TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
„Öntözés, nincs más út…”

„Öntözés, nincs más út…”

Hírek - 2022.09.23

E címmel rendezett a konkrét témakörön jóval túlmutató öntözési bemutatót szeptember közepén nádudvari logisztikai központja udvarán a KITE Zrt.; az eseményen részt vett dr. Nagy István agrárminiszter is.

A KITE Zrt. fejlesztési tevékenysége több évtizedes múltra tekint vissza és a KITE, mint szaktanácsadással és különböző termesztéstechnológiai elemek adaptációjával foglalkozó szervezet, az 1980-as évek végén meghirdetett Szuper Intenzív Kukoricatermelési Program (SZIK program) keretében 60 000 ha öntözött terület bevonásával öntözési szaktanácsadási rendszert is üzemeltetett. Komoly szakmai előzménye van tehát annak, hogy a vállalat mára az öntözéstechnológia és a talajnedvesség megőrzését célzó művelési rendszerek egyik hazai specialistájává vált. A szakmai programon megjelent gazdák nemcsak értékes elméleti tudással gazdagodtak, hanem gyakorlati bemutatón is részt vehettek.

„Öntözés, nincs más út…”

A termelőket először Szabó Levente vezérigazgató köszöntötte, majd dr. Nagy István lépett a mikrofonhoz, aki a szaktárca intézkedéseit ismertette, melyekre az idei aszálykár mérséklése és jövőbeni megelőzése érdekében kerül sor. Kiemelte az öntözésfejlesztéshez nyújtott pénzügyi és adminisztratív támogatásokat, a vízügyi hálózat átalakítását, fejlesztését célzó stratégiai lépéseket. Fontosnak nevezte a Tisza, illetve a talajvíz szintjének megemelését, ez ugyanis hozzájárulhat az aszálytól leginkább sújtott Alföld talajnedvességének megőrzéséhez.  

A köszöntők után több szakmai előadásra került sor. Riczu Péter, Digital AG. Project Manager a precíziós öntözési szaktanácsadást megalapozó kutatások eredményeit ismertette. Egyebek közt elmondta: a KITE országos meteorológiai hálózatára alapozva 2023-tól elérhetővé teszi partnerei számára az Öntözésirányítás alkalmazást, amely a légköri paraméterek, a talajnedvesség mérése, valamint a 7 napos előrejelzés alapján ad ajánlást az adott tábla, adott növényfaj, -fajta, vagy hasznosítási mód esetében megfelelő öntözési fordulóra és az öntözési normára. Ez minden bizonnyal komoly segítséget jelent majd a takarékos, hatékony és okszerű vízpótláshoz. Hozzátette: a KITE Zrt. Innovációs Főigazgatóságának kollégái az elmúlt években több kísérleti helyszínen is tesztelték az öntözésirányítási szaktanács hátterét adó algoritmusokat, valamint értékelték a szaktanácsadáson alapuló öntözés segítségével elérhető terméstöbbletet. A kísérleteket az ország különböző részein, eltérő szántóföldi- és kertészeti kultúrákban végezték. Az adatok értékelése térinformatikai háttérrel végzett terepi felmérések, drónos felvételezések, műholdfelvételek és hozammérés segítségével zajlott. A kísérletekben több száz űrfelvételt és több millió dokumentált adatot dolgoztak fel. Az eredményeik alapján kijelenthető, hogy a szaktanácsadási rendszerük ajánlásai szerint üzemeltetett öntözés mind környezetvédelmi-, mind ökonómiai szempontból megfelel a modern kor kihívásainak.

Szabó Emese fejlesztési osztályvezető részleteiben is bemutatta a méréseken alapuló öntözési döntéstámogatási rendszert. Mint rámutatott: a KITE öntözésirányítási rendszere nem csak az elmúlt időszakok vízmérlegének megállapítására alkalmas, hanem a hét napos OMSZ meteorológiai előrejelzés integrálásának köszönhetően a futtatás időpontját követő egy hét előrejelzett vízmérlegét is megmutatja.

Elmondta továbbá: a légköri mérésekből származó információ tendenciáját tekintve jól jellemzi a vízkészlet alakulását, de a talaj-növény-légkör rendszer vízforgalma olyan sok tényezőtől függ, hogy önmagában ez alapján nem tudjuk megállapítani, hogy a növény számára szükséges talajnedvesség rendelkezésre áll-e a gyökérzónában egy adott időpontban. A talajnedvesség mérése és annak a talajtextúra, valamint a termesztett növény érzékenysége függvényében történő értelmezése azonban közvetlen információt szolgáltat a növény vízellátásáról és segítségével megelőzhető a vízstressz kialakulása. Ennek szemléltetésére alkalmas az Öntözésirányítás alkalmazás „Talajnedvesség” funkciója.

„Öntözés, nincs más út…”

Az előrejelzett klimatikus vízmérleg és a talajnedvesség ismeretében lehetőség nyílik az öntözések megtervezésére és amennyiben több öntözött táblával rendelkezünk, akár prioritási sorrendet is felállíthatunk a vízstresszt előrejelző ikonok segítségével.

A gyakorlati bemutatón a résztvevők különböző szántóföldi öntözési módokat is megtekinthettek, köztük a ma még kis felületen alkalmazott, de víztakarékos és alacsony nyomáson üzemeltethető szántóföldi csepegtető öntözést. A KITE Zrt. meteorológiai állomásai és az azokon található, öntözést és egyéb agronómiai döntéseket támogató szenzortechnika szakmai hátterét is bemutatták.

Mivel a KITE Zrt. - hagyományainak megfelelően - az öntözésre nem csak önálló agrotechnikai elemként, hanem egy komplex rendszer részeként tekint, a talajművelésen át a tápanyagutánpótláson keresztül a tőszámig többtényezős kísérletekben vizsgálják annak hatását. Ezért a gyakorlati bemutatón az öntözés és talajművelés kapcsolatáról is bővebben hallhattak a résztvevők.

Címkék: öntözés, öntözőrendszerek, KITE Zrt.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A biztonságos terménytárolás első lépései

A betakarítás közeledtével rövidesen megkezdődik a terménytároló létesítmények raktározásra való felkészítése. ...