TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Ezek az információk most sok pénzt érhetnek

Ezek az információk most sok pénzt érhetnek

Hírek - 2023.01.12

A szántóterületek esetében kötelezően fenntartandó nem termelési célú területekre és tájképi elemekre vonatkozó várható előírásokról (HMKÁ 8) tett közzé tudnivalókat Feldman Zsolt Facebook-oldalán.

2023-tól több érdemi változás várható a területalapú támogatási rendszerben az uniós szabályozás szigorodása és változása okán. A HMKÁ 8 egy összetett és odafigyelést igénylő előíráscsoport – hívta fel a figyelmet a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

A gazdaságok szintjén (kivéve a 10 hektár alattiakat és az összefoglalóban később felsoroltakat)

  • a szántóterület legalább 4%-át nem termelő elemként – beleértve a parlagon hagyott földterületeket is 
  • VAGY a gazdaságok szintjén a szántóterület legalább 7%-át nem termelő elemként – beleértve a parlagon hagyott földterületeket, a növényvédő szerek használata nélkül termesztett köztes növénykultúrákat, illetve nitrogénmegkötő növényeket – kell fenntartani azzal, hogy szántóterület legalább 3%-a parlagon hagyott földterület, vagy nem termelő elem kell, legyen.

Nem termelő elemnek minősülnek a nem termelési célú területek, a tájelemek és a védett tájkép elemek.

2023-ra uniós derogáció, azaz az előírás betartása alóli mentesség van arra a szabályra nézve, ha a gazdálkodó az előzőekben részletezett, valamely százalékos arány teljesítéséhez parlagon hagyott területet is tervez bejelenteni 2023-ban, azt akkor is beszámíthatja ennek a HMKÁ-előírásnak a teljesítésébe, ha azon az egyébként parlagon hagyni tervezett területen mégis termeszteni fog szántóföldi növénykultúrát (kivéve kukorica és szójabab, ezt az unió nem engedte).

A szabály alkalmazása alól kivételt képez:

- legfeljebb 10 hektár szántóterülettel rendelkezők

- a támogatható mezőgazdasági terület több mint 75%-a állandó gyepterület

- a szántóterület több mint 75%-át gyep vagy egyéb egynyári takarmánynövény termesztésére, parlagon hagyott földterületként, hüvelyes növények termesztésére vagy e célok közül többre is használják.

- védett tájkép elemek: magányosan álló fa, fa- és bokorcsoport, terasz, gémeskút, kunhalom, kis tavak. Ezek támogatható területek, megőrzésük kötelező és bárhol lehetnek a szántóterületen belül.

Tájelemek: táblaszegély, erózióvédelmi sáv, fás-cserjés sáv, nem termelő beruházás keretében szántóföldön létrehozott erózióvédelmi létesítmény, szántóföldi művelés alatt nem álló vízvédelmi sáv, kis vizes élőhely. Támogatható területek, ha elszámolják HMKÁ 8 teljesítésbe. Megőrzése kötelező abban az évben, amelyikben el kívánja számolni a gazdálkodó. A tábla legfeljebb 50%-át foglalhatja el, akkor is, ha több tájelem van a táblán és akkor is, ha a 0,25 hektáros támogathatósági küszöb alatt van.

Táblaszintű elemek: parlagon hagyott földterület, ökológiai jelentőségű másodvetés, nitrogénmegkötő növénnyel bevetett terület. Ezekre az eddig ismert zöldítési szabályok érvényesek.

Még jobban kell figyelni az inváziós növényekre és a veszélyes gyomnövényekre:

Bármely tájelemként, vagy védett tájképi elemként megjelölt objektumon a termelőnek meg kell akadályozni az inváziós növények és a veszélyes gyomnövények megtelepedését.

A védekezés során minden olyan eszközt alkalmazni lehet/kell, amely a hatályos természetvédelmi és növényvédelmi szabályok alapján elvárható.

A veszélyes és inváziós gyomok jelenléte automatikusan nagymértékű, súlyos gyomosságnak felel meg, mely a vizsgált támogatási évben kizárja a területet a támogathatóságból.

Fát, bokrot és sövényt a március 1. és augusztus 31. közötti költési és fiókanevelési időszakban nem lehet kivágni. 

Címkék: hmká 8, feldman zsolt, előírás, területalapú támogatás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tények és tendenciák a szarvasmarhák embrió-átültetésében – ...

A művi szaporítási eljárások térhódítása világszerte forradalmasította az állattenyésztést. Napjainkban ...