TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A glifozát károsítja az agyműködést?

A glifozát károsítja az agyműködést?

Hírek - 2022.09.29

Évek óta tart a huzavona az Európai Unióban a glifozátról, hogy van-e káros hatása az emberi egészségre, a méhekre, illetve más élő szervezetekre, vagy nincs és hogy ennek tükrében folytatható-e az alkalmazása, vagy sem. A glifozát a legelterjedtebb gyomirtó szer a világon.

Az EU-ban 2017-ben, hosszú viták után engedélyezték öt évre a glifozátot. Mint később kiderült, az engedélyező hatóság álláspontját megalapozó tanulmányok olyan cikkekre hivatkoztak, amelyeket a glifozátot gyártó és használó óriásvállalatok finanszíroztak – mint például a Monsanto, amely a hatóanyag megalkotója. Ezért is fontos fejlemény az ügyben, hogy két svéd tudós, Axel Mie és Christina Ruden egy szeptember 5-én az Environmental Health című folyóiratban publikált tudományos cikkükben ismertettek egy több mint 20 éve, 2001-ben készült tanulmányt, amelynek az eredményeit soha nem közölték az európai hatóságokkal – legalábbis nyilvánosan. A tanulmány a glifozát-só idegrendszeri fejlődésre gyakorolt hatását taglalta. A kutatás során vemhes patkányokat tettek ki különböző dózisú glifozát-sónak (glifozát-trimesium), majd az utódok motoros képességeit vizsgálták, összehasonlítva a nem kitett patkányokéval. A szakemberek megállapította, hogy a glifozát ezen formája hatással van az idegrendszerre és a motoros aktivitásra az utódokban, olyan dózisban, amelyről korábban nem volt ismert, hogy kárt okozna. Az utódoknak nemtől és dózistól függően 45 és 72 százalék közötti mértékben csökkent a motoros aktivitása.

A tanulmányban megállapított hatások az európai hatóságok által az emberre veszélytelennek ítélt dózis ötvenszeresénél jelentkeztek, ami bár elsőre megnyugtathatónak tűnhet, de alacsonyabb, mint az ilyen esetekben általában alkalmazott biztonsági határértékek. Ahogy a szerzők is kiemelik, önmagából a tanulmányból nem lehet kielégítő következtetéseket levonni a glifozát idegrendszerre gyakorolt hatásáról és biztonságosságáról, ahogy az sem tisztázott, hogy önmagában a glifozát, vagy esetleg a trimesiummal való kombinációja okozhatja ezeket a hatásokat.

A glifozát idén december 15-ig még árusítható az Európai Unióban. 
Forrás: Mérce.hu

Címkék: növényvédő szer, kísérlet, glifozát, tanulmány, agyműködés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A magyar fogyasztók aflatoxin terhelését vizsgálták a Nébih ...

A Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös projektben vett részt: „A ...