TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
Bayer Gyümölcs Szimpózium

Bayer Gyümölcs Szimpózium

Kertészet - 2017.04.07

Korszerű technológiákkal a minőségi termelésért A gyümölcstermesztők számára szervezett, évnyitó szakmai rendezvényeit 
2017 februárjában három helyszínen, Nyíregyházán, Lajosmizsén és Sormáson rendezte meg a Bayer Hungária Kft. A több év alatt hagyománnyá váló szakmai tanácskozások célja, hogy a növényvédelem aktuális kérdéseiben, a Bayer ezekre kínált modern megoldásaiban tájékoztatást és iránymutatást adjon a gazdáknak.

Simon Gergely

dr. Simon Gergely

 

A Bayer mint a világ egyik vezető fejlesztőcége a kor kihívásainak megfelelő eszközöket ad a termelők kezébe. Tevékenysége azonban ennél bővebb: a kémiai és biológiai növényvédelmi megoldásokon túl egyéb, a termelést támogató szolgáltatásokkal is segíti partnereit. Ezt a célt szolgálják a Bayer Gyümölcs Szimpóziumok is. Az idei évben dr. Simon Gergely és 
dr. Szabó Árpád a SZIE Kertészettudományi Kar és dr. Bujdosó Géza a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet képviseletében tartott előadást a rendezvényeken.

Korszerű, intenzív technológia

Európában a mezőgazdasági felhasználású területeken belül a gyümölcstermesztés 1,5-2 százalékot tesz ki, termelési értékben azonban eléri a 10 százalékot. 
Az egységnyi területen előállított nagyobb érték azonban nagyobb beruházásokat és fenntartási költséget igényel – indította előadását Simon Gergely. A rendkívül tőkeigényes telepítések körültekintést igényelnek, és az uniós támogatások, szabályozó mechanizmusok megkerülhetetlenek a tervezésben. A piaci igények olyan ültetvények létesítésére sarkallják a gazdákat, amelyek Nyugat-Európában is eladható, minőségi gyümölcsöt képesek szolgáltatni. Ennek fontos összetevője az átgondolt fajtaválasztás, az intenzív művelést lehetővé tevő ültetvényszerkezet és technológiák kialakítása. A piac megköveteli a korszerű növényvédelemnek köszönhető egészséges, minimális környezetterheléssel előállított gyümölcsöt, ami integrált technológia alkalmazásával valósítható meg. Sajnos a hazai termesztésben a tőke hiánya határokat szab ezeknek a beruházásoknak, nem beszélve a fontos védelmi eszközök (jégvédelem, fagyvédelem) telepítéséről.

Szabó Árpáddr. Szabó Árpád

 

A kedvezőbb piaci pozíció eléréséhez a termelők szervezettségének javításában és a betakarítás utáni tevékenységek (válogatás, hűtve tárolás, csomagolás) fejlesztésében is jócskán vannak tennivalók. A nagy piacokon akkora tételekkel lehet megjelenni, amennyi egy-egy termelő számára nem reális. A TÉSZ-ek működése lenne hivatott megnyitni ezeket a kapukat, a hazánkban működő 70-80 szövetkezet azonban a gyümölcstermelés mindössze 15-20%-át fedi le.
A hazai termelési és fogyasztási adatokra kitérve az előadó elmondta: a körülbelül 80 ezer hektár ténylegesen termelő ültetvény átlagosan 800-850 ezer tonna gyümölcsöt állít elő. Az átlagos fogyasztás 80-100 kg/fő között alakul (ami megközelíti a Nyugat-Európában jellemző 110-120 kg/fő értéket), azonban ebből a mennyiségből már 20-25%-ot a déli gyümölcsök tesznek ki.

Védekezés a takácsatkák ellen

A takácsatkák az ültetvények legnehezebben kordában tartható károsítói közé tartoznak, károkat és sok bosszúságot jelentenek. Felszaporodásuk esetén a szívogatásukkal korai lombvesztést okoznak, ami átlagosan 10-15% termésveszteséggel jár. A kártétel hatása átnyúlik a következő évekre is, mivel a lombvesztés a rügydifferenciálódást is negatívan befolyásolja.

Az előrejelzéssel, védekezéssel kapcsolatban Szabó Árpád hangsúlyozta: év közben az atkanépességre jellemző, hogy egy időben minden fejlődési alakja előfordul, aminek körülbelül felét a tojások teszik ki, a mozgó alakok aránya 10-20% körüli. Szabad szemmel a kifejlett egyedek érzékelhetők, a lárvák, pláne a tojások viszont nem láthatók. A kezelés módjának, idejének megválasztásához azonban a populáció tényleges nagyságát, összetételét ismernünk kell, ami gyakorlatilag mikroszkópos levélvizsgálattal megoldható. A védekezések akkor lehetnek eredményesek, ha a felszaporodás kezdetén elvégezzük őket: irányadó küszöbértékként az előadó az öt egyed/levél állománynagyságot nevezte meg.

Szabó Árpád egy laborvizsgálatról is beszámolt, amelyben takácsatkák elleni kezeléseket értékeltek. Az eredmények új megvilágításba helyezik az Envidor és a Movento készítményeket. Bár a két termék rokon hatóanyagokat tartalmaz, korábban mégis több tulajdonságban (növényen belüli mozgás, atkaölő hatás) elérően ítélték meg ezeket. A kontakt szerként nyilvántartott Envidor a levélben transzlamináris mozgást mutatott, tehát mély hatású szerként viselkedett. 
A Movento a vizsgálatban az Envidort megközelítő tojásölő hatással bírt, és jó hatékonysággal irtotta a takácsatkák lárváit, nimfáit is. Az azonban mindkét termékről ismét beigazolódott, hogy nem való a kifejlett nőstények elleni védekezésre.

Változások a Movento esetében

Hegyi TamásHegyi Tamás
fejlesztési menedzser

 

A Movento rovarölő készítmény több en--gedélyokirat-módosításon, illetve sikeres újraengedélyezésen is átesett. A készítmény felhasználásában ezek változásokat hoztak, amelyekről Hegyi Tamás fejlesztési menedzser számolt be.

A Movento felhasználási engedélyét az alma, a körte és a káposztafélék mellett további kultúrákra is kiterjesztették:

• 
csonthéjas gyümölcsökben (őszibarack, kajszi, szilva, cseresznye, meggy) felhasználható levéltetvek, pajzstetvek ellen,
• 
szőlőanyatelepeken szőlőgyökértetű, kabócák ellen,
• 
hajtatott szamócában levéltetvek, szamócaatka, liszteske ellen,
• 
köszmétében, ribiszkében és áfonyában levéltetvek, gubacsatkák, pajzstetvek ellen,
• 
hajtatott zöldségfélékben (paprika, 
paradicsom, uborka) levéltetvek, trip-szek, liszteske, takácsatkák ellen,
• 
dísznövényekben levéltetvek ellen.

A készítmény sokrétű felhasználásából az előadó kiemelt néhányat, és hasznos tanácsokat adott a kezelés technológiába illesztését, időzítését, módját tekintve. A körte és annak veszélyes kártevője, a körtelevélbolha nem újonnan került be a készítmény engedélyokiratába, mégis megér néhány gondolatot. Hegyi Tamás hangsúlyozta: bár a Movento felhasználása virágzás után javasolt, a körtelevélbolha elleni védekezés hamarabb kezdődik! 
A korai kezelések biztosítják a kártevő-populáció szinkronizálását, hogy a Movento készítménnyel a rá érzékeny lárvaállapotot célozhassuk meg. A korai kezelésekre használhatók olajos készítmények a lemosáskor, Envidor sárgatojás-állapotban, Alsystin a fiatal lárvák ellen.

A csonthéjasokban való felhasználásból kiemelte:

• 
A szilvában, kajsziban károsító hamvas szilvalevéltetű erős viasztermelése miatt gyakorlatilag morfológiai rezisztenciával rendelkezik, ami a rovarölő kezelések hatékonyságát igencsak lerontja. A Movento megoldást jelent erre a problémára is, akárcsak cseresznyében a fekete cseresznye-levéltetű ellen.
• 
A pajzstetvek (eperfapajzstetű, kaliforniai pajzstetű, közönséges kagylós pajzstetű) elleni védekezésben szintén jó eredménnyel használhatjuk 
a Moventót. Ezeknél a kártevőknél 
a lárvarajzást kell megcélozni.
• 
A bogyós gyümölcsű növények közül az előadó a szamócát emelte ki, mivel a szamócaatka ellen kiváló hatékonyságú szer került a termelők kezébe. 
A Movento nem taglózó szer. Felszívódó, szállítódó hatóanyagát a kártevők a növényből veszik fel, így a kezelés eredménye egy hét után látható, viszont a hatástartama hosszú.

Luna termékek gyümölcsösben

Gáspár GergelyGáspár Gergely

 

A Luna termékek felhasználási területeit Gáspár Gergely és Kleofász Mátyás ismertette. A Luna Experience sokoldalú készítmény (számos kultúrában, több betegség ellen), amely a kezelt felületen és az új növekményben is védelmet ad. 
A fiatal termék ennek köszönhetően nagy népszerűségre tett szert, és stabil technológiai elemmé vált a gyümölcsösök növényvédelmében. Az almatermésűek betegségei között a Luna Experience egyik erőssége a lisztharmat elleni ki--emelkedő hatékonysága. A kezelést már piros bimbós állapotban el kell végezni, és erős fertőzésnél a Luna Experience-kezelést meg kell ismételni, lehetőleg két héten belül. Bevethető varasodás ellen is, kontakt fungicidekkel kombinációban (Antracol, kaptán, ditianon): blokkolja az induló fertőzést, és antisporuláns hatásának köszönhetően a szekunder fertőzés mértéke is lényegesen lecsökken. 
A csonthéjasültetvényekben – 2016-tól már szilvában is – kiváló hatékonysággal használhatjuk levélbetegségek, továbbá virág- és gyümölcsmonília ellen.

A Luna Privilege készítményt az előadók elsősorban a gyümölcsön fellépő betegségek, tárolási betegségek elleni védelemre ajánlották a gazdák figyelmébe. Hangsúlyozták: időben végezzük el a kezelést, mivel a kórokozók már a gyümölcsszíneződés idején is jelen vannak, és a fertőzésnek akkor tudjuk elejét venni, ha az éréskor aktivizálódó gombát a gyümölcs viaszrétegében várja a fungicid. 
A Luna Privilege használatával hatékonyan visszaszoríthatók a tárolási betegségek és növelhető a pulton tarthatóság ideje.Szerző: AgrárUnió

Címkék: Bayer, gyümölcs, gyümölcs szimpózium, gyümölcstermesztők
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is megjelent a magas ...

Újabb területen, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét ...