TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Még nem késő változtatni

Még nem késő változtatni

Hírek - 2022.08.18

Hosszasan lehetne elemezni, hogyan jutottunk el odáig, hogy lassan már az ivóvízkészletünk is veszélybe kerül, de a Facebook-on kering egy kép, ami talán összefoglalja az okokat. A lényeg az, hogy nem mehet úgy tovább minden, ahogy eddig, szemléletváltásra van szükség, vissza kell térnünk elődeink gondolkodásához.

A kép alább látható, a hozzá tartozó szöveg pedig így szól:

fecekep

„Tanulságos történet

Ez a kép kering a Facebook-on és mindenki leírja mit is gondol róla. Mi jut eszünkbe, ha a bal vagy a jobb oldalát nézzük. Aztán körbe néztem gondolatban nagyanyáim háza táján… és a mai ismerőseim portáján… és a kép valós! Ez történt szépen lassan az elmúlt 30-50 évben.

Eltűntek a kertekből a veteményesek, gyümölcsfák is alig vannak. Persze azzal sok a munka.

Sírunk, hogy meleg van, ellenben eltüntetünk minden fát a kertünkből, hogy ne kelljen gereblyézni, metszeni... stb. Majd vadul keresünk napvitorlát több százezerért, mert megsülünk a csodás térkövezett udvarunkon.

Gyepet telepítünk, az utolsó szál gyomot is kiszedve, majd rövidre vágjuk, így minden egyes nap locsolni kell, hogy szép zöld maradjon.

Ott van ugyan a nagy kert, de boltban vesszük az élelmiszert, a gyümölcsöt, majd sopánkodunk az árakon.

Mire (a mai átlag) igényeknek megfelelően megcsináljuk (kiirtjuk, letérkövezzük, teszünk 1 db tuját) az udvarunkat, rájövünk, hogy nincs is kedvünk kint lenni. Mert nem úgy érezzük magunkat a környezetünkben, ahogy azt elterveztük.

Leverjük a fészkeket, mert a madarak mindent összeszarnak. Utána persze nem győzzük a legyet, szúnyogot irtani.

Eltávolodtunk a természettől, a kertünk ugyanúgy elvesztette biodiverzitását, mint a bélflóránk… nem mozgunk eleget, mert nem műveljük a kertet, és így nem is jutunk elegendő természetes D-vitaminhoz sem.

Vesszük és esszük a multik kínálta éretlen, permet- és gyomirtószeres zöldségeket, gyümölcsöket, a mai generációnak már fogalma sincs arról, hogy milyen egy igazi lédús, édes paradicsom, vagy barack! De ők már nem tudják, hogy mit nem tudnak, nekik már ez a természetes.

A kertekből eltűntek a háziállatok is, igaz, őket én sem tudnám az asztalomra szervírozni, de már szinte sehol sem tartanak, ahonnan be lehetne szerezni egy jó kis udvaron kapirgálót, vagy télen egy jó kis nem tápos kurtafarkút.

Tedd ezt, amíg nem késő!

Ültess fát!

Árnyékot ad, ahol hűsölhetsz… megvédi az aljnövényzettel a földet a kiszáradástól.

Ültess gyümölcsfát és egy diófát mindenképpen!

Ültess veteményest és hagyd, hogy a “gyom”, aminek legjava is téged szolgáló gyógynövény… egy kicsit szaporodjon, megvédik a veteményed.

Legyen fúrt kutad, és/vagy szerezz be esővízgyűjtőt!

Az öntözés ilyen száraz időkben előrelátással megoldható.

Legyen a házadban kandalló, ki tudja, mit hoz a jövő.

A kamrád legyen feltöltve saját befőttekkel, lekvárokkal, savanyúságokkal… gondoskodjunk magunkról, mert senki más nem fogja megtenni helyettünk!

Bizakodom, hogy akinek lehetősége van rá, egyre többen visszatérnek a házi feladatokhoz.”

Ezen a véleményen van a Bükön élő Törzsökné Szerdahelyi Andrea is, aki szintén megosztotta a posztot.

„Nem én írtam a szöveget, de engem megfogott és úgy látom másokat is. Kertes házban lakunk, van kis veteményeskert, néhány gyümölcsfa, pár szőlőtőke és fúrt kút. Szóval tudok azonosulni a szöveggel, nem vizet prédikálok és bort iszom. Én csak egy cicát tartok, de édesapámnál tyúk, kacsa, galamb és nyúl is van.” – írta lapunknak.

Címkék: élelmiszer, ivóvíz, veteményes, természet, biodiverzitás, gyümölcsfa
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

„A TALAJ ÉLETE” – Amit egy szelvény el tud mondani magáról

Országos rendezvény, számtalan helyszínen március 20.-án