TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Successor® TX  –  A cirok gyommentes fejlődéséért

Successor® TX – A cirok gyommentes fejlődéséért

Hírek - 2022.05.07

A szántóföldi növénytermesztés feltörekvő, egyre növekvő jelentőségű növénye a cirok. Népszerűségét a szélsőséges időjárási körülményekkel szembeni ellenálló képességének éppúgy köszönheti, mint széles körű felhasználhatóságának. Azonban termesztését növényvédelmi problémák nehezíthetik. Erről, valamint az FMC-Agro erre adott válaszáról Kiss Ákos Péter, a cég Csongrád-Csanád megyei területi szakmérnöke ad tájékoztatást.

A ciroktermesztés alapja a hatékony gyomirtás

A cirok termesztése a kedvezőtlenebb adottságok mellett gazdálkodók számára jó alternatívát nyújt, ugyanis kifejezetten jól tolerálja a vegetációs időszakban megjelenő szélsőséges időjárási körülményeket. Kiterjedt gyökérzetével még az optimálisnál kedvezőtlenebb csapadékviszonyok és mérsékeltebb tápanyaellátás mellett is képes a jó termésre. Ez a strapabíró növény azonban egyedfejlődésének kezdetén egyes körülményekre nagyon érzékeny, ilyen a korai gyomosodás, a gyomnövények által a kis ciroknövényekkel szemben támasztott konkurencia, a vízért és a tápanyagokért folytatott versengés. Ezért a cirok kelésekor, fejlődésének kezdetén a ciroktermesztőknek fokozottan kell figyelniük a gyomosodásra, törekedniük kell a gyomkonkurencia korai kikapcsolására. Erre sajnos kevés eszköz áll a rendelkezésükre, azonban az FMC-Agro által gyártott Successor® TX gyomirtó szer megoldást jelent számukra.

succ1. kep

A Successor® TX hosszan tartó hatása gyommentes körülményeket biztosít a teljes vegetációs időszak alatt

Successor® TX, a ciroktermesztés alapja

A Successor® TX két gyomirtó hatóanyag gyári kombinációját tartalmazza. Egyikük, a petoxamid főként a magról kelő egyszikű gyomnövények ellen alkalmazható, azok csírázását gátolva fejti ki hatását, ezen túl azonban több kétszikű gyomnövény ellen is jó hatékonysággal bír. A kombináció másik tagja a terbutilazin, amely talajon és lombozaton keresztül egyaránt dolgozva főként a magról kelő kétszikűekkel szembeni védelmet szolgálja. A hatóanyagok széles hatásspektrumának köszönhetően a készítmény többek között olyan gyomnövények ellen alkalmazható sikerrel, mint az egyszikűek közül a kakaslábfű, a muhar- és kölesfélék, valamint a magról kelő fenyércirok, a kétszikű gyomnövények esetében pedig a majd mindenhol tömegesen jelen lévő libatop- és disznóparéjfajok, a parlagfű, a csattanó maszlag.

A Successor® TX gyomirtási technológiába illesztését két módon is megtehetik a ciroktermesztők. Első lehetőség, hogy a vetést követően, de még a cirok kelése előtt, a preemergens kijuttatási időszakban 4,0 liter hektáronkénti dózisban használják. A hatóanyagok talajon keresztüli hatása ebben az esetben akkor érvényesül maradéktalanul, ha a kipermetezést követő két héten belül a terület megázik, érkezik rá legalább 20 mm, egyszerre lehulló csapadék. Az ennek hatására kialakuló filmréteg hatékonyan fogja gátolni a gyomnövények csírázását és kelését, legyen szó akár az egy-, akár a kétszikű gyomokról. A másik felhasználási lehetőség már a cirok kelése utánra, a korai posztemergens időszakra esik, amikor a kultúrnövény 1-3 leveles fejlettségi állapotban van, a gyomnövények pedig már megjelentek a területen. Ajánlott dózisa ebben a kijuttatási időszakban 2,5–3,0 liter hektáronként. A készítményt így felhasználva már érvényre jut a terbutilazin markáns, lombozaton keresztüli hatása, amely elsősorban a kétszikű gyomnövényeket érinti, de mellékhatásként megjelenhet az egyszikű gyomnövényeken is. Ennek feltétele, hogy a kétszikű gyomok 2-4 leveles, az egyszikű gyomnövények pedig 1-3 leveles, a gyökérváltást megelőző állapotban legyenek. Ezt a fenológiai állapotra vonatkozó technológiai ajánlást érdemes komolyan venniük a ciroktermesztőknek, mert az optimálisnál fejlettebb gyomnövények esetén a hatás elmaradhat az elvárttól. Amennyiben erre a korai posztemergens kezelésre is megérkezik a bemosó csapadék, a lombozaton keresztüli gyomirtó hatás mellett érvényre jut a talajon keresztül érvényesülő tartamhatás is.

A Successor® TX hatékony megoldás cirokban a korai gyomkonkurencia kikapcsolására.

Előnyök, amelyek a Successor® TX mellett szólnak 

A fentiekben már részletezett felhasználási lehetőségek a készítmény alkalmazásának nagyfokú rugalmasságát mutatják. Ez a tavasszal hektikusan változó időjárási körülmények közepette nagy előny a ciroktermesztők számára, ugyanis a kijuttatást a legkedvezőbb időszakra tudják időzíteni, amikor a legnagyobb biztonsággal érhetik el a kívánt gyomirtó hatást.

A rugalmasság mellett a nagyfokú szelektivitás is a készítmény előnyei közé tartozik, ami szinte kizárja a kultúrnövény károsodását. Ráadásul ezt a Successor® TX úgy tudja biztosítani, hogy az esetében nincs szükség a vetőmag antidótummal történő kezelésére, ami a termesztési költségek csökkentése szempontjából sem mellékes körülmény.

További előny, amely a Successor® TX mellett szól, a rendkívül széles hatásspektrum, amely kiterjed az ország legnagyobb részén jelen lévő, a termesztést veszélyeztető magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényekre. A készítmény olyankor sem jelent akadályt, ha a hatásspektrumába nem tartozó gyomnövényekkel szemben egyéb gyomirtó hatóanyagokkal kerülne együttesen, tankkeverék formájában kijuttatásra. Ezt a formázásából adódó kedvező keverhetőségi tulajdonságai lehetővé teszik.

A cirok, amely bizonyos szempontból kiskultúrának minősül, nem bővelkedik engedélyezett, adminisztratív akadályoktól mentesen felhasználható készítményekben. A Successor® TX esetében azonban ilyen probléma nem áll fenn, tavaly megkapta a végleges forgalombahozatali és felhasználási engedélyét – a hasznosítás céljától függetlenül – ciroktermesztésben történő alkalmazására.

A Successor® TX rugalmas felhasználása értékes segítség a ciroktermesztők számára.

Egy technológia ajánlásakor nem tekinthetünk el azoktól a körülményektől, amelyek a gazdálkodásunkat aktuálisan nehezítik. Ilyen a jelenlegi csapadékmentes tavaszi időjárás, az egyre jobban kibontakozó korai aszály. Joggal teheti fel a kérdést minden ciroktermesztő, hogy megéri-e számára a Successor® TX alkalmazása ilyen körülmények között. Azt kell mondanunk, hogy igen! A ciroktermesztés legnagyobb veszélyforrása a vetések korai gyomosodása, ami nagyon komoly terméskiesést okozhat, ezért ez a probléma kezeletlenül nem maradhat. A körülményeket figyelembe véve a készítmény felhasználását ilyen száraz viszonyok közepette a korai posztemergens időszakra kell időzíteni. Amennyiben a jó gazda gondosságával a gyomnövények ideális fejlettségi állapotában juttatjuk ki a készítményt, biztosak lehetünk a jó gyomirtó hatásban, ami a gyommentes állomány révén szilárd alapot teremt a jó terméseredmény eléréséhez.

succ2. kep Babolna

A ciroktermesztők szakmai bemutatókon győződhetnek meg a Successor® TX hatékonyságáról

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: gyomirtás, gyomirtó szer, cirok, FMC-Agro Hungary Kft., Successor® TX
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tartsuk a vizet a tájban!

Országos felmérést végzett több mint tízezer, mély fekvésű területen tevékenykedő gazda körében a Nemzeti ...