TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,26
USD: 369,47
CHF: 405,17
GBP: 457,03
Hirdetés
Mitől lett ilyen irdatlanul drága a kukorica?

Mitől lett ilyen irdatlanul drága a kukorica?

Hírek - 2022.10.13

Magyarországon talán még soha nem fordult elő, hogy importálni kellett a kukoricát, idén azonban az aszály hatására drámaian csökkent az országos termésátlag. A bolygónk északi féltekét sújtó szárazság mellett az orosz-ukrán konfliktus is felhajtotta a kukorica világpiaci árát. Ennek hátterét vizsgálták meg az OTP Agrár szakértői.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) augusztusban 60 millió tonnára csökkentette az Euróapai Unió kukoricatermelési becslését a 2022/23-as évre, ami 15%-kal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, és 12%-kal alacsonyabb a korábbi becsléseknél, sőt, az EU kukoricatermésének ötéves átlagát sem éri el. Az EU kukoricaimportját 19 millió tonnára becsülik, ami 3 millió tonnával több az előző évinél.

Az Európai Unió kukoricatermelése az egyes régiókban tapasztalt, elhúzódó szárazság miatt drasztikusan visszaesett. Ez a helyzet ugyanakkor más szereplők számára lehetőséget kínál. Esélyt jelenthet például az ukrán gazdálkodóknak. Bár az orosz invázió óta küzd Ukrajna az exportjával, mégis jó helyzetben van ahhoz, hogy kielégítse az EU további kukoricaszükségletét. Ukrajnában jelenleg elegendő kukorica van ahhoz, hogy az ország hagyományos piacait – Kínát, Egyiptomot, Hollandiát – és az EU-országok további keresletét is biztosítsa, tekintve, hogy 17 millió tonna a tavalyi kukorica és 26 millió tonnára becsülik az új termést.

Az EU Növénypiaci Megfigyelőközpontjának adatai szerint az EU 3,59 millió tonna kukoricát importált, ami majdnem kétszerese az előző év 1,78 millió tonnás mennyiségének. Az import kukorica több mint 59%-a – 2,12 millió tonna – Ukrajnából származott, a másik vezető szállító Brazília volt 1,21 millió tonnával. Az EU kukoricaimportja gyakorlatilag hároméves csúcsot ért el a 2022/23-as gazdasági év első öt hetében, mivel az EU kukoricatermelésének kilátásai arra késztetik a vásárlókat, hogy növeljék a globális piacról történő vásárlásaikat.

Nemcsak az európai, hanem a globális kilátások sem túl biztatóak kukoricafronton. Az EU kukoricatermelésének visszaesése éppen akkor következett be, amikor a készletek világszerte szűkülnek. Az előrejelzések alapján a világ legnagyobb termelőjének, az Egyesült Államoknak is kevesebb terméssel kell számolnia az aszály miatt: összesen 364,73 millió tonna körüli termés várható az USÁ-ban, ami 5%-os csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Az elmúlt néhány hónapban a globális szűkösség és a piac volatilitása miatti aggodalmak értelemszerűen felhajtották a kukorica világpiaci árát, illetve az uniós felvásárlók is felpörgették a kukoricapiacot, ugyanakkor az ukrajnai export újraindulása megakadályozta az árak további emelkedését.

Magyarországon ugyan az elmúlt öt év átlagában több mint 8 t/ha volt az országos kukorica termésátlag, azaz növekvő tendenciát mutatott, ugyanakkor tíz év távlatában jelentős termésingadozás figyelhető meg, 2012-ben 4 t/ha, 2016-ban pedig 8,6 t/ha volt. Idén a kukorica országos termésátlaga mindössze 3 t/ha körül, vagy még ez alatt várható, és talán még nem is volt arra példa, hogy Magyarországnak kukoricát kell importálnia a belső igények (kb. 4 millió tonna) fedezésére. 

 
Forrás: OTP Agrár

Címkék: kukorica, Ukrajna, import, drágulás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Lombtrágya nélkül a cél előtt adjuk fel gabonában a nyereséget

A beszakadt terményárak miatt idén a gazdák igyekezték faragni a gabonaelőállítás önköltségén, ami sok helyen végül ...