éjszakára, az ország északkeleti csücskében kell valamilyen módon megóvni a növényeteket. A szakember szerint hideg, sarkvidéki, viszonylag száraz levegő, hótakaró, derült ég és szélcsend elég ahhoz, hogy az érzékenyebb növények komolyabb kárt szenvedjenek.

Brutális szélvihar és komoly fagyok jönnek, takarni kell az érzékeny növényeket!

„És ezek a feltételek kedd reggelre sajnos meglesznek az északkeleti országrészben. Vasárnap és hétfőn reggelre még fújni fog a szél, így kevésbé lesz hideg, viszont kedd reggelre elcsendesedik a szél, emiatt lesz a leghidegebb kedd hajnalban. Minél jobban összeállnak ezek a feltételek, annál alacsonyabbra süllyed a hőmérséklet. Ha kisebb a növény és lesz 5-8 centi hó, mondjuk a füge, vagy a káki (datolyaszilva) 1-1,5 méteres, a hó meg 5-8 centis, az is elég védelmet nyújthat, ha a körülötte lévő területről összelapátolt hóval a csúcsáig betemetjük a növényt. Az ősszel ültetett kivit le kell tekerni a madzagról, lehajlítani a talajra és betemetni hóval. (Utóbbit természetesen, a hideg elmúltával vissza ki kell bontani a hó alól és visszatekerni a madzagra.)

A szakember írt egy összefoglalást a téli takarásról, ami itt olvasható:

https://www.facebook.com/harczendrekerteszet/posts/573858371409250

Kollégája, Szalinay Tibor amatőr meteorológus pedig arra hívta fel a figyelmet blogjában, hogy szombaton a délelőtti órákban berobbanó hidegfront 80-100 km/h erősségű szelet is okozhat nagy területen a Dunántúlon! Egyes helyeken 110-120 km/h erősségű széllökések is lehetnek. Ezért figyeljünk a mozdítható tárgyakra, autókra.

Címkék: fagy, hideg, füge, szélvihar
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

12% feletti lejtőkön történő gazdálkodás technológiai ...

Magyarország 32%-a 200 méternél magasabban fekvő dombság. A dombvidékeken elhelyezkedő szántóföldek az eróziónak ...