TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,76
USD: 368,76
CHF: 405,86
GBP: 459,99
Hirdetés
Lánctalpak  járják a szőlőt – Nehéz terepen is boldogul 
a Sauska Pincészet traktora

Lánctalpak járják a szőlőt – Nehéz terepen is boldogul 
a Sauska Pincészet traktora

Kertészet - 2015.11.18

A Sauska Pincészet ars poeticája szerint a modern technológia és a kézműves precizitás egységében komoly erő rejlik. 
A szőlőművelés területén is meghatározó ez a hitvallás, mi sem tükrözi ezt jobban, mint hogy a tokaji borvidéken az elsők között vannak, akik a lánctalpas traktort munkába fogták. Czemiczki Istvánt, a tokaji birtok szőlészét kérdeztük eddigi tapasztalatairól.


– Mekkora területen gazdálkodnak?
– Tokajban jelenleg negyvenöt hektár termőszőlőn gazdálkodunk, és körülbelül harminchektárnyi telepítést tervezünk az elkövetkezendő néhány évre.
– Használtak-e korábban lánctalpas traktort?
– Igen, ugyanezt a típust, amely jelenleg nálunk van, a Sauska másik birtokán, Villányban, a siklósi területeken körülbelül három évig használták. Ott hetven hektár szőlőterület van egy helyen, a terepviszonyok változatosak, az egészen meredek lejtőtől a szinte vízszintes fennsíkig. A sortávolságok 2,2–2,4 méter közöttiek. A talaj pedig meszes, könnyű szerkezetű.
– Mióta dolgoznak a tokaji birtokon a lánctalpas traktorral?
– Idén került hozzánk a traktor, egyelőre nagyrészt pozitív tapasztalataink vannak, jól vizsgázott azokon a nehéz terepeken, ahol eddig bevetettük.
– Tokaj terepviszonyai miben hasonlítanak, illetve miben térnek el a villányi birtokétól?
– Egészen más Tokaj, hiszen itt a talaj rendkívül változatos. Vannak a löszös kopasz-hegyi területek, az agyagos padi-hegyi ültetvények, és vannak olyanok is, amelyek inkább egy kőbánya művelésére emlékeztetnek, például a Medve vagy Birsalmás dűlő. Fontos tudni azonban, hogy agyagos és agyagos, köves és köves talaj között a művelés szempontjából is hatalmas különbségek vannak.
– Milyen okok miatt döntöttek a lánctalpas traktor mellett?
– A telepítési-újratelepítési tervek elkészítésekor láttuk, hogy a jövőbeli talajművelésnél nagyobb szükség lesz itt rá, mint Villányban, valamint a nehezebb terepviszonyok miatt.
– Milyen műveletekben használták ez idáig a lánctalpas traktort, hol mutatkoznak meg leginkább az előnyei?
– Legjobban a meredek, egyenetlen terepeken lehet kihasználni az adottságait. Ahol a kisebb kerekes traktorok akár felborulnának vagy elakadnának, ott a lánctalpas könnyedén dolgozik mindkét irányban. Talaj-előkészítésekre is kiválóan alkalmas, hiszen a talajtömörítése sokkal kisebb, a tapadása ezzel szemben lényegesen nagyobb, mint a kerekes traktoroké. A könnyebb fordulékonyság is előnyére szolgál, ugyanis nem szükséges többméteres fordulókör, akár helyben is képes megfordulni.
– Üzemben tartása megegyező a hagyományos szőlőművelő traktoréval, vagy adódhatnak esetleg pluszköltségek?
– Először is, például nem kell évente vásárolni egy garnitúra gumiabroncsot, ami a mostani árak mellett jelentős megtakarítás. A lánc kopásával kapcsolatban eddig még nincsenek tapasztalataim. Az üzemanyag-fogyasztása is kedvezőbb, mint a kerekes társaié, hiszen a talpak jobb tapadásának köszönhetően jóval kevesebb erőfeszítéssel képes munkavégzésre még a nehezített területeken is. Fenntartási költségei tekintetében ugyanakkor számolni kell a jármű szállításával, hacsak nem a munkaterületen van az alvóhelye, a lánctalpak miatt ugyanis közúton nem közlekedhetünk vele. A mi esetünkben – mivel elég szétszórtan, tizennégy különböző dűlőben gazdálkodunk – sajnos elengedhetetlen a szállítás. Összességében azokon a területeken javasolom a használatát, ahol erózióval küzdenek, extrém talajviszonyok vannak, mint például a nagyon tömörödött, kemény vagy köves talaj, vagy ahol a meredekség miatt a kerekes traktorok eleve alkalmatlanok.
– Jelenleg milyen területen teljesít szolgálatot?
– Tulajdonképpen bármilyen talajmunkát képes elvégezni, jelenleg is ilyen feladatot „kapott”. A jövőben pedig a telepítések előkészítésében lesz rá szükség.


Szerző: AgrárUnió ©

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Folytatódik az öntözésfejlesztés támogatása

A gazdálkodókat támogatni kell abban, hogy alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás jelentette kihívásokhoz és ...