TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Nem engednek a holland gazdák

Nem engednek a holland gazdák

Hírek - 2022.08.12

Megrekedtek a tárgyalások a tüntetők és a kormány között, pattanásig feszült a helyzet Hollandiában.

A holland gazdák kiábrándítónak nevezték a Mark Rutte miniszterelnökkel folytatott tárgyalások első fordulóját és egyesek kijelentették, hogy a találkozót erősebb és drasztikusabb intézkedések követik majd – adta hírül a V4Agency nemzetközi hírügynökség.

A napokban Utrechtben tartották a tárgyalások első fordulóját a nagy mezőgazdasági szervezetek, köztük a több mint harmincezer gazdálkodót képviselő LTO, és Mark Rutte miniszterelnök kormánya között. Az RTV Drenthe közszolgálati televízió szerint Rutte elismerte, hogy váratlan és kidolgozatlan volt az intézkedéscsomag, amely szinte ellehetetleníti a holland gazdákat. Rutte bocsánatot kért a gazdáktól, amiért káoszt okozott, ennek ellenére a gazdaszervezetek legnagyobb megdöbbenésére nem volt hajlandó visszalépni a 2030-ig szóló menetrendtől, amely meghatározza a nitrogén-kibocsátás csökkentésének lépéseit.

A holland sajtó szerint a gazdák közül sokan azt tervezik, hogy erősebb és radikálisabb lépésekkel próbálnak majd nyomást gyakorolni a kormányra. A nagyvárosokban is folytatódtak a tömeges tüntetések, amelyekhez már a civil lakosság is csatlakozott.

A tömeges tiltakozások oka egy új kormányrendelet, ami alapjaiban lehetetleníti el a mezőgazdasági szereplőket. A Mark Rutte vezette holland kabinet ugyanis elhatározta, hogy a klímavédelem érdekében drasztikus mértékben, mintegy hetven százalékkal csökkenti a nitrogénkibocsátást. A nitrogént alapvetően a mezőgazdaságban használják, e nélkül a teljes ágazat megbénul, ami komoly élelmiszerhiányhoz vezethet.

A gazdáknak most két lehetőségük van: rengeteg pénzt befektetve áttérnek a biogazdálkodásra, vagy felhagynak a termeléssel. Az új rendelet különösen az állattenyésztőket érinti súlyosan, a kormány becslése szerint körülbelül egyharmaduknak fel kell hagyni a munkával.

A gazdák felháborodása átnyúlik az európai országhatárokon, hiszen más államokban is szolidaritásukat fejezik ki a farmerek. Spanyolország, Olaszország és Lengyelország mellett Németországban is tüntetések zajlanak. Több mezőgazdasági termelői szervezet szolidaritásra szólított fel, mert mint mondják: “a probléma őket is érintheti”.

“Szolidárisak vagyunk holland kollégáinkkal. Ugyanez történik itt évek óta, csak szalámitaktikával” – mondta egy német gazda, aki szerint egyre több földet veszítenek el, így lassan már nem tudják a saját területükről származó élelemmel etetni az állatokat.

 
Forrás: V4Agency, Fotó: Pixabay

Címkék: New Holland, holland gazdák
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Állattenyésztés, állatjólét, állategészségügy

Ne hagyja ki az év egyik legjelentősebb agráreseményét! Május 31. a kedvezményes jelentkezési ...