TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Jönnek a robotok – hazai együttműködés az automatizálásban

Jönnek a robotok – hazai együttműködés az automatizálásban

Hírek - 2022.11.10

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2023 végéig tartó együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetemmel.

A hatóság a vezeték nélküli kommunikációs rendszereket használó kutatási projekteket segíti, támogatásukban a győri egyetem Digitális Fejlesztési Központja, Járműipari Kutatóközpontja, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar, valamint a Zalaegerszegi Innovációs és Képzési Központja részesül.

Az együttműködés kiterjed többek között a mezőgazdasági robotflották kommunikációs rendszerének fejlesztésére és kiépítésére, az autonóm robotok kommunikációs kérdéseinek megoldására, mikrohullámú laboratórium fejlesztésére, valamint az űrtávközlés területére. Az egyetem a ma még hiányterületnek számító kvantumkommunikáció terén ugyancsak számíthat segítségre.

Az NMHH elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint azt reméli, hogy a hatóság hatékony támogatóként járulhat hozzá a gyakorlatorientált szakemberképzéshez. A hatóság feladata, hogy válaszokat találjon a technológiai fejlődésből eredő kihívásokra és erősítse az ország versenyképességét ezeken a területen – mondta Koltay András.

Az egyetem elnöke szintén úgy véli, hogy a vezeték nélküli kommunikációs rendszerek, vagy az autonóm járművek kutatása javíthatja a térség esélyeit. Filep Bálint megjegyezte, hogy az intézményük épp ezeken a területeken tölt be egyre meghatározóbb szerepet.

Horváth Zoltán dékán hozzátette, hogy a képzéseik biztosítják az NMHH szakember-utánpótlását, míg a hatóság az egyetemi laborháttér megerősítéséhez, a hallgatói csapatok munkájához járul hozzá. Szakembereik az oktatásban is részt vesznek, az együttműködés tehát mindkét fél számára hasznos – tette hozzá.




Forrás: MTI

Címkék: együttműködés, kommunikáció, robotok, szie, mate
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

JDLink™ modulok a John Deere-on túl

A JDLink™ már több mint 10 éve biztosítja a John Deere gépek adatainak elérhetőségét. Az első MTG ...