TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Sokat bukhatunk e gyomnövények miatt!

Sokat bukhatunk e gyomnövények miatt!

Hírek - 2022.07.14

Kicsit nem figyelünk oda és néhány gyomnövény miatt bukhatjuk a területalapú támogatást.

A területalapon nyújtott támogatások egyik lényeges feltétele a minimumkövetelmények betartása, amit a 10/2015 (III.13.) FM rendelet szabályoz. E szerint a terület, amelyen mezőgazdasági termelés folyik, de nagymértékű, súlyos gyomosodás észlelhető, az adott évben nem támogatható.

A nagymértékű, súlyos, lágyszárú gyomosodást abban az esetben állapítja meg az ellenőr, ha a lágyszárú gyomnövény bármely szomszédos földterületre átterjed, vagy a területen virágzó veszélyes gyom található, vagy a földterület 50 százalékát meghaladó mértékű lágyszárú gyomnövény található.

Van néhány veszélyes gyomnövény, melyek a tarlókon, a táblaszéleken virágba borulva a támogatás elvesztését eredményezhetik, érdemes ezekre nagy figyelmet fordítani az aratás után is. Ezek a következők:

Arankafajok

aranka

Az arankafajok a szulákfélék családjába tartoznak. Az aranka a gazdanövény által már felvett és feldolgozott tápanyagból él, vagyis teljesen élősködő; rácsavarodik és kiszívja belőle a táplálékot. Virágzási ideje júniustól szeptemberig tart. A szakirodalom szerint a gyakori visszavágást nem szereti, így a haszonnövények rendszeres kaszálásával kipusztítható. A levágott, arankával betekert növényeket ajánlatos megsemmisíteni, mert a szétvágott arankahajtások ismét fejlődésnek indulnak. A talajban a magok akár 10-12 évig is megőrzik a csíraképességüket.

Selyemkóró, vagy vaddohány

selyemkoro

A méhészek kedvelik, annak ellenére, hogy a veszélyes gyomnövények közé sorolt mezőgazdasági területen. Eredetileg a textilipar számára hozták az országba – az akáccal csaknem egyidőben. Az 1970–80-as években még intenzíven termesztették, de mivel a hasznosíthatósága nem vált be, felhagytak a termesztésével és sorsukra hagyták az ültetvényeket. A szakirodalom szerint: „Az eredeti, ültetett állományokból a selyemkóró a magvaival „kiszökött”. Bolygatott területeken gyorsan megtelepedik és rizómáiból fakadó sűrű hajtásrendszerével uralja a területet. A mechanikai irtás (kitépés, kaszálás, legeltetés, zúzás) nem hatékony, a rizómák (tarackok) újra és újra kihajtanak. Csak a gyökereken keresztül is ható vegyszeres kezelés hozhat eredményt.

Parlagfű

parlagfu

Allergén hatása miatt közegészségügyi okokból is irtandó növényként tartjuk számon. Terjedése igen intenzív. A parlagfűről számos ismeretterjesztő hír olvasható a Nébih honlapján is.

 
Forrás: OTP Agrár, Fotó: NAK

Címkék: parlagfű, gyomnövény, aranka, gyomnövények, területalapú támogatás, vaddohány, selyemkóró
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fertőzésveszély napraforgóban és szójában

A hosszan tartó aszályos időszakok kedveznek a trópusi-szubtrópusi gombakórokozók megjelenésének és ...