Hirdetés
Újra támad a madárinfluenza – de mit tehetünk ellene?

Újra támad a madárinfluenza – de mit tehetünk ellene?

Hírek - 2022.05.09

Újabb hízólúdtelepen azonosították a Nébih munkatársai a madárinfluenza vírus jelenlétét. A magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta egy Bács-Kiskun megyei, kerekegyházi hízólúdtelepen a Nébih laboratóriuma.

A megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban. A 2800 ludat számláló kerekegyházi állomány felszámolása folyamatban van. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, továbbá életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások.

Az újabb esetek következtében Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében is tovább bővültek a korlátozás alatt álló területek.

A járványügyi nyomozás eddigi tapasztalatai alapján elmondható, hogy a járványügyi előírások betartásával kapcsolatban még mindig komoly hiányosságok vannak. A Nébih arra hívja fel az állattartók figyelmét, hogy az előírások betartásával csökkenthető annak a kockázata, hogy a madárinfluenza vírusa bekerüljön az állományba. Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása.

Mit tehetünk?

Az állatokat csak teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etesse, itassa. A takarmányt és alomanyagot szintén lehetőleg fedett, zárt helyen vagy letakarva tárolja, hogy a vadmadarak ne férjenek hozzá.

Fokozottan figyeljen a higiéniai szabályok betartására. A szárnyasokkal való érintkezés előtt és után alaposan mosson kezet szappannal, bő vízzel.

Háztáji körülmények között se használja más célra az állatok gondozásakor viselt öltözetet, beleértve a cipőt, csizmát is.

Mindennap alaposan tisztítsa meg az állatok gondozása során használt szerszámokat, eszközöket.

Ha beteg vagy elhullott szárnyast kell megfognia, használjon nejlon- vagy gumikesztyűt.

Új állomány beszerzésekor az újonnan vásárolt állatokat különítse el a már meglévőktől.

Állati hullát és mellékterméket csak engedéllyel rendelkező vállalkozóval szállíttasson el.
Forrás: Nébih

Címkék: madárinfluenza, lúd, liba, H5N1
Kiemelt hírek