Nem engednek a holland gazdák

2022.08.12

Megrekedtek a tárgyalások a tüntetők és a kormány között, pattanásig feszült a helyzet Hollandiában.

Nem engednek a holland gazdák


A holland gazdák kiábrándítónak nevezték a Mark Rutte miniszterelnökkel folytatott tárgyalások első fordulóját és egyesek kijelentették, hogy a találkozót erősebb és drasztikusabb intézkedések követik majd – adta hírül a V4Agency nemzetközi hírügynökség.

A napokban Utrechtben tartották a tárgyalások első fordulóját a nagy mezőgazdasági szervezetek, köztük a több mint harmincezer gazdálkodót képviselő LTO, és Mark Rutte miniszterelnök kormánya között. Az RTV Drenthe közszolgálati televízió szerint Rutte elismerte, hogy váratlan és kidolgozatlan volt az intézkedéscsomag, amely szinte ellehetetleníti a holland gazdákat. Rutte bocsánatot kért a gazdáktól, amiért káoszt okozott, ennek ellenére a gazdaszervezetek legnagyobb megdöbbenésére nem volt hajlandó visszalépni a 2030-ig szóló menetrendtől, amely meghatározza a nitrogén-kibocsátás csökkentésének lépéseit.

A holland sajtó szerint a gazdák közül sokan azt tervezik, hogy erősebb és radikálisabb lépésekkel próbálnak majd nyomást gyakorolni a kormányra. A nagyvárosokban is folytatódtak a tömeges tüntetések, amelyekhez már a civil lakosság is csatlakozott.

A tömeges tiltakozások oka egy új kormányrendelet, ami alapjaiban lehetetleníti el a mezőgazdasági szereplőket. A Mark Rutte vezette holland kabinet ugyanis elhatározta, hogy a klímavédelem érdekében drasztikus mértékben, mintegy hetven százalékkal csökkenti a nitrogénkibocsátást. A nitrogént alapvetően a mezőgazdaságban használják, e nélkül a teljes ágazat megbénul, ami komoly élelmiszerhiányhoz vezethet.

A gazdáknak most két lehetőségük van: rengeteg pénzt befektetve áttérnek a biogazdálkodásra, vagy felhagynak a termeléssel. Az új rendelet különösen az állattenyésztőket érinti súlyosan, a kormány becslése szerint körülbelül egyharmaduknak fel kell hagyni a munkával.

A gazdák felháborodása átnyúlik az európai országhatárokon, hiszen más államokban is szolidaritásukat fejezik ki a farmerek. Spanyolország, Olaszország és Lengyelország mellett Németországban is tüntetések zajlanak. Több mezőgazdasági termelői szervezet szolidaritásra szólított fel, mert mint mondják: “a probléma őket is érintheti”.

“Szolidárisak vagyunk holland kollégáinkkal. Ugyanez történik itt évek óta, csak szalámitaktikával” – mondta egy német gazda, aki szerint egyre több földet veszítenek el, így lassan már nem tudják a saját területükről származó élelemmel etetni az állatokat.

 


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE