TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
A jó termés egyik titka: mész, mész, mész!

A jó termés egyik titka: mész, mész, mész!

Hírek - 2022.07.06

Manapság kevesen gondolnak arra, hogy a kalciumnak milyen fontos szerepe van a növények élettani folyamataiban, melyek végsősoron az elérhető termés mennyiségét is befolyásolják. KITE Zrt. és az Omya egy világszerte alkalmazott készítmény hatásait vizsgálja.

Habár a kalcium talajban és a növényi anyagcserében betöltött szerepéről és jelentőségéről számos cikk és szakirodalmi írás született eddig, a meszezőanyag-felhasználás Magyarországon még mindig alacsony szinten van, holott az elmúlt évek áremelkedései ezt a műtrágyaféleséget érintették legkevésbé.

A kalcium jó hatással van a növényi sejtfal szerkezetére. Például a csemegeszőlő eltarthatósága és szállíthatósága jórészt a bogyóhéj és hús struktúráján múlik. Ezért alkalmazzák a kaliforniai szőlőültetvényeken is a Calciprill nevű készítményt. A portugál olívaültetvényeken szintén figyelnek a kalcium-utánpótlásra, hiszen hiánya problémákat okoz a terméskötésben, nélküle gyengébb minőségű és kevésbé stabil szerkezetű olajra lehet számítani. Nyugat-Ausztrália homoktalajai rendkívül tömörödöttek és alacsony a vízvisszatartó képességük. A szántók és legelők folyamatosan vízhiánnyal küzdenek, így nagyon alacsony termésszinteket lehet elérni. A farmerek minden lehetséges megoldást kipróbáltak, például talajszellőztetőket használtak, az áttörést azonban nem ez, hanem a kalcium pótlása hozta meg - a lucerna növekedési erélye a többszörösére nőtt. Ken Sharpe agronómus hasonló hatásokat figyelt meg a nyugat-ausztráliai legelőterületeken. Kiderült, hogy a kéntartalmú Calciprill kijuttatása pozitív hatással van a legelő növényeire, a takarmánynövények fehérjetartalmát jelentősen növeli. Ezáltal hosszú távon értékesebb takarmányt, biztosít a legelő mind a húsmarhák, mind a tejelő tehenek számára. Sok éven át a foszforra és a káliumra összpontosított tápanyag-kijuttatás a herefélék növekedését korlátozó tényezővé vált. A tízévenkénti meszezés nem volt elegendő a savanyító műtrágyák negatív hatásainak kompenzálására. A ghánai kakaótermelők a savanyú talajok semlegesítésére használják a technológiát, optimálisabb fejlődési környezetet biztosítva ezzel a kakaófának.

Hazánkban a KITE Zrt. és az Omya Hungária Kft. közös szántóföldi kísérletek során 3 éven keresztül vizsgálja a Calciprill különböző kultúrákra gyakorolt hatását. Az első eredmények alapján elmondható, hogy a talajvizsgálatra alapozott okszerű mésztrágyázással jelentős, akár több tonna terméstöbblet is elérhető kukoricában. A kísérletsorozat eredményeit folyamatosan közzéteszik.
Forrás: KITE

Címkék: káliumhiány, kalcium, mész, kalciumpótlás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fenntarthatóság az élelmiszerbiztonságban

Az agrártárca kiemelten kezeli az élelmiszercsomagolás és a fenntarthatóság közötti kapcsolatot, mert ...