A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis
Corteva Verben Queen

A brüsszeli szankciók miatt szabadultak el a műtrágyaárak

Hírek - 2022.11.22

A szankciós energiaáremelkedés miatt kialakult műtrágyahelyzet megoldására ma bemutatott brüsszeli javaslatok csak hosszabb távon jelentenének megoldást, márpedig a gazdáknak azonnali segítségre van szükségük.

A brüsszeli szankciók miatt szabadultak el a műtrágyaárak


Ezért az uniós agrárminiszterek ülésén soron kívül, rendkívüli támogatási intézkedések kidolgozását és bevezetését kérte a bizottságtól Nagy István agrárminiszter Brüsszelben.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács november 21-i ülésén az Európai Bizottság bemutatta a műtrágyák elérhetőségére és megfizethetőségére vonatkozó közleményét. Az ülésen Magyarországot képviselő Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy a bizottság javaslata nem több, mint a már rendelkezésre álló eszközök és eddig megtett intézkedések összefoglalása. A szerves trágyák előtérbe helyezése és a fenntartható ammóniára való áttérés támogatása kétségkívül jó és hasznos kezdeményezések, azonban rövidtávon nem kínálnak megoldást az energiaárak emelkedése miatti helyzet kezelésére. Márpedig a jelenlegi nehéz helyzetben, amikor az élelmiszerárak az egekbe szöktek és az élelmezésbiztonságot is veszély fenyegeti az elszabadult műtrágyaárak és input költségek miatt, egyértelmű, hogy a gazdáknak a lehető leghamarabb további rendkívüli uniós támogatásra van szükségük - közölte a tárcavezető.

Hozzátette, a válsághelyzetet a háború és az arra válaszul adott elhibázott brüsszeli szankciók okozzák, amelyek az energiaárak emelkedéséhez vezettek. Ez teljesen mértékben független a mezőgazdaságtól, ezért nem lehet kizárólag a Közös Agrárpolitika forrásaira támaszkodni. A miniszter elengedhetetlennek tartja a KAP-on kívüli friss uniós források bevonását. Kifejtette, a leghatékonyabb kezelése a helyzetnek azonban mégiscsak az azonnali tűzszünet és a béke lenne. Ez stabilizálná az energiapiacokat, csökkentené az alapanyagok árát, így megoldaná a mezőgazdasági ágazatra is nehezedő kihívásokat, amelyek az élelmezésbiztonságot, az élelmiszerellátást és az élelmiszer megfizethetőségét egyaránt veszélyeztetik – hívta fel a figyelmet Nagy István.

Forrás: AM Sajtóiroda, Fotó: Pixabay

Címkék: nagy istván, agrárminiszter, európai unió, európai bizottság, moratórium, brüsszel, szankció, műtrágya, műtrágya ár