TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Gyümölcstermesztési aktualitások

Gyümölcstermesztési aktualitások

Hírek - 2022.07.04

A következő hetekben a termelők előtt álló kihívás a megkötött termésekből jobbat, szebbet előállítani (méret és szín) úgy, hogy a megtermelt termést, minél tovább tudjuk veszteség nélkül tárolni. Kiemelten fontos a tökéletes kalciumellátás. Ebben a következő hetek, hónapok meghatározóak lesznek.

A kalcium nagyon fontos növényi tápelem; az életfolyamatok egyik szabályozója. Meghatározó szerepe van a szénhidrátszállításban, a bórral együtt a szénhidrát-anyagcserében és a sejtlégzésben. Részt vesz a sejtfalképzésben, hiánya esetén a gyökerek, a hajtáscsúcs és a termés sejtjei elpusztulnak, és ezzel okoznak nagy gazdasági kárt. Általában a növekvő kalciumtartalom növeli a gyümölcs nagyságát, a fedőszín intenzitását, az élettani betegségekkel szembeni ellenállóságot, a gyümölcs keménységét.  

A kalcium nagyon rosszul mozog a növényben, de könnyen kimosódik a talajból a felvehető formája. Az idősebb levelekbe halmozódik fel, de a hiánytüneteteket a fiatal részeken mutatja.

Melyek a kalciumhiányt kiváltó okok, környezeti tényezők?

 • az alacsony felvehető kalciumtartalom,
 • túl alacsony kémhatás,
 • magas kémhatás (rosszabb a gyökerek tápelemfelvétele),
 • alacsony, vagy egyenlőtlen nedvességtartalom,
 • alacsony foszforellátottság,
 • a túlzott kálium, magnézium és ammónium szint,
 • magas páratartalom (csökken a párologtatás, így a kalciumszállítás is),
 • a gyökérközeg levegőtlensége.

A Yara az öntözéssel rendelkező gyümölcstermelőknek tápoldatos termesztésbe a YaraTera Calcinit-et kínálja, mely egy kitűnő minőségű kalcium-nitrát. 26,5 % CaO és 15,6 % N hatóanyagot tartalmaz.

Alap- és fejtrágyázásra YaraLiva Nitrabor-t, vagy YaraLiva Tropicote-ot használjunk, amelyek granulált termékek, így műtrágyaszóróval is kijuttathatók, könnyen oldódók, ezért a növényeink gyorsan fel tudják venni. Dózisa 150-300 kg/ha kora tavasszal. A bedolgozással a műtrágyák hatékonysága javul.

A sikeres kalciumpótlás aktualitása a lombtrágyázás, melyet a növényvédelmi munkákkal egymenetben lehet elvégezni, a kötődéstől folyamatosan.

A súlyos terméskiesést okozó kalciumhiány megelőzése a kötődés után kis dió nagyságtól aktuális. Fajtától függően akár 5-7 alkalommal is célszerű elvégezni a kezeléseket. A YaraVita Stopit-ból (CaO 224 g/l) hektáronként 5 litert kell kijuttatni. Ez a termék a lombon legkönnyebben felvehető kalciumformát (kalcium-klorid) tartalmazza. A termék jól keverhető, nincs perzselési probléma, és kedvező az ára. A termék további előnye, hogy a gyümölcshéjban is növeli a kalciumszintet, így a héjbetegségeket is kitudjuk küszöbölni.

A másik aktualitás a lombtrágyázásban a YaraVita Seniphos (N 39 g/l, P2O5 310 g/l, CaO 56 g/l), mely a szüret előtti színeződést segíti elő piros fajtáknál. A magas foszfortartalommal tudjuk a színeződésért felelős enzimek aktivitását fokozni, s így a jobb fedőszínt elérni. A kezeléseket a fedőszín megjelenésekor kell elvégezni, majd 10 nap múlva a jobb hatás érdekében célszerű megismételni önmagában kijuttatva. Hektáronként 10 literrel érhetünk el nagyon jó eredményt.

yaracherry

A YaraVita lombtrágyák előnyei:

 • Kis mennyiség is egyenletesen kijuttathatók.
 • A felhasznált adagokhoz képest relatív hatékonyságuk nagyobb.
 • A növényvédelmi munkákkal egymenetben elvégezhető a kijuttatás.
 • Nagyon jó a termékek ár-érték aránya, a kezelés hektárköltsége.

Fontos a technológiai fegyelem betartása! Erős sugárzás és fiatal állomány esetén az alacsonyabb dózist válasszuk. 24 °C felett ne alkalmazzuk, csak ha csökken a hőmérséklet.

A keverési próbát el kell végezni, de általános szabály, hogy először a lombtrágyát keverjük be, és utána a növényvédőszert.

A minimális lémennyiség 400-1000 l/ha, ezt 7-10 naponként célszerű megismételni. A hatékonyságot a nagyobb cseppmérettel lehet fokozni.

Ha bármilyen kérdés felmerül, keresse a Yara szaktanácsadóit, akiknek az elérhetőségei a www.yara.hu honlapunkon megtalálhatóak.

Kovács András
+36 30 689 8095

Címkék: lombtrágya, gyümölcstermesztés, Yara, YaraVita, kalciumhiány, YaraTera Calcinit, YaraLiva Tropicote, kalciumellátás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A hatékony vetőmagkezelés hozzájárul a növények egészséges ...

Míg a gazdálkodók új módszereket keresnek a kártevők és kórokozók elleni hatékony védelemre és a környezeti stressz ...