A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Újra támad a madárinfluenza – de mit tehetünk ellene?

Hírek - 2022.05.09

Újabb hízólúdtelepen azonosították a Nébih munkatársai a madárinfluenza vírus jelenlétét. A magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta egy Bács-Kiskun megyei, kerekegyházi hízólúdtelepen a Nébih laboratóriuma.

Újra támad a madárinfluenza – de mit tehetünk ellene?


A megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban. A 2800 ludat számláló kerekegyházi állomány felszámolása folyamatban van. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, továbbá életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások.

Az újabb esetek következtében Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében is tovább bővültek a korlátozás alatt álló területek.

A járványügyi nyomozás eddigi tapasztalatai alapján elmondható, hogy a járványügyi előírások betartásával kapcsolatban még mindig komoly hiányosságok vannak. A Nébih arra hívja fel az állattartók figyelmét, hogy az előírások betartásával csökkenthető annak a kockázata, hogy a madárinfluenza vírusa bekerüljön az állományba. Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása.

Mit tehetünk?

Az állatokat csak teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etesse, itassa. A takarmányt és alomanyagot szintén lehetőleg fedett, zárt helyen vagy letakarva tárolja, hogy a vadmadarak ne férjenek hozzá.

Fokozottan figyeljen a higiéniai szabályok betartására. A szárnyasokkal való érintkezés előtt és után alaposan mosson kezet szappannal, bő vízzel.

Háztáji körülmények között se használja más célra az állatok gondozásakor viselt öltözetet, beleértve a cipőt, csizmát is.

Mindennap alaposan tisztítsa meg az állatok gondozása során használt szerszámokat, eszközöket.

Ha beteg vagy elhullott szárnyast kell megfognia, használjon nejlon- vagy gumikesztyűt.

Új állomány beszerzésekor az újonnan vásárolt állatokat különítse el a már meglévőktől.

Állati hullát és mellékterméket csak engedéllyel rendelkező vállalkozóval szállíttasson el.




Forrás: Nébih


Címkék: madárinfluenza, lúd, liba, H5N1

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...