TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Ha marad az enyhe idő, nagy baj lehet

Ha marad az enyhe idő, nagy baj lehet

Hírek - 2023.01.10

2023 tavaszias idővel és melegrekordokkal kezdődött, és komolyabb lehűlés a következő időszakban sem várható – írta agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A honlapjukon megjelent közlemény szerint a múlt hét időjárása az enyhe időről és a melegrekordokról szólt Magyarországon, a hőmérséklet csúcsértéke délnyugaton több napon is 15 Celsius-fok fölé emelkedett, és többször is megdőltek napi melegrekordok. Számottevő talajfagy eddig a télen nem volt az országban, csak a felső néhány centiméteres réteg fagyott meg átmenetileg néhány kevésbé felhős éjszakán.

A 30 napos csapadékösszeg az országban még mindig többletet mutat a sokéves átlaghoz képest, de a 90 napos csapadékösszegben már nagyobb a különbség, az ország középső részén többlet, de főleg északnyugaton és délkeleten jelentős hiány van. A talajok felső rétege az elmúlt napokban az igen enyhe és szeles délnyugaton sokat veszített a nedvességtartalmából, de a fölső egyméteres réteget tekintve jól áll a talaj téli feltöltődése.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak. Megjegyezték: a túl enyhe idő különösen a gyümölcsfákra veszélyes, délnyugaton ugyanis egyes korán virágzó csonthéjasok (például az őszibarack) nedvkeringése már beindult, fagyokra lenne szükség ahhoz, hogy ez a folyamat lelassuljon, leálljon. Délnyugaton már megkezdődött a mogyoró virágzása is, északkeleten ez a növény még nyugalomban van.

A Telex.hu a témában Apáti Ferencet, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének vezetőjét kérdezte. A szakember azt mondta: az enyhe tél nagyjából január utolsó dekádjától tud gondokat okozni, mert ha még akkor is enyhe az idő, akkor a mélynyugalmi állapot megszűnésével és a kényszernyugalmat biztosító hidegek híján lassan beindul a fák életműködése. A rügyek megpattannak, amivel a későbbi fagyok iránti érzékenységük fokozódik. Ugyanis ha a megpattanó rügyekre február második felében, vagy esetleg márciusban jön egy jelentősebb lehűlés, az már komoly rügykárokat okoz. Ennek következményeként pedig bizonyos gyümölcsökből hiány alakul ki a szezonban a piacokon, ami az árak további emelkedését vetíti előre. 
Forrás: met.hu, telex.hu

Címkék: enyhe, tél, mélynyugalom, rügykár
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán ...

A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés miatt fontosak számunkra. Ezek a sajátosan magyar ...