TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Szabály hátán szabály, nem könnyű így gazdálkodni

Szabály hátán szabály, nem könnyű így gazdálkodni

Hírek - 2022.11.14

Lassan eljön a téli nyugalmi időszak a mezőgazdasági munkák tekintetében is. Azonban még november végéig van megoldandó feladat, melyek támogatásokat is érintenek – ezek sorában november 15-én fontos határidő jár le.

Hirdetés

A nitrátérzékeny, illetve a VPAKG-ba bevitt területek vonatkozásában be kell tartani mindent, ami a nitrátrendeletben szerepel, függetlenül attól, hogy területük milyen érzékenységi kategóriába tartozik. Mit nem lehet tenni ezen területeken november 30. és február 15. között?

Nem lehet trágyázni a földeket, kivéve a kalászosok fejtrágyázását, mely február 1-től már lehetséges. A baktériumtrágya kijuttatásra ez nem vonatkozik. A baktériumtrágyázás esetén a trágya megnevezés kissé félrevezető, hiszen a baktériumkészítményekkel nem tápanyagot, hanem a szerves anyagok bontását, feltáródását segítő mikro élőlényeket juttatunk a földbe. Azért ez esetben is figyeljünk a hőmérséklet adta hasznosulási értékekre.

Nem lehet a megnevezett területeken ideiglenes trágyakazlat létesíteni, s fenntartani sem.

Ezen időszakon túl ugyancsak nem lehet ideiglenes trágyakazal – s trágyázni sem, ha a talaj fagyott, vízzel telített, összefüggő hótakaróval borított. Az említett időszakokban a legnagyobb az esélye a tápanyag ki- és elmosódásának, amely a gazdálkodó számára is veszteség, s a környezet számára is terhelő lehet.

Fentiek szerint tehát a VPAKG-szántó esetében a kötelező/vállalható zöldtrágyázás/istállótrágyázásból ez utóbbi még teljesíthető. Azonban azt ne feledjük, hogy az AKG-ban egy évben csak egy típusú trágyázás fogadható el teljesítésnek, persze abban az esetben, ha a tevékenység elvégzését 15 napon belül elektronikus felületen be is jelentjük. A másik elfogadási feltétel az AKG-ban, hogy a növény igényének kiszámított N hatóanyag 75%-át a szervestrágya hasznosuló N-tartalmából kell fedezni, azonban az összesen kijuttatott szerves eredetű nitrogén nem haladhatja meg a 170 kg/ha/év értéket (vagy azt az értéket, amit a pályázati felhívás egyes esetekben külön megemlít pl. 90 kg/ha/év).

Hogyan is kell a fentieket értelmezni?

Tegyük fel, hogy az egyik VPAKG-ban résztvevő gazdálkodó jó nitrogénellátottságú csernozjom talajú tábláján kukoricát szeretne termeszteni, melyhez a nitrátrendelet szerint max. 150 kg/ha N hasznosuló hatóanyag juttatható ki. Ezen értéknek 75 %-a 112,5 kg hasznosuló nitrogén, tehát ennyit kellene kijuttatni istállótrágyából a pályázati felhívás szerint.

Azonban a VPAKG esetében is max. 170 kg/ha N hatóanyag juttatható ki szerves trágyával, melynek 40%-a hasznosul a kijuttatás évében, mely érték max. 68 kg N hatóanyag. Tehát ez esetben nem tudjuk teljesíteni a 75%-os szabályt, mert egy másik előírás ezt nem teszi lehetővé. Mivel a 170 kg/ha/év magasabb rendű szabályozás, így a maximálisan kivihető mennyiséggel is teljesítettük vállalásunkat, tehát rendben van AKG szempontjából a dolog.

A trágyázás esetében figyeljünk arra, hogy a 12%-nál meredekebb lejtésű terület talajára kijuttatott műtrágyát, valamint a bármely területre kijuttatott istállótrágyát a kijuttatást követő 4 órán belül, egyenletesen a talajba kell dolgozni. Továbbá 17%-nál meredekebb lejtésű területre trágya nem juttatható ki. Könnyen oldódó nitrogéntrágya esetén ősszel a vetésnek 15 napon belül be kell következnie a kimosódási veszteségek csökkentése érdekében.

Nitrátérzékeny területen a téli legeltetés sem megengedett a trágyázási tilalmi időszakban, kivéve, ha a legeltetett állatok által elhullajtott trágya mennyisége nem haladja meg a 120 kg/ha/év értéket. Ennek kiszámításához az 59/2008. (IV.29) FVM rendelet (nitrátrendelet) 1. számú melléklete nyújt iránymutatást.

A legeltetésről még annyit, ha ez a terület egyben Natura2000 terület is, úgy a téli legeltetéshez október 31.-április 23 között a területi természetvédelmi hatóságnak, helyi jelentőségű védett természeti területnek minősülő Natura 2000 gyepterület esetében a települési önkormányzat jegyzőjének az engedélye szükséges.

Az október 31-ig elvetett hagyományos, vagy VPAKG zöldtrágyázási célú másodvetést se feledjük lejelenteni november 15-ig.

Fontos még, hogy november 30-ig be kell jelenteni a kárenyhítési juttatás iránti kérelmünket, amennyiben arra jogosultak vagyunk.

Címkék: trágyázás, szabályok, natura 2000, vpakg
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kiterjedt tűzifa-kereskedői hálózatot buktattak le a Nébih ...

Több hónapos megfigyelést és ellenőrzést követően csaptak le a nyugat-dunántúli, nyolc főből álló hálózatra a ...