TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Víz- és energiamegtakarítás 
a mikroöntözésben

Víz- és energiamegtakarítás 
a mikroöntözésben

Kertészet - 2016.03.04

Manapság a szántóföldi és kertészeti termelésben a magyarországi időjárási tényezők közül főleg a csapadék, annak térbeli, időbeli eloszlása, mennyisége okozza a szélsőséges termésingadozást. Az intenzív kertészeti kultúrákat öntözés nélkül már nem lehet jövedelmezően a vetésszerkezetben, termesztésben tartani. A termésingadozást a piac nem tolerálja, kiszorul és jövedelmet veszt az a termelő, aki nem lép fel hatékonyan ellene.


Végeredményben az egyes, nagy termelési értékű kultúrák eltűnhetnek, holott az egész élelmiszeripari vertikum alapját képezik, jelentős munkahely- és jövedelemkiesést okozva minden szin-
ten.
A vízkijuttató kapacitást a termőhely klimatikus adottságából adódó napi növényi vízigény alapján számítják, beleértve az egy napon belüli technológiai kijuttatási időigényt, a talaj vízbefogadó képességét, a talajvédelem szem előtt tartását függetlenül a tábla, a birtok méretétől vagy a kultúra milyenségétől.
fúvókaA termelőegység fejlesztésének, a tábla, ezzel együtt a kapcsolódó öntözőtelep megvalósításának fő irányát az energia- és víztakarékos, szabályozott, automatizált műszaki megoldások képviselik az egész rendszer szintjén, vagyis a szivattyútól a csepegtetőcsőig, a miniesőztetőig.
A mikroöntözőket úgy is definiálhatjuk, hogy olyan öntözési módot képviselnek, amikor kis vízmennyiséget gyakran akár egy órán keresztül juttatnak ki, alacsony energiával, szabályozott módon, növényi egyede(ke)t látva el. A jól tervezett és kivitelezett telep (rendszer) helyesen üzemeltetve magasabb hozamot, jobb minőséget eredményez, mindezt úgy, hogy rendszerszinten csökken a vízfelhasználás, tápanyagot és munkát takarítunk meg.
A mikroöntözésnek két fő ága van, a miniesőztetők és a csepegtetők.
A miniesőztetőkhöz soroljuk a porlasztókat, a miniszórófejeket, a párásítókat, az osztott sugarú (jet) szórófejeket. Rendszerint a felszín (akár lombkoronafelszín) felett egy méteren belül helyezzük el őket. Szabályozott rendben kis felületet fednek le, így a kijuttatás egyenletessége abszolút tervezhető.
A csepegtetők lehetnek beépített csepegtetőcsövek vagy tetszőlegesen ráépíthető elemek, és a falvastagság, az átmérő, a vízhozam függvényében a termékek igen széles köre ad választási lehetőséget. A telepítés szempontjából beszélhetünk felszíni és felszín alatti (SDI) lehelyezésről.
A csepegtető működési elve, hogy a rendszerben az öntözővíz a tervezett labirintelembe érve elveszti a nyomását, és szabályozott, tervezett vízhozammal jut a talajra/ba. Az öntözővíz és a tápoldat így közvetlenül jut a növényi gyökerekhez, különösen a felszín alatti telepítés esetén az összes többi öntözőhöz viszonyítva, és a vízmegtakarítás hatékonysága is egyedülálló.
Helyes működtetésnél mikroöntözők használatakor elfolyás, mélybe szivárgás szinte nem is fordulhat elő. Az öntözést a felhasználó irányítja, egy pillanat alatt leállíthatja, újraindíthatja a rendszert, szabályozva ezzel a kijuttatandó víz mennyiségét, mindig a könnyen felvehető zónában tartva a növény vízfelhasználásának megfelelően, ugyanakkor a tápoldat kijuttatását is kontrollálhatja.
A mikroöntöző telep tervezésénél alapvető szempont, a napi növényi vízigény és a kijuttatási idő figyelembevételével, a helyes szakaszolás, az egyszerre öntözendő terület meghatározása, amit az energia rendelkezésre állása is befolyásol. Ezért fontos a szivattyú-, illetve a szűrőközpont-kapacitás meghatározása.
Korszerű műszaki megoldás a fentieken túl a frekvenciaváltóval specifikált szivattyú (természetesen ha szükség van rá). A szűrőközpont megválasztása komoly szakmai feladat, az öntözőtelep hosszú élettartamának a biztosítéka.
A tápoldatozás kulcskérdés, és elhagyása az öntözéses termesztés sikerét veszélyezteti. Az öntözés vezérlése a hidraulikus szelepen keresztül történik, beintegrálva a rendszerbe a tápoldatozást, a szűrő automatikus öblítése pedig a mikroöntöző helyes működését biztosítja.


A KITE Zrt. az egész országot lefedő szerviz és alkatrészellátásával, valamint a termelőre szabott finanszírozásával egyedülálló a magyarországi piacon.
A KITE Zrt. elmúlt három évtizedes tapasztalatával, valamint azzal, hogy stratégiai partnere a mikroöntözés egyik vezető szállítójának, a NETAFIM cégnek, választ tud adni az öntözéssel kapcsolatos kérdésekre.

 
Szerző: Szabó Gyula KITE Zrt.

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Forradalmi Hardi újdonságok az idei Agritechnica kiállításon

Az Agritechnica 2023 kiállítás kapujai ismét megnyílnak a mezőgazdasági világ legújabb és leginnovatívabb ...