TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Rá kéne venni az állatokat, hogy ne fingjanak

Rá kéne venni az állatokat, hogy ne fingjanak

Hírek - 2022.12.31

Az éghajlatra gyakorolt hatásuk miatt a vörös húsok fogyasztásának csökkentésére kellene ösztönözni az embereket.

Erre az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) áprilisi jelentése hívta fel az egyes államok felelős politikusainak figyelmét. A háttérben az állhat, hogy a Greenpeace szerint az ipari hús előállítása az erdőirtás legfőbb oka világszerte, és nagyjából a világ minden autójának, teherautójának és repülőgépének éves üvegházhatású gázmennyiségének kibocsátásával egyenértékű szén-dioxidot juttat a légkörbe.

"Az elsősorban a marhahústermelés által vezérelt állati eredetű élelmiszertermelés a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 14,5 százalékáért felelős, és jelentősen módosítható módon járul hozzá az éghajlatváltozáshoz" – vélekednek a Johns Hopkins és a Harvard egyetemek kutatói.

Az újabb mezőgazdaság-ellenes trend gyorsan terjed, amit az is igazol, hogy az Euronews Green híradása szerint politikai döntéshozók az Egyesült Királyságban és szerte a világon (vagy legalábbis annak azon pontjain, ahol nincs jobb dolguk és az orosz-ukrán krízis nem ad éppen elég okot a fejtörésre – a szerző) már azon gondolkodnak, hogyan lehet meggyőzni az embereket arról, hogy kevesebbet fogyasszanak a szén-dioxid tartalmú termékből.

A Greenpeace szerint a hústermelés 70 százalékos (!) csökkentésére van szükség ahhoz, hogy a földet fenntartható módon lehessen használni.

Egy kísérlet azt is vizsgálta, hogy az élelmiszereken található címkéken a klímahatással kapcsolatos információk szerepeltetése meggyőzheti-e a fogyasztókat arról, hogy éghajlatbarátabb termékeket válasszanak?

A Jama Network Open folyóiratban közzétett jelentésnek sikerült megállapítania, hogy az emberek az említett információk hatására megváltoztatták ételválasztásukat.

A Johns Hopkins és a Harvard egyetemek kutatói 5,049 felnőttből álló csoportot kért fel az Egyesült Államokban, hogy rendeljenek termékeket egy gyorsétteremből.

A résztvevőknek olyan menüket mutattak, amelyeken a három címke egyike szerepelt: egy kontroll kódcímke minden elemen; az alacsony éghajlatra gyakorolt „zöld hatás” címke a csirkén, a halon, vagy a vegetáriánus termékeken; illetve egy piros, magas éghajlati hatásra vonatkozó hatáscímke a vörös húsdarabokon.

Az alacsony éghajlati hatású menü címkéin ez állt: "Ez a tétel környezeti szempontból fenntartható. Alacsony az üvegházhatásúgáz-kibocsátása, és alacsony az éghajlatváltozáshoz való hozzájárulása."

A magas éghajlati hatású menün ez volt olvasható: "Ez a tétel környezeti szempontból nem fenntartható. Magas üvegházhatásúgáz-kibocsátással rendelkezik, és nagymértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz."

Az eredmény: 23,5 százalékkal többen választottak fenntartható tételt a kontrollcsoporthoz képest.

Mindeközben kiderült, hogy a fehér hús is káros a környezetre

Míg a klinikai vizsgálat a csirkét és a halat fenntartható élelmiszer-választásként jelölte meg, más tanulmányok kimutatták, hogy ezek is negatív hatással lehetnek a környezetre. Megállapították, hogy az intenzíven előállított csirke szennyezi a folyókat, miközben az állatok takarmányozására szolgáló szója termelése hatalmas erdőterületeket pusztít el. A tenyésztett és vonóhálós halászat szintén nem feltétlenül fenntartható lehetőség, mivel károsíthatja a tengeri élőhelyeket…

Mit lehet erre mondani? 
Forrás: Euronews Green

Címkék: klíma, csirke, vörös hús, greenpeace
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

JDLink™ modulok a John Deere-on túl

A JDLink™ már több mint 10 éve biztosítja a John Deere gépek adatainak elérhetőségét. Az első MTG ...