TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Ehető villa, hungarocell helyett kukorica

Ehető villa, hungarocell helyett kukorica

Hírek - 2022.10.02

Bolygónk ökológiai válságot él át, éppen a határán vagyunk annak, hogy megnyomjuk a „pause” gombot és jelentős változtatásokat hajtsunk végre. Az OTP Agrár szakértői éppen ezért górcső alá vettek néhány sikertörténetet a kukorica és más növényi nyersanyag kreatív felhasználásáról, melyekkel visszaszoríthatók az egyszer használatos műanyag termékek.

A polisztirol és az egyéb műanyag hulladékok, amelyek az óceánok, tengerek felszínén úszó óriási szemétszigeteket is alkotják, egyre riasztóbb globális problémát jelentenek. A gyártók emiatt kénytelenek tartós, de ehető étkészleteket előállítani az eldobható szívószálak, csészék és tányérok alternatívájaként.

A mexikói San Miguel de Allende városban betiltották a hungarocellt. Helyette egy környezetkímélő alternatívához folyamodtak: a kukoricahéjhoz. San Miguel de Allende-ben a kukoricahéj tökéletes alternatívájává vált a hungarocellnek, amely nemcsak azért jó ötlet, mert használat után könnyen lebomlik és komposzttá alakul, hanem azért is, mert a kukoricahéjból készült tároló/tányér igen ellenálló anyag, és akár extra ízt is adhat néhány hagyományos ételnek.

Egy lengyelországi cég búzakorpából készült, biológiailag lebomló étkészletek és evőeszközök széles választékát kínálja. Gyártási folyamatuk nem igényel jelentős mennyiségű vizet, ásványi nyersanyagokat vagy kémiai vegyületeket, és 1 tonna tiszta ehető búzakorpából akár 10 000 egységnyi tányér vagy tál is előállítható.

Indiában egy cég édes és fűszeres ízesítésű gabonafélékből ehető evőeszközöket gyárt. Amennyiben nem szeretnénk megenni ezeket a villákat, kanalakat, akkor sem szennyezzük a környezetet, hiszen 4–5 napon belül lebomlanak a természetben.

Egy japán cég burgonyakeményítőből gyárt ehető tányérokat és evőpálcikákat. Másfél évnyi próbálkozás és megannyi hiba után sikerült csak tökéletesíteniük a technológiát.

Egy amerikai cég különféle ízesített, ehető poharakat készít. Olyan ízek közül választhatunk, mint a cseresznye, citrus, zöld tea vagy vanília. Ezen túlmenően a világ első ehető, hiperkomposztálható szívószálának a megalkotásán is dolgoznak, amelynek célja a műanyag szívószálak helyettesítése. Ami igazán különlegessé teszi mindezt, hogy a szívószálak hínárból készülnek.

De nem kell ilyen messzire menni, hogy innovatív, kreatív és környezetbarát ötleteket találjunk. Magyarországon, Hajdú-Bihar megyében is működik egy cég, amely egyre nagyobb erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy működésével minél kevésbé károsítsa a környezetet, vagyis az ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb legyen. Nem elég, hogy a gyártás során törekednek fenntarthatóbb működésre (helyi alapanyagok vásárlása, pazarlás visszaszorítása stb.), de ehető a tányérok és poharak előállításával is foglalkoznak. A biológiailag 100%-osan lebomló környezetbarát termékeik kukoricamelléktermékből készülnek - ráadásul nagyon ízletesek. 

 
Forrás: OTP Agrár

Címkék: ehető, villa, tányér, evőeszköz
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így hatékony a kukorica fej- és lombtrágyázása!

Tavasz végén, nyár elején, májusban már elindulnak a tápkultivátorok, melyekkel a kukorica vetésidejétől és ...