TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
A hagyomány kötelez – XI. Sumiversitas

A hagyomány kötelez – XI. Sumiversitas

Hírek - 2022.06.25

Növényvédelem az elmélettől a gyakorlaton át a hatékony termékek bemutatásáig. 

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Sumi Agro már hagyományosnak tekinthető Sumiversitas rendezvénye. Ezen növényvédelmet érintő tudományos igényű előadást éppúgy hallhattak a résztvevők, mint ahogyan a cég szakmai ajánlatát is. Egyúttal arra is választ kaphattunk, miért is örvendenek oly nagy népszerűségnek a Sumi Agro rendezvényei.

sumiveritas

A rendezvény házigazdája és előadói, a Sumi Agro munkatársai (Tasi Attila, Sipos József, Wirth László, Szabó Roland)

Erre a kérdésre Wirth László, a cég ügyvezető igazgatója szerint a válasz: „Minél kevesebb szűken vett Sumi Agro, minél több tudomány és újdonság.” Ez az alapelv, valamint a cég munkatárainak a növényvédős közösség általi nagyfokú elfogadottsága egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy ezúttal is száz főt meghaladó legyen a résztvevők száma.

Talajlakó kártevők

A XI. Sumiversias rendezvényen a tudományos igényességű ismereteket a résztvevők dr. Keszthelyi Sándortól phd. (MATE) kaphatták meg, aki a talajlakó, valamint a rejtett életmódú kártevőkről osztotta meg kutatásainak legújabb eredményeit.

A talajlakók a kártevők egyik legnagyobb károkozásra képes csoportja, veszélyességüket részben az adja, hogy számos tápnövényüknek köszönhetően mind a művelés alatt álló területeken, mind a ruderáliákon, gyakorlatilag minden növényzettel fedett részen megtalálják életfeltételeiket. Többéves fejlődésük következménye, hogy folyamatosan jelen vannak a területen, ahol szántóföldi körülmények között a fiatal, néhány leveles növényeket károsítják. Erre különösen a kapásnövények, a kukorica, a napraforgó, valamint a cukorrépa érzékeny. A kártevőcsoporton belül a drótférgeket kell kiemelni, amelyek több pattanóbogárfaj lárvái lehetnek. Ellenük a védekezést nehezíti, hogy bár rendelkezésre állnak táblaszintű előrejelzési módszerek fertőzési szintjük megállapítására, azok kizárólag akkor lehetnek sikeresek, amikor a kártevők a gyökérzónában tartózkodnak. Ez a talaj nedvességtartalmának és hőmérsékletének függvényében változhat, hatásukra a kártevők vertikálisan mozognak a talajrétegek között. A drótférgekkel szembeni védekezési lehetőségek közül az agrotechnikai és biológiai alapú megoldások hatékonysága korlátozott, ezért ezeket a kémiai módszerekkel együttesen kell alkalmazni. A növényvédelem eszköztárában a rovarölő talajfertőtlenítő kezelés, valamint a vetőmag rovarölő hatóanyaggal történő csávázása áll a gazdálkodók rendelkezésére a kártétel megelőzésére.

A rejtett életmódú rovarokkal kapcsolatos újszerű, a humán gyógyászatban alkalmazott berendezésekkel elért eredményekről is hallhattak a rendezvény résztvevői. E nem invazív módszerek alkalmazásával a növényekben rejtett módon fejlődő kártevők vizsgálata, kártételük jellegének, kiterjedésének megállapítása válik lehetővé. Az alkalmazott CT, MRI, valamint röntgenberendezések miatt az eljárás nagy eszközigényű és nagyfokú szakmai felkészülést igényel, azonban egészen újszerű információkhoz juttathatja a kutatókat a kártevőkről.

Rovarkártevők elleni termékek a Sumi Agro kínálatában

A rovarkártevők elleni védekezés fontosságát Sipos József, a cég Csongrád-Csanád megyei szaktanácsadója is kiemelte. A drótférgek ellen történő védekezés eszköze a lambda-cihalotrin hatóanyagot tartalmazó ERCOLE rovarölő talajfertőtlenítő szer. Hosszan tartó hatását érintőméregként fejti ki, de ezen túl hatékonyságában szerepet kap a kártevővel szemben kifejtett riasztó tulajdonsága is.

Kultúrnövényeink talajlakó kártevőkkel szembeni védelmére, a gyökérképződés és korai növényfejlődés egyidejű elősegítésére született meg egy új, innovatív termék, a TRIKA EXPERT. Rovarölő hatóanyaga a lambda-cihalotrin, amelyen túl nitrogént, de különösen nagy mennyiségben foszfort tartalmaz, amelyek erőteljes starter hatásukkal segítik a növények növekedését. A készítmény az „egy termék, két hatás” elv megtestesítője, mivel egyszerre széles hatásspektrumú rovarölő talajfertőtlenítő készítmény és starter műtrágya. Az ERCOLE és TRIKA EXPERT készítmények granulátumok, amelyek egyenletes szemcseméretüknek köszönhetően jól gördülnek, nem porzanak és boltozódnak, könnyen és pontosan adagolhatók.

A MIMIC új lehetőség a kukoricában károsító molykártevők elleni védekezésre.

A rovarkártevők számbavételekor nem hagyhatók ki a kukorica molykártevői, a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke. A védekezés ma már kihagyhatatlan eleme a kukorica termesztéstechnológiájának. Erre a célra a Sumi Agro az idei évtől a MIMIC fejlődésgátló készítményét ajánlja, amely kukoricamoly elleni védekezésre került engedélyezésre. Gyomorméregként a lárvákba a táplálkozás során bejutva a károkozást gyorsan, 24 órán belül megszünteti. Kijuttatását előrejelzésre alapozva, a tömeges lárvakelés előtt, a növénybe történő berágást megelőzően kell elvégezni.

A kalászos gabonák vetőmagcsávázásában a Sumi Agro hagyományosan erős szereplője a hazai növényvédőszer-piacnak. Új termékük a BIOSILD EXTRA, mert ahogyan azt Wirth László ügyvezető hangsúlyozta, „A BIOSILD-történelmet folytatni kell!”

Folytatódik a BIOSILD-történelem, érkezik az új BIOSILD EXTRA.

Széles hatásspektrumú gombaölő őszi búzában

A Sumi Agro őszi búza kalászvédelmére ajánlott SOLEIL gombaölő szerét Tasi Attila, a cég Békés megyei szaktanácsadója mutatta be. Ez a széles hatásspektrumú készítmény bromukoanzol és tebukonazol hatóanyagok kombinációja, amelyek termékben lévő összes mennyisége a jelenleg a legmagasabb a piacon lévő azoltartalmú gombölő szerek közül. Felhasználása egyaránt hatékony a lombozatot károsító, valamint a kalászt betegítő kórokozókkal szemben. A SOLEIL olyan rettegett levélbetegségekkel szemben is hatékony, mint a sárga- vagy pelyvarozsda, de a kalászfertőzéssel, valamint az esetleges toxinképződéssel szemben is elsőrangú védelmet biztosít.

A szántóföldi növények növényvédelmében is egyre gyakrabban találkozhatnak a gazdálkodók egyes hatóanyagok visszavonásával. A Sumi Agro is keresi a megoldást ezekre a kihívásokra, így került a kínálatukba a MIZONA. A készítmény két hatóanyagcsoport jelenleg ismert legjobb hatóanyagainak kombinációja, a stribilurinok közé sorolt piraklostrobint, valamint az SDHI hatóanyagcsoportot képviselő fluxapiroxadot tartalmazza.

A Sumi Agro munkatársainak előadását Szabó Roland gyombiológus zárta gondolatébresztő előadásával a növényvédő készítmények hatásmechanizmusáról, a toxikológia és ökotoxikológia környezetvédelmi vonatkozásairól és ezek összefüggéseiről.

A bevezetőben már szóba került, hogy vajon minek is köszönhető a Sumi Agro rendezvényeinek sikere. Az okok között említettük a sokrétű, gyakorlatias, gyakran tudományos szintű ismeretek átadását is. Gyakorlatias ismeretek ezúttal Feil Dávidtól (Dél-Balaton Zrt.) hangoztak el a kukoricamoly által a betakarításkor okozott problémáról. A Sumiversitas rendezvényeken hagyomány, hogy pályájuk elején lévő kollégák mutatják be addigi életútjukat, amire ezúttal Füsti-Molnár Bence kapott lehetőséget.

Új és bevált szerek

A rendezvény második napján a résztvevők gyakorlati ismereteket szerezhettek a cég jól ismert termékéről, a PLEDGE 50 WP kukorica-gyomirtásban történő felhasználásáról, valamint egy engedélyezés alatt álló mezotrion+nikoszulfuron hatóanyagú készítményről, a KAGURA-ról. Ezen túl bemutatót tekinthettek meg a nyugati dióburok-fúrólégy és cseresznyelegyek elleni védekezésben felhasznált COMBI-PROTEC csalogató anyag, valamint MOSPILAN 20 SG rovarölő készítmény nagy cseppméretben történő kijuttatásáról is, amelyben a Danuba Kft. munkatársai nyújtottak segítséget.

A XI. Sumiversitas ismételten bebizonyította, hogy a növényvédelmi szakma igényli az igényes és gyakorlatias szakmai információkat nyújtó rendezvényeket, amelyeken éppen ezért örömmel részt is vesz. Találkozzunk jövőre a XII. Sumiversitas rendezvényen is!

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: Sumi Agro, Sumiversitas
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Újabb segítség a gazdáknak - Magasabb jövedéki adó ...

A kormány újabb intézkedéssel segíti a gazdákat. Megjelent az a kormányrendelet, amely rögzíti, hogy 2024. május ...