TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Nem találná ki, hányan fogyasztanak étrend-kiegészítőt!

Nem találná ki, hányan fogyasztanak étrend-kiegészítőt!

Hírek - 2022.04.30

Új online ismeretterjesztő anyagokat készített a Nébih a lakosság számára. Az „Étrend-kiegészítő útmutató” és „Az élelmiszerek online vásárlásával kapcsolatos tanácsok” című tájékoztatók célja a fogyasztói tudatosság növelése, a lehetséges kockázatok csökkentése és a biztonságos élelmiszervásárlás feltételeinek a megteremtése.

Hirdetés

 

Bár a szektor már az elmúlt években is gyorsan növekedett, a pandémia nagy lökést adott az online vásárlás erősödésének. Átlagosan több, mint 60 százalékkal emelkedett az internetes élelmiszervásárlók száma az Európai Unió országaiban és hasonló tendencia figyelhető meg hazánkban is. Az internetes kereskedelem bővülő kínálata, valamint a határon átnyúló kereskedelem dinamikus növekedése egyre nagyobb kihívás elé állítja a hatósági szakembereket. A bejelentések alapján főként a nem megfelelő minőségű étrend-kiegészítők fogyasztása, illetve azok online kereskedelme nemcsak jelentős anyagi kárt okoz, hanem veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét is.

Figyelembe véve a növekvő keresletet az étrend-kiegészítők iránt, a Nébih 2021-ben felmérést végzett ezek fogyasztási, vásárlási szokásaival kapcsolatban. A mintegy 500 fő részvételével zajlott kutatás rámutatott arra, hogy bár sokan (a válaszadók 85 százaléka!) fogyasztanak étrend-kiegészítőt, az alapvető információkkal, a termékkör sajátosságaival nincsenek teljesen tisztában.

A szakemberek szerint ezért a legjobb védekezés olyan segítséget adni a lakosság kezébe, amellyel nagyobb eséllyel ki tudja szűrni a gyanús termékeket. Az online vásárlást segítő útmutató többek között abban nyújt útmutatást, hogy hogyan ellenőrizhető az adott honlap biztonságossága, mely oldalakat kerüljék a vásárlók, melyek a kötelezően megjelenítendő információk egy terméken, illetve az azt árusító weboldalon, mit kezdjünk az egzotikus növényi összetevőkkel és milyen más, gyanús jelekre kell figyelni.

Az étrend-kiegészítőkről szóló útmutató pedig eligazít az étrend-kiegészítők, gyógyszerek és egyéb terméktípusok között. Kiderül belőle például, hogy élelmiszernek számít-e az étrend-kiegészítő, lehetnek-e kockázatai, létezik-e engedélyeztetés, milyen speciális jelölési szabályai vannak és hogyan vásárolhatók körültekintően az ilyen jellegű készítmények.

 

Fotó: Pixabay

Címkék: Nébih, étrend-kiegészítő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

KÖCKERLING ALLROUNDER: amikor a tökéletes még tökéletesebb

A tavasz közeledtével nem csak a természet megújulásának lehetünk szemtanúi. Nemzetközi partnereink sorra ...