Hirdetés
Az egészséges almáért

Az egészséges almáért

Kertészet - 2017.04.09

Konferencia a BASF prémiumtermékeiről Nyíregyházán Almatermesztő partnereinek tartott szakmai rendezvényt a BASF Agrodivíziója február végén Nyíregyházán, ahol az alma meghatározó betegségeinek várható fellépéséről, a védekezés elemeiről, a cég ehhez kínált termékeiről is szó esett.

A BASF az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően teljesen megújította almavédelmi technológiáját, így – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is új és megújult készítményekről számolhattak be a cég szakemberei.

A rendezvényt megnyitó Imre László régióvezető az almatermesztést mint tudományos szintű felkészültséget igénylő tevékenységet jellemezte. Hangsúlyozta: aki étkezési minőségű almát akar termeszteni, annak nagy körültekintéssel kell hozzáállnia a technológia minden eleméhez, beleértve a tápanyag-utánpótlást és a növényvédelmet is. Ehhez kíván hozzájárulni a konferencia szakmai programja: egyrészt az ismeretek felfrissítésével, másrészt a jelentkező problémákra kínált megoldásokkal.

Főellenség a varasodás

Miért nehéz az alma növényvédelme? Mert az időjárástól függően 15–22 permetezést kell elvégezni egy szezon alatt, és mindnek jól kell sikerülnie. Ahhoz, hogy ez valóban így lehessen, a növényvédelemmel foglalkozó szakembereknek széles körű ismertekkel kell rendelkezniük.

Imre László régióvezetőImre László
régióvezető

 

A későbbi előadásokra utalva Imre László megjegyezte: a BASF kifejezetten innovatív cég, ennek eredményeként pedig kollégái két új, almában használható növényvédő szert is bemutatnak.

Az alma egyik legjelentősebb betegsége a varasodás, amely az alma növényvédelmének a gerincét adja. Éppen ezért fontos tudnunk, hogy tavasszal milyen fertőzési nyomással számolhatunk, mikor-tól várhatjuk a betegség indulását. Ennek megítélésében fontos az őszi, téli körülmények értékelése, amit Imre László vállalt magára.

A varasodás áttelelést biztosító termőtestei (pszeudotéciumok) zömmel az ősszel megfertőződött leveleken képződnek, a legnagyobb mennyiségben akkor, ha korai a lombhullás. Ez a termőtestképzés egyébként jelentősen csökkenthető a szüret és a jelentős mértékű lombhullás között elvégzett karbamidos permetezéssel. Figyelembe véve az időjárási adatokat, a pszeudotéciumok kialakulására október vége, november első fele volt a legalkalmasabb, ezután az alacsony hőmérséklet ezt már alig tette lehetővé. A valóban téli, hideg időjárás egészen február végéig nem kedvezett a pszeudotéciumok érési folyamatainak (aszkuszok, aszkospórák kialakulása), így ezek fejletlen állapotban jutottak el a tél végéig. Ezek alapján korai aszkospóra-szóródás csak nagyon erőteljes márciusi felmelegedéssel valószínűsíthető – következtetett az előadó. Átlagos időjárású március esetén ennek a megindulása inkább április 5. és 10. között várható.

Amennyiben kialakulnak az aszko-spórák, és lehetővé válik a spóraszórás, akkor az egyszerre kiszóródó spórák mennyisége dönti el a fertőzési nyomás mértékét. Ezt a hőmérséklet és a levélnedvesség időtartama alapvetően meghatározza. Egérfüles, zöld bimbós állapotban 14–20 °C hőmérsékleten 15 óra nedvesség közepes, kétnapos nedvesség pedig már erős fertőzésre ad lehetőséget. Ebben a fenológiai fázisban sokan kontakt fungiciddel védekeznek, aminek a hatása erős fertőzésnél nem elegendő. Olyan terméktől (például Faban® 500 SC) várhatunk jó eredményt, amely alacsony hőmérsékleten is képes külső és belső védelmet adni.

A védekezések tervezésénél, a permetezések között eltelő idő meghatározásánál és a szerválasztásnál figyelembe kell venni a hajtások és levelek növekedési ütemét, és szükség esetén olyan fungicidet alkalmazni, mely az új növekmény megvédésére is képes. A fertőzési nyomás megítélésével kapcsolatban Imre László még elmondta: a csapadék nélküli meleg idő a spórák érésének kedvez, még ha szóródás nincs is, és eső után ezek óriási tömegben szabadulnak ki, így az infekció felelősödik.

A BASF almatechnológiája

A BASF alma növényvédelmi technológiájából Bereczki Máté szaktanácsadó és 
dr. Hoffmann Péter fejlesztőmérnök emelt ki több fontos elemet, közöttük a cég legújabb, innovatív termékeit.

Faban® 500 SC a varasodásspecialista

Bereczki Máté szaktanácsadóBereczki Máté
szaktanácsadó

 

A varasodásfertőzés beindulására, felfutására a tavaszi párásabb időjárás, a hosszan nedves lombfelület, a folyamatosan növekvő és a fertőzésre fogékony fiatal hajtások jó lehetőséget teremtenek. 
A termesztőnek azonban meg kell akadályoznia, hogy a varasodás felszaporodjon a növényen. Ehhez alacsony hőmérsékleten is működő, külső és belső védelmet is adó gombaölő szerre van szükség, mint a tavaly debütált, Co-kristály szerkezetű Faban® 500 SC. A hosszú hatástartamú készítmény hatóanyagainak egy része azonnal a növénybe jut, másik része a felületen képez depót, és csapadék hatására újra eloszlik. A Faban® 500 SC lombon és termésen egyaránt kiemelkedő eredményt ad.

Regalis® Plus egyensúlyban a fa

A Regalis® Plus növekedésszabályozó termék tavaly váltotta elődjét, a Regalis® készítményt. Az új Regalis® Plus a pro-hexadion-Ca hatónyagon túl az optimális hatáskifejtéshez szükséges minden segédanyagot tartalmaz, így ammónium-szulfátot, citromsavat, vízlágyítót is.

Alapvető hatása a hajtásnövekedés gátlása, aminek több előnye is mutatkozik:

• 
javul a termés kalciumellátása,
• 
szellősebb, jobban kezelhető lombfal alakul ki,
• 
csökkenti a másodlagos Erwinia-fer-tőzés kockázatát,
• 
megfelelő időben kiadva mérsékli a terméselrúgást.
Egy évben kétszer ajánlott kijuttatni: a hajtásnövekedés gátlására először 3–5 kiterült leveles állapotban, másodszor pedig egy hónappal ezt követően. Ilyen módon használva akár 40%-kal csökkenthető a hajtáshossz. Ha a virágok megtartása a cél, akkor az első kezelést közvetlenül a virágok felnyílása előtt, a másodikat rá három hétre végezzük.

Delan® Pro ditianon extrákkal

Az idei év egyik újdonsága a BASF-től a Delan® Pro gombaölő szer, amely kontakt és valódi szisztemikus hatóanyagot is tartalmaz. A jól ismert ditianon mellett található foszfonátok vízben oldódva foszforossavvá alakulnak, ami a növényben kiválóan szállítódó, közvetlen fungicid hatású anyag. A foszforossav hatása azonban nem merül ki ennyiben: képes aktiválni a növény természetes védekezőmechanizmusát, ami lehetővé teszi, hogy a gombás fertőzésre gyorsabban, erőteljesebben tudjon reagálni.

A Delan® Pro szuszpenziókoncentrátum formulájú, jó oldékonyságú készítmény. 
A jobb és stabilabb hatás érdekében kémhatáscsökkentő adalékot is tartalmaz.

Sercadis® varasodásra és lisztharmatra

dr. Hoffmann Péter fejlesztőmérnökdr. Hoffmann Péter
fejlesztőmérnök

 

A BASF 2017-es almakonferenciáján bemutatott másik újdonsága a Sercadis® gombaölő szer, amelynek Xemium® hatóanyaga az SDHI fungicidcsoport legújabb fejlesztése. A Xemium® széles hatásspektrumú, több kultúra számos betegsége ellen hatékony, az alma kórokozóit tekintve pedig a lisztharmat és 
a varasodás ellen is a legmagasabb szintű védelmet nyújtja. A Sercadis® kijuttatását követően a hatóanyag egy része a kórokozók számára a támadási felületet jelentő kutikularétegben megkötődve 
a felszínen marad. Másik része felszívódik a növénybe, ahol transzlaminárisan mozog, így a levél teljes keresztmetszetében biztosítja a fungicides védelmet.

A Sercadis® önállóan is megállja a helyét mindkét betegséggel szemben, ugyanakkor a FRAC ajánlásával összhangban 
(a rezisztencia elleni védelem érdekében) 
a BASF kontakt gombaölő szerrel kombinálva javasolja a használatát. Erős vagy extrém erős varasodásfertőzés veszélye esetén a Delan® Pro gombaölő szerrel kombinálva kiemelkedő eredményt érhetünk el.

Az új szerek 
 a technológiában

A Faban® 500 SC, a Delan® Pro 
és a Sercadis® megalapozza a magas szintű varasodás elleni védelmet az almásban.

A Delan® Pro egérfüles állapottól akár hat alkalommal is használható a rezisztencia kockázata nélkül. Ezt a sort azonban az átlagosnál hidegebb időben, vagy erős aszkospóra-szóródás esetén érdemes kiegészíteni a gyógyító hatású Faban® 500 SC-vel, vagy akár felváltva is használhatjuk a két készítményt. Amint a vegetáció eljut piros bimbós állapotig, a varasodás mellett a lisztharmat jelentősége egyre inkább felértékelődik: ilyenkor a korábbi Kumulus®-kezelések helyett elérkezik a Sercadis® ideje, amely mellé elegendő egy kisebb dózisú Delan® Pro. 
A Sercadis® használatával kapcsolatban az előadók arra hívták fel a figyelmet, hogy a készítménnyel blokk-kezelést ne csináljuk: használjunk utána más hatóanyagú szer, és sziromhulláskor vagy azt követően térjünk vissza hozzá.

A három készítmény használata több praktikus előnyt rejt:

• 
Folyamatos kontakt védelmet tudunk biztosítani a spórák csírázása ellen,
• 
A foszforossav révén folyamatos szisz
temikus preventív védelmet kap 
az alma, eközben a saját védekező-rendszere is aktiválódik.
• 
Magas színtű, hosszan tartó, komplex védelmi stratégia a varasodás és 
a lisztharmat ellen.

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: BASF, alma, Faban, Regalis, Delan, Xémium, Sercadis
Kiemelt hírek