TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Egyre nagyobb szükség van mezőgazdasági biztosításokra

Egyre nagyobb szükség van mezőgazdasági biztosításokra

Hírek - 2022.10.22

Az idei, minden idők egyik legaszályosabb nyarát nemcsak a gazdák, hanem a biztosítók is megszenvedték.

A Groupama Biztosítónál például a mezőgazdasági kárszakértők és adminisztrátorok egész nyáron a kárrendezéseken dolgoztak, átütemezték a szabadságokat – számolt be a ProfitLine. A megfeszített munkatempónak, a szakértelemnek és a szervezőkészségnek köszönhetően minden kárigényt felmértek, minden jogosan megítélt kifizetést teljesítettek a törvényi előírásoknak és a szerződéses feltételeknek megfelelően. Egy határidőre kell még figyelniük, a veszteségeket elszenvedett gazdáknak október 31-ig van lehetőségük arra, hogy gyorsított eljárásban kérjék a kárrendezést.

A Groupama Biztosítóhoz idén rekordszámú, több mint 2600 bejelentés érkezett a gazdáktól, a károk 70 százaléka az aszályhoz, 20 százaléka a jégverésekhez kapcsolódott. A helyzetet az is megnehezítette, hogy a kormányzat szigorú határidőket szabott a biztosítóknak, amelyeknek idén 14 napon belül már utalniuk kellett a pénzt (a teljes összeget, vagy az előleget) a kárt szenvedett termelőknek.

„Nem volt még példa ilyen veszteséges évre, csak növénykárokra nagyságrendileg 9 milliárd forintot fizetünk ki idén. Érdeklődéssel várjuk, mi lesz jövőre, hiszen eddig, ha klímaváltozásról beszéltünk, elsősorban a viharokra és a hirtelen lezúduló nagy esőkre gondoltunk, de ekkora aszályt, amit idén szenvedett el a mezőgazdaság, az öregek sem láttak. Nagyon sok gazdát érintett, és bízom benne, hogy átgondolják a következő évet, mert korábban sokan csak jégkárra kötöttek biztosítást, ez most várhatóan változni fog” – mondta Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági igazgatója.

Az valószínűnek látszik, hogy az állam a jövőben sem tudja teljes mértékben megtéríteni az aszálykárokat, ezért a megfelelő védelmet a piaci biztosítások jelentik a gazdálkodóknak. A számok azt igazolják, különösen az idén komoly terméskisesést szenvedett kukorica esetében, – amely a növénybiztosítási állomány arányaiban legnagyobb részét, mintegy negyedét teszi ki a Groupama Biztosítónál –, hogy 50 százalékos önrész mellett is érdemes ezt a megoldást választani. 

A Groupama Biztosító biztosításait közvetítő OTP Agrár becslése szerint az idei aszály nyomán a terméskiesés meghaladja az 1000 milliárd forintot. A kár elsősorban az Alföldön és Közép-Dunántúlon keletkezett, és a kukorica mellett a többi őszi betakarítású növényt is érintette.

Jelenleg 30-32 milliárd forintra tehető a hazai agrárbiztosítások állománya, amelyen négy nagyobb társaság osztozik. A Groupama Biztosítónál egy év alatt 30%-kal nőtt a mezőgazdasági vagyonbiztosítás állomány. 

 A mezőgazdasági vagyonbiztosítások terjedésében több tényező is szerepet játszik. Egyrészt a hitelt nyújtó bankok megkövetelik ügyfeleiktől a megkötésüket, másrészt az agrárbiztosítások közvetítésében jelentős szerepet töltenek be az integrátorok, akik rengeteg pénzt helyeznek ki a termelésbe vetőmag, műtrágya és növényvédőszer formájában, biztonságban szeretnék tudni a megtérülést. Emellett a gazdák is a kiszámíthatóságra törekednek, egyre tudatosabbak és növekvő számban biztosítják vagyonukat. Tennivaló mindenesetre van még bőven, hiszen a fejlett nyugati országokhoz képest idehaza még alacsony a mezőgazdasági biztosítással rendelkező termelők aránya, Ausztriában például 90 százalék körül alakul, míg nálunk 50 százalék körüli. 

 
Forrás: ProfitLine, Fotó: Pixabay

Címkék: biztosítás, kár, aszály
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Talajból támadó új kórokozók

A talaj fizikai, kémiai és biológiai közeg, növényvédelmi szempontból különös fontosságú. A talaj a legtöbb ...