A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

MEGHÜLYÍTETT VILÁG?

MEGHÜLYÍTETT VILÁG?

Hírek - 2022.09.29

Adatok, információk és szoftverek – értelmesen és értelmetlenül.

MEGHÜLYÍTETT VILÁG?


A mindent behálózó chipkorszak elérte az agrárvilágot is. Sokan többet néznek képernyőket, kijelzőket, mint növényeket vagy élőlényeket. Erre gondoltam a címválasztásnál, és az én válaszom a kérdésre – az igen. Nem kétséges persze, hogy vannak jó IT-agrártechnológiák is, de – mivel gazdaságokról beszélünk – mindennek ár-érték arányaiban is jónak kell lennie.

A tisztánlátáshoz néhány alapvető dolgot/szempontot/elvet érdemes sorba venni. Melyek ezek?

1. Az adatnak és információnak ára van, nem is kevés. Az új traktorok eladói mondják, hogy a precíziós eszközök szuperek. Pont annyi műtrágyát juttatnak ki, mint amennyi kell… Hát ez tényleg jól hangzik, de nézzük a részleteket. Van például egy 5000 hektáros gazdaságunk, amit néhány évente fel kellene mérni. 6000 forintért megteszik ezt hektáronként, tehát ez 2-3 évente 30 millió forint. Kapunk (szerencsés esetben) okos adatokat, például NPK-elemekről pontosan hova mit kell pótolni, vagy hogy a humusz leamortizálása az egyoldalú, sokéves műtrágyázás után hogy áll. Itt jegyzem meg, hogy a talaj vízmegtartó és szervestápanyag-szolgáltató képessége lepusztulásáért főleg az egyoldalú műtrágyázás a felelős, amire a precíziós adatok/információk szintén műtrágyát javasolnak gyógyszerként. Elgondolkoztató ez a műtrágyaárak miatt duplán is, mert mókuskerékbe hajtják bele a gazdaságokat, ráadásul olyan gyógymóddal, amely ökológiai szempontból megkérdőjelezhető.

2. A gyenge láncszem elve is jól ismert, a műtrágyázás kapcsán különösen (Liebig-féle minimum törvény). A példánál maradva a precíziós térképpel 30 millióért nincs megoldva semmi, csak információhoz jutottunk. A következő láncszem a traktor, az ISOBUS-os rendszerrel, majd a műtrágyaszóró, ami megbízhatóan azt csinálja, amit kell, stb. A összes láncszem ismerete után tudunk döntést hozni, mert a leggyengébb láncszem lesz a döntő, és ha valamelyik gyenge, akkor akár gazdasági kárt is okozhatunk magunknak!

3. A témában nagyon lényeges a felhasználó informatikai kompetenciája, alkalmassága. Ez készség, adottság és tanulható folyamat egyben. Az agrárium jelentős részben a középső és idősebb korosztály műfaja, tehát ez az informatikai munka nem a fő erősségük. Természetesen aki nem barátkozik meg az okostelefonjával, nagy valószínűség szerint nem fog beleszeretni a precíziós gazdálkodás IT-rendszereibe sem.

4. A precíziós és erősen IT-alapú gazdálkodás munkaeszközei (hardver és szoftver is) a magyar mezőgazdasági viszonyokhoz mérten még kifejezetten drágák. Hogy megéri-e, ár-érték arányaiban értelmes beruházás-e, ez nagyon relatív – táblamérettől, termőképességtől, hozamoktól, pénztárcától, táblahomogenitástól, megfelelően képzett kollégáktól, sok mindentől függ. A rendszer erőgépenkénti, kombájnonkénti „agya” minimum 2-3 ezer euró, és ehhez jönnek még a csatolt munkaeszközönkénti hardverköltségek. Ezek is újabb euróezrek. A rendszerszoftverek jogtisztán szintén kemény pénzek. Ha minden megvan, de elromlik, mert például a gyerkőc játékprogramját a tablet nem díjazta, az se olcsóság. Egy lementés, újratelepítés kiszállással benne lehet akár negyedmillió forintban. Természetesen a fejlesztők odafigyelnek, hogy a szoftver a frissítések során szépen kinője a hardvert, 4-5, maximum 10 év, és elavul.

5. Természetesen van pozitív, bevételi és hasznos oldal is. Lehet műtrágyaspórolás, az önvezető gépekben akár netezni is lehet. Betakarításkor 20x20 m táblarészenként tudnak adatokat, és GPS vezérli a vetésnél a tőszámot. Hogy ez kinek mennyire hasznos, mit hoz a konyhára, egyáltalán megéri e, azt mindenki maga döntse el.

6. A technológiáknak van időmérlege is, mert az idő pénz. Egyelőre nem láttam, hogy GPS-szel gyorsabb lenne a szántás, vetés… de olyat azért igen, hogy órák, napok mentek el kontakthibák keresésére, rendszerhibákra.

Nagy üzlet ez, és várhatóan ezek a rendszerek olcsóbbak is lesznek. Az energiaár és az aszály szintén jó tesz majd a fejlődésnek.

Szilágyi János,

agrármérnök,

a Pap-Agro Kft. marketingvezetője


Címkék: precíziós gazdálkodás, gps, szoftver, chipkorszak

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...