TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,83000
USD: 370,49000
CHF: 406,73000
GBP: 458,15000
Hirdetés
Elfogy a vizünk? Ki lesz majd a felelős?

Elfogy a vizünk? Ki lesz majd a felelős?

Hírek - 2022.11.29

A magyar fiatalok több mint háromnegyede szerint kifogyunk majd az ivóvízből, harmaduk szerint ráadásul ez hamarosan bekövetkezhet – derül ki a Bayer Barometer 2022 felmérésből.

A Bayer az élettudományok terén tevékenykedő globális vállalat, amely az egészségügyre és a táplálkozásra fókuszál. Termékeivel és szolgáltatásaival az emberek és a bolygó javát kívánja szolgálni, segítséget nyújtva a növekvő és idősödő globális népességgel járó fő kihívások leküzdésében.

A vállalat legfrissebb kutatásában egyebek közt azt vizsgálta, hogy a magyar fiatalok mit gondolnak arról: meddig tart ki hazánk ivóvízkészlete és elsősorban ki, vagy kik tehető(k) felelőssé azért, hogy egyelőre nincs hatékony megoldás a klímaváltozás negatív következményeire?

A kutatás során megkérdezett 20-30 év közötti magyar fiatalok 36 százaléka szerint hamarosan kifogyunk az ivóvízből, további 42 százalékuk szerint viszont ez csak később következik majd be. A vízhiány felelőseiként saját magukat és az ipart jelölték meg legtöbben (49 és 30 százalék), de 25-25 százalék látja úgy, hogy a nagyvállalatoknak és a politikusoknak is felelősségük van ebben. Ugyanakkor a fiatalok véleménye szerint a vízellátási válság leküzdése nemcsak a gyárak és a nagyvállalatok, hanem mindenekelőtt az összes politikus és mindannyiunk feladata.

Elfogy a vizünk? Ki lesz majd a felelős?

A vízhiány napi szintű következményei közül a legfájdalmasabbnak az élelmiszerek árának emelkedését tartják a felmérés során megkérdezettek, de a válaszadók megemlítették a növények kiszáradását, a tavak és folyók vízszintjének csökkenését, valamint az erdőtüzeket is. A magyar fiatalok többsége szerint a gazdálkodókat különösen veszélyezteti a vízhiány, és megoldásra van szükségük, például szárazságtűrő növényekre. A huszonévesek szerint a fenntartható mezőgazdaság a leginkább víztakarékos gazdálkodási forma, és a magyar fiatalok többsége szerint a gazdálkodóknak először is szárazságtűrő növényfajokat, valamint új gazdálkodási technikákat és öntözőrendszereket kellene alkalmazniuk (37%-37%).

A magyar fiatalok a vízzel történő takarékoskodás jegyében fogmosás, vagy borotválkozás közben elzárják a vizet, fürdés helyett többször zuhanyoznak, ritkábban mosnak, és tartályokat telepítenek az esővíz felfogására. Ugyanakkor mindössze csak a negyedük van meggyőződve arról, hogy víztakarékossági törekvéseik növelik a rendelkezésre álló víz mennyiségét. A válaszadók 72%-a szerint egyértelműen helytelen autót mosni aszályos időszakban.

A felmérésből olybá tűnik, mint ha a fiatalok reálisabban látnák a világot, mint a tudósok, vagy a politikusok – meglehet azért, mert előbbieket még nem vezérlik érdekek. Kérdés persze, hogy tényleg ekkora-e a baj, s ha igen, akkor azt miért éppen a fiatalok teszik szóvá, s nem azok, akiknek ez a dolga lenne. Minderre karácsony előtt megjelenő, decemberi számunkban visszatérünk.

Elfogy a vizünk? Ki lesz majd a felelős?

Fotó: Pixabay

Címkék: bayer barometer, fiatalok, ivóvíz
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Barázdában ragadva – Talajműveléssel vagy anélkül a ...

A talajművelés kérdése, szerepe ma már két táborra osztja a gazdatársadalmat. Sokan el sem tudják képzelni ezt ...