TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Hogyan tehetünk tájfajtákkal a Föld megóvásáért?

Hogyan tehetünk tájfajtákkal a Föld megóvásáért?

Hírek - 2022.04.25

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézet (ÖMKi) a Föld napja alkalmából a tájfajta növények jelentőségére, az egészséges bioélelmiszerek fogyasztására, valamint a fenntartható, ökogazdálkodási élelmezési rendszerek szerepére hívja fel a figyelmet.

Hogy miért érdemes tájfajta gyümölcsöt, zöldséget termeszteni, miért olyan jelentősek ezek a Föld és a fogyasztók szempontjából egyaránt és hogyan járulnak hozzá a biológiai sokszínűség megőrzéséhez?

A tájfajták a professzionális nemesítés előtti időkből származó, hagyományos kultúrnövények, amelyek gazdálkodó elődeink generációkon átívelő válogató, szelektáló munkája révén jöttek létre. Az évszázadok során kiválóan alkalmazkodtak a hazai, akár tájanként is eltérő adottságokhoz, genetikai változatosságuk révén pedig máig megőrizték kiemelkedő alkalmazkodó képességüket. Találhatunk közöttük olyanokat is, melyek ellenállóbbak a klímaváltozás okozta hatásokkal, vagy éppen bizonyos károsítókkal szemben. Nemcsak genetikájukban, de forma- és ízvilágukban is rendkívül változatosak, velük egészségesebbé, zamatosabbá tehetjük étrendünket. Az ÖMKi tevékenységének köszönhetően az elmúlt években egyre többen megismerhetik a kiváló, itthon termelt paradicsom tájfajtákat, vagy a hazai ökológiai termesztésből származó tönke és alakor tájfajta ősgabona liszteket. A kutatóintézet a Föld napja apropóján is arra bíztat, hogy ültessük és fogyasszuk a sokszínű és kiváló minőségű tájfajtákat, akár a konyhakertben, vagy éppen a teraszon.

Az ÖMKi évek óta foglalkozik a tájfajta paradicsomok népszerűsítésével és elterjesztésével: idén május 12-én és 16-án reggel vásárolhatják meg a kertbarátok az intézet ökológiai termesztésben előállított paradicsompalántáit a Lidl áruházakban, a hipermarketlánccal létrejött együttműködés alapján. Áruházanként csak 100-120 palánta jut, ezért érdemes korán kelniük a kertbarátoknak, de tőlük ez ugyebár, amúgy sem idegen…

Ha tájfajta ökopalántát vásárolunk, azzal hozzájárulunk egy régi hagyomány újraélesztéséhez; a mezőgazdasági sokszínűség fokozásához; a környezet védelméhez; továbbá az egészséges és változatos étrend kialakításához.

Az idei kínálatban szereplő tájfajták:

CEGLÉD TÁJFAJTA

cegleditajfajta min

A Cegléd egy kezdetben lassabb növekedésű, erős szárú tájfajta, melyet sűrű bokrosodás jellemez, alig kell kötözni. Bogyóját éretten igazán könnyen meg lehet különböztetni tájfajta társaitól, mivel szép sárgás-narancsos szín jellemzi. Zamata nyersen fogyasztva a legemlékezetesebb, hiszen ropogós, édes ízével igazi mediterrán hangulatot teremt. 

GYÖNGYÖS TÁJFAJTA

GyÂngyÂs tíjfajta min

A Gyöngyös tájfajta nagyon könnyen konyhánk állandó alapanyagává léphet elő, hiszen erős növekedésű salátaparadicsom fajtáról van szó. Húsállománya szilárd, héja vékony, rendkívül jól szeletelhető, ideális hidegtálak díszítéséhez. Szokatlan, paprikára emlékeztető formája igazi különlegességgé teszi a paradicsomok között. Kóstolás után pedig nyilvánvalóvá válik, hogy nemcsak az alakja egyedi, de kiemelkedő ízvilággal is rendelkezik. Nagyon finom, karakteres édessége miatt nem lehet vele melléfogni, legyen szó családi étkezésről, vagy vendégvárásról. Zamatos húsossága és lédússága tökéletessé teszi befőzés vagy aszalás céljára is.

MÁRIAPÓCS TÁJFAJTA

mariapocsfajta

A Máriapócs tájfajta mind a kert, mind a konyha ideális szereplője. A kertészek szeretni fogják erős szárát és gyors növekedését, gombabetegségekkel szembeni toleranciáját és folyamatos termésérését. A fajta üde, fiatalosan telt édességével, finom illatával és tetszetős alakjával nélkülözhetetlen alapanyaga lesz a nyári és őszi ételeknek.

FADD TÁJFAJTA

fadditajfajta min

A Fadd tájfajta egy vastagszárú, erélyes növekedésű paradicsom, mely kerti kiültetés és kedvező időjárás esetén akár kétméteres magasság fölé is megnő. Egészen október végéig virágzik, folyamatosan terem. A lilás-rózsaszínes terméseknek gyümölcsös, édes zamata elsősorban friss fogyasztásra javasolt, kiváló salátákhoz vagy önmagában, köretnek. Különleges, kisebb méretű, tojásdad alakú bogyója miatt hamar népszerűvé válik a családban.

Címkék: gyümölcs, zöldség, paradicsom, Föld napja, bioélelmiszerek, kogazdálkodás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell! ...

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó ...