TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Hiányzik az ukrán üveg

Hiányzik az ukrán üveg

Hírek - 2023.01.08

A háború okozta gazdasági válság komoly kihívás elé állítja a hazai pálinkakészítőket (is). A pálinka ára emelkedni fog, ez már biztos, csupán a mérték kérdéses.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke a napi.hu-nak azt mondta: a szinte minden piaci szereplőt nehéz helyzetbe hozó inflációs válság hatásai a pálinkák árában is megjelennek majd. A pálinkás üvegek jelentős része az ukrán piacról érkezett, ám ez a lehetőség a háború kitörése óta teljesen megszűnt. A megnövekedett keresletre a német és olasz piacok drasztikus árnövekedéssel válaszoltak, az üvegek beszerzési árai legalább 50 százalékkal nőttek, de van példa arra is, hogy a beszerzési ár a duplájára emelkedett. Magyarországon, Orosházán állítanak elő ilyen üvegeket, de a hazai gyártó kapacitása egyedül nem bírja teljesíteni az igényeket.

A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke szerint elengedhetetlen, hogy ezt kompenzálandó és az inflációs hatások miatt a termelők árat emeljenek.

„Ha csak a gazdasági számításokat vennénk figyelembe, 40 százalékos áremelkedés lenne indokolt” – mondta Mihályi László, aki szerint a legfontosabb az lenne, hogy ebben az időszakban se csökkenjen a pálinkák iránti kereslet.

Hozzátette: a pálinkaszektor szereplői nehéz évre számítanak. Nem jó hírek érkeznek a vendéglátóhelyeket üzemeltetők részéről sem, egy részük a megemelkedett energiaárak és az élelmiszertermékek inflációja miatt kénytelen bezárni, vagy szüneteltetni a tevékenységét. Ez nyilvánvaló módon érinti a pálinkatermelőket is, hiszen komoly mennyiségben értékesítenek, vagy értékesítenének panzióknak, szállodáknak és éttermeknek.

A helyzet javítása érdekében már elkezdődtek a tárgyalások az Agrármarketing Centrum vezetőivel arról, hogy népszerűsítő akciók segítsék az ágazat szereplőinek ismertségét, megjelenését kampányokban és különböző rendezvényeken. A Pálinka Nemzeti Tanács szeretné elérni azt is, hogy hazai fejlesztési források támogassák a jövőben az ágazatban tevékenykedő vállalkozások versenyhelyzetének javulását. 




Forrás: Napi.hu, Fotó : Pixabay

Címkék: pálinka, mihályi lászló, válság, pálinkakészítők
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A 2024-es búza kilátásai továbbra is kedvezőek

Ötmillió tonnával emelte a FAO a világ 2023/24-es gabonatermelésére vonatkozó előrejelzését, és jelenleg 2846 ...