TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Amerika „izmozik” a spanyolok olajbogyóival

Amerika „izmozik” a spanyolok olajbogyóival

Hírek - 2023.01.10

A spanyol érett olajbogyó behozatalára 2018-ban 30–44%-os dömping- és szubvencióellenes vámot vetett ki az Egyesült Államok. A barátságtalan lépést azzal indokolták, hogy a közös agrárpolitika (KAP) keretében a spanyol termelőknek nyújtott támogatások áttételesen a feldolgozóknál realizálódtak, ami  kárt okozott az amerikai termelőknek.

Az EU a WTO, a Kereskedelmi Világszervezet elé vitte az ügyet és egy hároméves jogi csatát követően, amely milliós veszteségeket okozott a spanyol olajbogyó-termelőknek, a WTO választott bírói 2021 novemberében úgy határoztak, hogy az Egyesült Államok vámjai "összeegyeztethetetlenek" a támogatásokról és kiegyenlítő intézkedésekről szóló megállapodás rendelkezéseivel. A testület ezért utasította az Egyesült Államokat, hogy jogszabályait hozza összhangba a jelentés ajánlásaival és a WTO szabályaival. Az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bíróságának határozata és a 2022. december 20-án kiadott végleges határozat után azonban nyilvánvalónak látszik, hogy az USA-nak nem áll szándékában megtenni a szükséges változtatásokat jogszabályaiban a WTO aggályainak kezelése érdekében.

Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának minapi ülése is foglalkozott a kialakult helyzettel, mely nyomán a Copa és Cogeca (a gazdálkodók és a mezőgazdasági szövetkezetek egységes uniós képviselete) a 2021. évi WTO-jelentés gyors végrehajtására és valamennyi vám eltörlésére szólít fel.

Ramon Armenzol, a Cogeca elnöke kijelentette: "A WTO vizsgálóbizottsága arra a következtetésre jutott, hogy a vámok jogellenesek és javasolta azok eltörlését. Köszönetet mondunk az Európai Bizottságnak az olajbogyó-ágazat és a KAP nemzetközi szintű védelme érdekében végzett munkájáért, és felszólítjuk, hogy használjon fel minden lehetséges politikai lehetőséget, valamint jogi eszközt e tisztességtelen tarifák hatékony megszüntetésére. Az USA és az EU stratégiai partnerek, együttműködünk a szabályokon alapuló kereskedelem védelmében. Ebben az értelemben elfogadhatatlan az ítélet figyelmen kívül hagyása és a halogató taktikák alkalmazása."

Az USA az uniós olajbogyó fő exportcélpontja. Azonban az amerikai vámok súlyosan befolyásolták a spanyol olajbogyó-ágazat gazdasági életképességét. Az elmúlt négy évben a fekete olajbogyó USA-ba irányuló exportja közel 67%-kal, a vámok bevezetése után pedig több, mint 70 százalékkal csökkent. Ez jelentős gazdasági károkat okozott a vidéki térségekben, munkahelyek megszűnéséhez vezetett, és aláásta a termelők versenyképességét, illetve gazdasági életképességét. Ezen túlmenően a szektornak túlzott költségeket, körülbelül 15 millió USD-t kellett viselnie az ügyvédi díjak és a jogi eljárások terén az Egyesült Államokban.

Armenzol elnök végezetül hangsúlyozta, hogy "Ez nem csak Spanyolországról szól és nem csak az olajbogyóról; az EU-ról és a KAP-ról van szó. Ha ezek a vámtarifák továbbra is fennmaradnak a WTO 2021. évi ítélete ellenére, fennáll annak a kockázata, hogy bármely más ország holnap dömpinggel vádolhat bármely más európai ágazatot, és potenciálisan megkérdőjelezheti a KAP globális legitimitását. Az EU-nak ezt nem szabad megengednie." 
Forrás: CC-sajtószolgálat, Fotó: Pixabay

Címkék: amerika, olajbogyó, európa, vám
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tyúktetű ellen: hatékony házi praktikák

A tyúktetű gyakori probléma a házi tyúkok körében, amely nemcsak a madarak egészségét veszélyezteti, de a ...