TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Túl sok a hamis méz

Túl sok a hamis méz

Hírek - 2023.02.02

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint a harmadik országokból származó mézek nagy része hamis.

"Az Európai Unió feleannyi mézet termel, mint amennyit elfogyaszt, ezért 220-230 ezer tonna mézet kell behozni a harmadik országokból" – mondta az InfoRádióban Bross Péter. Ugyanakkor rámutatott, hogy vannak olyan tagországok, mint Románia, Bulgária, Magyarország, vagy Spanyolország, ahol többet termelnek a méhészek, mint amennyi belföldön elkel. A magyar méhészek az általuk eladott méz négyszeresét termelik, amit az unió piacán kellene eladni. Az uniós fogyasztó azonban nem tudja, hogy az üvegben milyen méz van, mert a nyugat-európai mézkiszerelőknek elég azt ráírni a méz eredetére, hogy EU és nem EU méz keveréke, ha kettőnél több országból származik. Eközben a politikusok és a méhészek meggyőződése, hogy ha az uniós fogyasztó tudná, hogy az üvegben uniós méz van, akkor biztosan azt választaná a harmadik országok mézeivel szemben.

Bross Péter szerint egyébként a harmadik országokból érkező mézkeverékek nem is érik el a magyar méz színvonalát, ilyen értelemben rontják a mézek iránti bizalmat. Főleg az Ázsiából, Dél-Amerikából, Ukrajnából érkező mézek minőségével van baj. Az Európai Unió 2016-ban végzett egy vizsgálatot, melyben több ezer mézmintát vizsgáltak meg, és kiderült: a harmadik országból érkező mézek 30 százaléka, 60-70 ezer tonna nem felel meg az előírásoknak, vagyis hamis. Ám ezt hiába állapította meg az Európai Unió illetékes bizottsága, semmi sem történt azóta. Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékeket alkotó mézek származási országainak pontos feltüntetésére. 
Forrás: InfoRádió, Fotó: Pixabay

Címkék: méz, méhészek, európa
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Egy cserépnyi bűbáj – Hogyan bánjunk muskátlink elszáradt ...

A muskátli maga a csoda! Ha kellő törődést kap, éjt nappallá téve azon fáradozik, hogy virágaival tavasztól őszig ...